CLICK HERE

Friday, April 24, 2015

Internship : week 12 & 13

Minggu kurus ! hahaha.
sebab ada new tomyam paste, so setiap satu jam aku kena ambik sampel untuk monitor sachets weight. Dan tgk condition sachets tu ada problem atau tidak example oil leaking/seal leak. Aku kena turun naik seasoning department kat tingkat atas setiap jam dan yang kecewa nya, bila naik aje machine tak jalan lagi. Tapi aku suka je jalan2 tengok2, haha sebab actually kalau takde permission memang tak bolehlah nak wondering around kat kawasan production lagipun my sv pon tak galakkan sebab pepaham jelah banyak nepal bangla foreigners, so dia suruh careful. Kalau nepals tu tegur2 buat bodoh je dahlah.

Dan sekarang diorang nak buat study, berapa lama microbes growth for that new tomyam paste, so kita letak that paste in place that have slightly higher temperature than ambient. Sebab sebelum ni pernah ada issue microbe growth kat paste macam tu. In this case aku letak dalam oven room. letak sekali hygrometer kat sebelah tu. Temperature dalam oven room tu yg setakat aku observe 29 degree celcius. Dan hari2 kena observe the paste's condition dan record room temperature and humidity, contohnya kalau ada makhluk dalam sachet tu lol, mestilah dia akan released gas dan sachet akan menggelembung betul dak ? haha. 

Minggu seterusnya pun aku still buat benda yang sama, tak lama lagi akan ada mamee chef perisa baru- perisa lontong. So bila diorang dah start packing oil paste, aku kena check the sachets whether ada oil leaking/weight ikut specification or not. 

Actually kalau nak diikutkan banyak je cerita yang aku nak tulis kat sini tapi someone might found this blog haha so i must be careful. Nak aje aku mengutuk orang yang menyakitkan hati kat sini tapi apa boleh buat kan. malas lah nak burukkan sesiapa yang dah memang buruk tu haha. So aku cuba positif kan diri. Bak kata prof kat kilang ni ko pekakkan aje telinga. Hahh memang bukan pekakkan telinga tapi naturally akan jadi pekak. Dengar orang membebel, dengar bunyi mesin lg. Konfem pekak ! Haha.

Apa pun internship ni waktu paling tough tp boleh buat aku jadi lebih kuat. Sebab harini aku rasa nak menangis because I feel burdened with the assignment given and kena marah because of silly things haha. Tapi ada sorang budak intern dari ums. Dia org perak, duduk sini sewa rumah dan pergi kilang naik bas. Dia cakap dia selalu menangis sebab family problem n masalah2 kat tmpt keje lg. Normal la ada prob kan, kadang2 assignment given rasa susah nak buat. Dan bila dia cerita mcm tu, aku rasa aku sangat beruntung berbanding dia. bila kita rasa susah, banyak lg orang lagi susah dari kita. Actually aku slalu borak2 ngan budak tu hari2 jumpa kat surau waktu solat zuhur tapi x tau nama dia hahaha. Typical me.

dan hati aku mesti kesian kalau nampak workers mcm nepal2 tu. Tgk diorg kena marah, kerja mcm gila tp gaji sikit. kalau ada pekerja baru dtg, diorg takde duit so diorg bayar makanan kat kantin guna kupon. huwaaa serius aku kesian haha.Haritu naik seasoning department, nampak pakcik dah tua keje lg:(
haiya nasib masing2 tak sama.

Pebenda aku nak feeling lak entry kali ni.
I learned a lot here, bukan setakat dlm bidang foodtech je, tapi life lessons jugak.

Bersyukur, Alhamdulillah ;)

Sunday, April 12, 2015

Internship : Week 11


Hectic week !
tak terasa langsung seminggu. Aku tak habis2 dengan standard product display dan 5S. 
Sampai terlupa update data yang memang aku kena buat setiap hari sampai kena marah whatthefroggg. Jumaat lepas jugak tak sempat beli nutrigen heheh dan sampai rumah pukul 8 malam. Seriously rasa nak menangis je sebab 6.45 baru semayang asar kat Mamee pastu pecut balik rumah kul 8 baru sampai huwaaaa .

