CLICK HERE

Wednesday, September 25, 2013

Lepas rindu @ Kuala Terengganu

Assalamualaikum.

You knowwwwwww whattttt ?!
Harini kelas pukul 10 pagi tapi aku dengan noob dan skema ayam nya ingatkan kelas pukul 9 pagi. Maka pukul 8 suku aku dah siap nak naik bas pukul 8.30. Tapi tengok sunyii je. Bukak satu2 bilik tengok semua masih tidur lollll. Nasib baik Piya in a same boat with me. Piya pun sama tetiba jadi skema gila siap pukul 8 suku hihihi. 
Maka update belog lah jawabnya untuk membuang masa haha ( kalo ko belaja ade gok pekdahnya ). Tapi takde mood nak blajo :P

Tak sampai sebulan pun lagi tinggalkan Kuala Terengganu dan berhijrah ke Besut, kami dah pun merindui KT lolll sangatt kann. haha. Tapi takde sape nak bawak pi sana kan, dahla jauh kami takde kereta pulak *baca dengan nada sedih*

Tapi akhirnya ada orang offer pergi KT hehehehe. Apa lagi kitorang pun bagai pucuk dicita ulam mendatang lah jawabnya haha.

so pergi singgah ex-kampus kitorang, kampus gong badak. haha. solat zohor di masjid unisza. keluar duit di mesin atm hepa. lunch dekat2 unisza. Singgah masjid kristal. Pergi pasar malam Bukit Tunggal. Lalu depan mydin dan giant yang dirindui. Beli tiket di mbkt. solat asar di masjid putih. alahaii rindunya !
Actually rindu sebab kat Besut ni takde apa pun. Tak keluar kampus. Hari2 pergi kelas. Balik kelas. Riadah. Pergi surau. Lepak kat bilik. Bosannya ! Nak cuci mata pun dah tak syok sebab tak ramai student haha.

Masjid kristal yang dirindui ahaks.
Pakai baju kurung ni bukan sebab kitorang ni memang sopan ke apa. tapi sebab malas nak tukar baju lepas kelas haha.

 ubat cuaca panas.
Nampak tak gigih gila cuaca panas pun nak berjalan jugak.
gigih ke gegeh ? haha.

ingatkan nak masuk taman monumen tapi malas sebab panas dann...kena bayar hahaha.

Nak masuk muzium negeri jugak tapi malas sebab ada rombongan bebudak sekolah pulakk =,=

Total berjimba semalam ialah selama 8 jam. 
Besut - Kuala Terengganu sekiranya drive dengan kelajuan 120 km/j boleh sampai dalam masa sejam saja .
sekian wassalam.




Thursday, September 19, 2013

new life @ new campus - kampus unisza tembila, Besut

Assalamualaikum.

7 september 2013.

kitorang pindah ke new campus di besut. Secara mengejut. Tak sempat
nak peluk puas2 kampus gong badak tuh hahaha.
Tak ramai pun yang pindah, ada lah lebih kurang 500 orang je. Fakulti informatik
dan fakulti kitorang ( Fakulti pertanian bioteknologi dan sc makanan ) atau lebih
popular disebut sbg FPBSM. Ohh ya, aku belum cerita lagi kat blog ni yang fakulti teknologi
makanan telah digabungkan dengan fakulti bioteknologi menjadi lah FPBSM . So no more fakulti teknologi makanan di unisza ni dahh hokayyy !
Tapi kitorang je paling senior dalam fakulti ni sebab hanya junior2 first year yang pindah sini. Senior2 third dan fourth year belum pindah sini lagi, mungkin sem depan. Doakanlah lab cepat siap okayhh :)

Jujurnya mula2 sampai sini rasa nak nangis.haha. Dahlah duduk pendalaman, wifi pun takde. apa pun takde ! Nak keluar susah sangat. Rasa macam 
dah terputus hubungan dari negara luar haha. Tapi alhamdulillah. pihak pengurusan
agak cepat lah jugak bertindak. Dalam masa seminggu kafe, kiosk, kedai fotostat, washing machine, perkhidmatan bas ke bandar, alatan sukan, etc semua dah disediakan. cuma wifi je entah bila nak ada =,= 

Kawasan asrama dan fakulti sangat jauh. kitorang kena naik bas kalau nak pergi kelas. Actually benda ni biasa je untuk
student U lain. aku selalu je dengar member kat U lain yang kena berebut naik bas pastu ucap syukur sebab kat unisza pergi kelas jalan kaki je :) Tapi bila dah pindah kampus yang lebih besar kitorang dapat rasa plak perasaan diorang,kena berebut naik bas. Tapi takdelah berebut pun,sbb bukan ramai pun student kat kampus ni.i mean buat sementara waktu ni.
lepasni taktaulah kan, sebab student pindah sini secara berperingkat.

tunggu bas. setiap kali tunggu bas snap satu gamba :P

kawasan asrama. besar gilaaaa *muka teruja*

fakulti informatik. Fakulti kitorang tak siap lagi, so buat sementara waktu
 kelas menumpang di fakulti ni

