CLICK HERE

Monday, August 24, 2015

High Kick 2 : Family, Love and Friendship

Lama tak update pasal korea hahaha sebab malas. 

"High kick through the roof" is a sitcom series (season 2) which once very famous in korea around 2009.
The ending is quite tragic though which lead to controversial issues among the fans of this sitcom back then. 
spoiler : sad ending.
Tapi sitcom ni memang lawakk sangat setiap episod aku gelak2 pecah perut lol. Patutlahh popular ! Cuma aku lambat tengok heheh.

I love Hyeri's character the most, such a cute and talented actress. 
She is a spoiled and selfish elementary school girl. She is initially abusive towards Shin-ae, but later grows quite attached to her, but would never verbally admit it.  She often get constipation LOL. She is rude to those she dislikes. As such, her trademark phrase is “ppangkkuttongkku,” which approximately translates to “farty butthole”; she also speaks to elders in banmal (casual speech). Like her father, she is not academically gifted and shows little ambition to do anything other than inherit her grandfather’s riches and live in wealth her entire life.

Hyeri's moments :

When Hyeri bought birthday cake for shin ae.
She hates shin ae so much but still care for her. what a sweet girl even she have bitch personality haha.

When Hyeri accidentally spilled the hot chocolate on sekyung's leg and asked sekyung to go to hospital using her own money.

when Hyeri forced his brother to play with her.
siblings love aww.

when hyeri cried after being told that shin ae will leave their house :(

Real gila budak ni berlakon, aku memang suka tengok cerita yg pelakonnya kanak2, aigoo dahlah cute talented pulak tu.

Hyeri lakonan Ji Jin Hee.

Ji Jin Hee 2015 (16 y/old)
already beautifully grown up.


Bye !

Rasa tak sabar lak nak balik Ganu, lama benar aku bertapa kat melaka haha.
tapi sedihhhh ;(




Tuesday, August 18, 2015

Jubah Murah by ZALORA

Assalamualaikum.

Kalau korang nak tahu, ZALORA ada banyak koleksi jubah dan dress yang cantik belaka MashaAllah tak tahu nak pilih mana rambang mata aku haha over. Kalau untuk student macam aku, takpayah beli baju gemerlap berkilau bagai untuk pergi dinner fakulti lol, nanti habis je dinner baju tu simpan je dalam almari, sebab segan nak pakai pergi kelas nanti orang cakap ape pulak kennn hahaha. Pakai jubah je dah cantik selain menutup aurat dengan sempurna:) 
Bebaslah berfesyen asalkan punya taqwa hahh gituu.

Best tau shopping online, 80% baju aku, especially jubah semua ibu order online je hehe. tengoklah raya tahun ni, berapa helai baju semua online. Tak payah bersesak dengan orang ramai, sambil baring atas katil makan keropok sambil online shopping. Tak cukup best lagi ke ?! haha. Lagi2 bila aku bukak website ZALORA untuk cari jubah dress yang murah. 
(mestilaa nak yang murah sebab student kan sobs tapi berkualiti!)
Di Zalora, korang dapat shopping jubah up to 70% discount tau! wowww. Lagi lah rambang mata. Aku duk usha baju2 ni dari pagi tengok2 je dah tengahhari hahaha. 


What do you say about kaftan dress ? Cantik kan! 

Kebetulan Faculty president ada post untuk tema dinner fakulti sem depan. 
Black and White theme! Aku terus suggest kat member2 baju kat sini banyak hoii hitam putihh. Saje nak sebarkan kebahagiaan aku dengan kawan2 lol.



semenjak dua menjak ni pun aku dah suka pulak dengan jubah hihi. sebab senang, kebanyakkan jubah takyah iron. sesuai lah untuk org malas seperti aku ini heheh. Kalau dulu, segan sikit nak pergi shopping complex pakai kain. Sebab biasanya jubah ni untuk pergi kenduri/majlis2 keagamaan. tapi sekarang ni, sejak jubah dah jadi trend, ditambah pula dengan kemunculan hijabista2 bagai cendawan tumbuh selepas hujan cewah, jubah selesa digayakan di mana2 jua anda berada !


Hahh kan dah cakap rambang mata. Dahlah cantik, harga berpatutan pulak tuu hihi. 

For more cuci mata session, go to
sekarang !

Bolehlah beli sehelai dua lagi2 dah final year ni, aku malas nak bawak baju banyak2 sangat. Lagi2 kalau time exam ulang pakai je baju yg sama, tukar tudung je. haha.

For cute DIY gifts, just click the banner on the top of my blog to purchase now!