Bila dah jadi macamni mula rasa nak countdown bilalahhh nak habis. Dahlah aku sorang2 takde kawan kena marah sorang2 buat keje sorang2 semua sorang. the helll I admit that awal2 masuk takde keje sangat sekarang tak habis2 ade keje.
Ni aku baru settle update list carton sample and aku harap lepasni takde apa2 prob lagi sebab kalau lagi seminggu aku stuck kat benda niii memang seriously aku pengsan kahkah.

24 weeks - 11 weeks = tinggal 13 minggu je lagi.

Rasanya dah boleh start buat report sikit2 sebab you know my boss $@$##$%%^&.

Bye esok keje.

Friday, April 3, 2015

Internship : Week 8,9,10

Lama pulak rasanya tak berhupdate heheh. Actually aku pon dah lupa apa yang berlaku 3 minggu tak update ni lol. Tapi tulis jelah apa yang terlintas di ingatan kan.

1) Lecturer visit
Mula2 risau jugak sebab macam aku sorang je tak dapat call lagi, hahha. Rupanya En wan datang lambat sikit lah dari lecturer yg lain. Seminggu sebelum visit tu En wan dah msj, so aku inform kat QA manager. Then dia tanya supervisor aku, apa keje yang aku dah buat sepanjang 2 bulan lah jugak intern kat mamee ni. Actually sepanjang 2 bulan ni aku tak ada dapat apa2 project yang long term, that means satu2 kerja kalau aku dapat lepas 2 hari dah habis ( pebenda aku tulis nih ). dan kerja aku cuma data compiling, selebihnya aku banyak buat kerja lab je. 
Tapi manager tu cakap, dia tak assigned aku kat bahagian lab. 
( salah ke aku nak duduk kat lab as long as i learned something new ). Diorang pun busy so aku paham2 sendiri lah independent.
So semenjak itu sampailah sekarang, sv assigned aku buat kerja2 bahagian online. 
Lecturer pon datang sekejap aje ( Yang penting dah dapat baucer buku kahhh ).
Lagipun lecturer visit terlalu awal, hehe actually im sure most of us not familiar yet dengan tempat masing2, macam aku kat kilang besar macamni banyak lagi benda yang aku tak tahu ( Aku pon tak tahu 6 bulan ni aku dapat belaja semua benda atau tidak ).
Apa pun terima kasih kepada semua lecturer yang sanggup datang dari jauh untuk bertanya khabar haha.

2) Management lunch
Tak silap aku, management lunch diadakan sebulan sekali kot. Then untuk bulan ni, turn QA department untuk handle majlis. So kami(interns) kena jadi waiter/arranged chairs and tables/something like that lah. Ko paham tak that situation when you need extra manpowers yang takkan boss and managers yang kena arranged kerusi. Tapi nak sedapkan hati, Desmon cakap kita bukan waiters, kita sedang practice food service lol. Maklumlah students foodtech. Padahal nya kitorang memang kena senduk lauk pauk for guests tapi yang bestnya bila dapat makan free hehhe.

With interns. First picture with them hehe. 

3) Standard product display
Disebabkan mamee terlalu banyak produk including exports, diorang akan guna carton yang dilekatkan packaging samples so that workers tahu which packaging to use. Each carton have their own codes and colours(different colours to differentiate export and local products). So aku kena check and update the lists. Make sure each carton have labels, kalau yang takde labels kena buat label. Pastu kena always update the lists, pening kepalo den. Ingatkan dah habis rupanya tak habis2 hahah.

Dan data compiling memang aku kena always update untuk monitor fried noodle cake weight and oven temperature. Yang lain random works, I mean kalau mana2 exec atau lab assistants mintak tolong, buat jelah semua kerja tu haha.  zhi zhao cakap,
 "kita intern kan. Buat ja la semua kerja" . Iyolah.