Kalau nak ceritakan kesusahan kat sini of course banyaaakk hehe. 
Tapi bak kata Dr kamarul ain,kita pioneer.
biasanya yang pioneer lebih berjaya sebab kita sentiasa berfikir untuk selesaikan masalah yang kita hadapi.Bukannya sentiasa hidup senang lenang. betul jugak tu, what to expect bila berada di tempat yang baru macamni? pembangunan yang besar macamni ofcourse memerlukan masa yang lama. 10 tahun akan datang belum tentu dah siap sepenuhnya.
so kena banyak bersabar :)

bilik asrama still sama macam kat gong badak dulu, cuma sini berkonsep hostel la, bukan macam apartmen kat kampus lama. satu bilik 2 org. seronok betul merasmikan katil, almari, meja study baru. aku nak buat cop kekal menandakan aku lah org pertama yang guna bilik ni haha.aku takde roommate. best gila tau takde roommate,
aku bebas buat apa pun tanpa perlu consider roommate.contohnya ampaian aku yg conquer sorg.meja study ni dah selamat jadi pantry.katil kosong pun jadi tempat aku lempar barangan.nasib baik aku tak guna dua2 almari haha.kalau nak melepak pun kat sini lah, takpayah consider org lain.

Kalau nak beli barang2, ada di pekan kuala besut ataupun nak lagi besar di Jerteh.
Kat Jerteh semua ada la. supermarket,guardian,kfc,pizza hut,secret recipe,stesen bas pun kat situ. Lebih kurang setengah jam dari Unisza.
Haritu aku survey tiket. Melaka-Jerteh rm57. Mak oii. Mahal gila. Dulu Melaka-Kuala Terengganu rm43 je. InshaaAllah aku nak try naik train dari Kelantan plak lepasni kehkehkeh. Rugi betul rasanya kalau tak jejak ke Pulau perhentian atau ke Kelantan. Dahh dekat wehh dengan jeti kuala besut ntok ke Pulau perhentian. No matter what happen aku mesti nak pergi sebelum tamat pengajian. hahahaha.

 Pekan Jerteh.


itu saja cerita mengenai pengalaman di kampus baru besut. Walau perit ( lah sangatt !) 
, ia satu pengalaman yang manis.
Nanti dah tua nanti mesti teringat ingat hahaha lol.

Bye, xoxo !

Thanks mummy for da wifi. Laju dak aku update ? hohoho.


Wednesday, September 4, 2013

new semester : 3rd sem

Akhirnya kursus untuk sem ini berjaya didaftarkan..
Tengok nama subjek pun dah rasa pressure hahaha. Majority subjek 3 credit hours.
Gilaaaa. semua 3 credit h kot ? except akidah dan akhlak lol.




Wish us luck for da new semester!

Sunday, September 1, 2013

First year : Bachelor of food technology

Assalamualaikum.

One year in unisza as first year student of food technology. So this entry will be a compilation of all my old entries. I want to make it easier for me to read it again in future. Also as reference untuk freshie hewhew. InshaaAllah i will make it for each year after this. Semua ni aktiviti yang ada kaitan dengan fakulti dan kos ini sahaja :D

Orientasi
 part 1 - hostel unisza
part 2 - orientasi universiti
part 3 - orientasi fakulti

Aktiviti fakulti
part 1 - sambutan raya
part 2 - Chiang Mai
part 3 - pesta konvo
part 4 - MIFT
part 5 - MIFT
part 6 - aktiviti lepas final
part 7 - AGM

subjek
part 1 - semester 1
part 2 - semester 2

Lab
part 1 - bread and cake 
part 2 - chocolate
part 3 - chocolate

random

Bila senaraikan balik, rasa macam ehhh sikit je aktiviti setahun ni haha. Ke ada yang aku lupa update?wuu. Nasib baik ada MIFT buat penuh program lolololl. sebenarnya banyak tempat yang kitorang tak pergi time first year ni tauu sebab well u knoww well haha.contohnya utk subjek foodscience haritu patutnya kita pergi lawat kilang2 makanan utk tengok proses pengetinan pembungkusan etc.pastu ada lagi laa tempat yang kitorang tak dapat pergi.sedihlah jugakk:( apa2 pon setahun ni memang best.Banyak pengalaman.Banyak pengajaran.Dan setahun di sini bertambah cinta kami pada foodtech hehe. Belajar pon enjoy je haha :P Aku ni cakap macam dah lupa je stress menghafal sepanjang sem haritu kihkih. Yesss, we had a lot of assignments and quizzes, most of our subjects adalah subjek menghafal and we got stressed over it but still, enjoy! sebab bila kita sukakan apa yang kita belajar tu, enjoylah ye dak ? heheh.

so we gonna start our new semester as a second year student inshaaAllah. 
Fuhhh fuhh fuhh. 

Terbaru,
We dont know yet sama ada kami akan terus berada di kampus Gong Badak ataupun berpindah ke kampus baru di Besut. Aku pun tetiber jadi heartless je pindah tak pindah i just follow the flow. Tapi tetiber hati aku ni terasa je nak pindah sana hahaha! sebab tetiber malas nak duduk rumah sewa. Sebab leceh nak pergi kelas, kena tumpang kereta orang lagi. Dan aku rasa susah nak dapat suasana study yang terbaik. Lain org lain caranya. I dont think i can endure it for the whole semester. Takpelah kampus lama ke kampus baru yang penting niat menuntut ilmu kerana Allah.

Annyeong!