Tuesday, August 11, 2015

Third year : Bachelor of food technology

Hai adik-adik ! 
Di sini akak ingin mengucapkan tahniah kepada semua lepasan stpm/matrikulasi/diploma/asasi yang telah pun mendapat keputusan untuk melanjutkan pengajian peringkat sarjana muda hari ini. Yeayy *tepuk tangan* Dulu akak pun berada di tempat korang, masa tu takde feeling taktahu nak menangis ke gembira. huhuhuk.
Apa pun, percayalah apa yang ditentukan Allah itu lah yang terbaik. 
dak liah pon dapat result harini. Dapat sarjana muda sains(matematik kewangan), usim. Tahniah ! Akhirnya ada jugak sorang dalam family aku yang keluar dari bidang sains. Rare gitu lol. Semoga menjadi seorang ahli matematik/akauntan/ape2 jelah yang berjaya dan berjasa kepada ummah.

Yang lebih penting, tahniah kepada sesiapa yang dapat teknologi makanan unisza. Ya Allah untungnyee koranggg. wahhhahaha. Mesti tak menyesal punyelahh walaupun duduk di pendalaman :P


ko tanye best ke foodtechnology ?!

Best lah ! Sape tak suka makanan wahhaha.
Tapi foodtech ni bukan masak2 tau, ramai yang anggap macam tu, kalau masak2 tu course kulinari/food service etc.

Banyak ke peluang pekerjaan?

Banyak lah ! Setiap yang bernyawa di muka bumi ini memerlukan makanan lagi2 manusia. selagi ada manusia, selagi itu makanan akan dihasilkan. selagi itu food technologist diperlukan. Tanpa food technologist, mungkin kau sudah lama mati termakan makanan yang tidak selamat LOL.

Kalau nak tahu lebih mendalam perbanyakkanlah lagi membaca blog ini hahaha jkjk. Perbanyakkanlah buat research dan bertanya kepada mereka yg berpengalaman.

InshaaAllah, bulan 9 ni akan bermula semester 7. Final year ! excited tapi ofcourse merupakan tahun yang paling tough huhuhu. Sekejap je rasanya masa berlalu. Untuk third year, hanya satu sem je aku kat kampus, iaitu sem 5. Sepanjang sem 6, ktorg kena praktikal.

semester 5. (klik pada link, tq!)
Rumah sewa 
(kampus tembila only, can pm me for details - contact number/location etc)


semester 6. 
Read my internship stories here! - Internship.
Ada yang send email/left comment, rasanya aku dah reply semua. Check semula ya haha:D

So that's it! My third year yang sangat singkat tapi padat (??).

Third year ni lebih banyak kepada application pada apa yang kita dah belajar selama ni. Paham ke idok, hafal untuk periksa je ke, betul2 faham ke, pandai ke tak menyelesaikan masalah. Pandai di atas kertas tapi hampeh di luar tak pandai buat kerja ke wkwkwk.

For my first and second year :



Okeh :D

Monday, August 3, 2015

Raya 2015 part 3

Assalamualaikum.

Raya basi. Rilekslah belum habis 30 syawal lagi. Lagipun tak semestinya nak tunggu hari raya aje nak ziarah menziarahi. Apalah salahnya mengeratkan silaturrahim sesama insan cewahh gitu.
Aku ditemani dak liah(nasib ko lah kena teman aku) dengan dak syud. kitorg pergi rumah Pika, adik angkat aku time skolah dulu haha lol. Fyi, aku ada lebih kurang 8 ke 9 orang tah adik angkat masa sekolah dulu tapi only Pika yang aku keep in touch sampai sekarang. Yang lain2 tu aku taktahu dah apa jadi terpulanglah mahu jadi apa, mahu jadi hantu mahu jadi buaya. hahh gitu. walau raya dah macam sendu jerk aku tetap nak pergi rumah dia sebab saban tahun aku cakap nak datang tapi tak datang2 pon.

Thanks pika for having us! Ada umur jumpa lagi huhuu.



Ktorg pergi jugakk rumah atenbila. Ni kawan baik aku masa form 3 tapi dah jadi mcm awkward sikit sebab sejak aten pindah sekolah time form 4, aku tak pernah lagi jumpa dia sampailahh sekarang huhuu. So dah 6 tahun tak jumpa lepastu masing2 tak contact haha. Nasib baiklah ada grup wassap member damselobstreperous(nama group ktorg) lol. Nama singkatan grup ni ialah d.o..masa ni exo belum wujud lagi pastu bila exo dah wujud, tak sangka aku suka jugak d.o kahkah. Ade kaitan ke ? 
Terima kasih aten ;) ada masa kita lepak2 lagi hahha.

Plan asal nak jalan2 melaka dengan syud sebab ktorg penat duduk mereput kat rumah. Tapi harini pulakk syud kena balik awal sebab kena beraya dengan family dia. So ktorg singgah shopping mall uolls, terus balik. 
Petang baru sampai rumah, padahal beraya 2 rumah je pun sebab rumah ktorg kat hujung melaka, haha. Kalau singgah bandar hilir tadi entah pukul berapa sampai rumah daa.

syud si mak jemah. Kali ni upgrade sikit tempat kita melepak, takdelah kat kfc alor gajah jee hahaha.

Cuba teka kat mana ? hahahahhahahahaha LOL.


Habis dah raya aku, nak rehat kat rumah menghabiskan puasa yang terbengkalai asyik2 tangguh je tetiba dah masuk zulkaedah pulak haha 
Bye!

Saturday, August 1, 2015

(product review) Nature Republic Soothing & Moisture Aloe Vera 92% soothing gel

Hello ladies !

Have you ever heard about a quality product from Nature republic,
 soothing&moisture aloe vera 92% soothing gel?
(Tetiba je nak buat product review sebab bosan tengok entry sama aje kat homepage haha)

 i bought this product last May at Nature Republic outlet, Mahkota Parade Melaka. I bought this because it was in the Best seller section and the SA is really convincing on saying this product is really good. Since the price is pretty affordable, so I give it a try. (Actually dah lama tengok orang dok menjual kat ig produk ni and they got many positive reviews!) It is Nature Republic best seller product weii. This soothing gel with 92% organic aloe vera certified by California Certified Organic Farmers (CCOF) can be used to mildly moisturize various parts of the body such as the face, arms, legs and hair. Actually during that time they were doing promotion which I can get 3 jars of this product plus 5 sheets of nature republic's mask with only RM62! Woww but I bought only one jar because I wanna give it a try first, which cost me RM35. menyesal pulak tak beli 3 sekarang huhuhuhuk.
Untuk orang melaka, boleh pergi Jusco Peringgit (JJ baru tu!) and find 'Forever 21' shop, kat sana ada promotion 4 jars for only RM62 wowww. Boleh tahan atleast 2 tahun tau because the jar is sooo big.

 I think this is a must have product because if it all purpose benefits. You can use it for your whole body.  A lot of people don't like the scent but to be honest, I love the scent. Its very refreshing and mild. Bau macam lidah buaya tapi dah upgrade sikit mungkin letak fragrance kot so wangi !
The texture of this product is very jelly looking and it blends nicely to your skin. It turns into water when you blend it in and dry for a few seconds. There is a lot of cooling sensation.


actually I used it for my irritated skin after waxing my face ! huhu. So far I only used it for after shave cream and also as a mask pack(bila tengah rajin). And it seriously worked wow i love it ! 
Selalunya after waxing, mesti kulit akan jadi kering, merah2 and sometimes akan luka ouch! so bila aku pakai bedak akan ada kesan2 macam airliur basi you know what i mean right ? kalau kulit kering pastu pakai bedak so lagi visible lah kesan2 mengelupas. Kadang2 sampai ada orang tegur what the hell is wrong with your face?! (Janette paling suka tegur muka aku time intern haritu lol Janette) Even dah pakai krim pon akan tetap nampak kesan mengelupas. Nama je krim pelembab tak lembab pun !
Tapi after I used this product, alhamdulillah dah takde lagi kulit kering dan mengelupas. SA tu cakap sangat berkesan untuk sunburn tapi sekarang ni aku mana ada berjemur so far aku taktahu it worked well on sunburn face or not. Yg pasti after waxing my face, cepat2 pakai aloe vera ni. pakai lah sekerap yg mungkin. dalam masa 2 hari kulit dah okay yeay ! Actually kalau rajin boleh je try semua lapan cara di atas, untuk menguji keberkesanannya. Aku dalam kategori malas punya orang so takde lah try semua cara tu.
Dak liah yang duk hari2 kerjakan aku punye barang =,=


And of course their ambassador is none other than popular kpop group, EXO !
My babiess. hehe. Look at their porcelain like skins watchaa!

My squishy D.O also loves this product ! hehe. 



Hopefully if you do get this product you can find some more uses for it and share with me! 

Banyak je produk moisturizing di pasaran, tapi of course nature republic is my number one choice hihhi. Feeling lebih dekat dengan EXO. double LOL.


p/s
For cute DIY gifts, just click the banner on the top of my blog to purchase now!