Assalamualaikum.
Harini kitorang diajar cara-cara membuat
roti dan kek. Sama je macam roti yang selalu
mak akak kite buat kat rumah tu.hewhew.tapi
mungkin kat rumah uli tepung guna tangan.
Takpun guna mixer yang kecik tu. Kalau
dalam makmal pemprosesan makanan ni, kita gunakan mixer yang serba besar. Oven
besar, semuaa besar hahah.
Teruja sekejap. Kat rumah mana ada, ye dok?
-.-
Kami diajar cara-cara membuat roti, kek
span dan kek keju.
muka teruja nak mulakan pelajaran kita
yang sangat menarik harini, of coz lebih menarik
dari eksperimen microbe lol
encik roslan tunjukkan cara mengguna mixer
yang besar gedabak dengan betul,
cara menguli dengan betul, dan bagitahu lah
semua ingredients apa yg nak kena masukkan untuk buat doh. Lepas siap semua,
masukkan doh dalam proofer at 40 degree celcius for one hour.
taddaa! Kami diberi peluang untuk menghias
sendiri roti ni.
Mak oii kemahen lah mereka ni. Kemain tebal
hotdog, cheese apa semua. Sampai tenggelam roti tu dibuatnya.pelbagai bentuk
yang terwujud.haha.
buat kek pulak ! semua encik roslan yang
buat, kami tukang tengok dan tukang makan je.
Hahah.yang hias kek ni pon akak2 pembantu
makmal.kalau kitorang yang hias,
Tak tahulah ada rupa kek lagi ke tak.heheh.
time to eat ! piya spread the love lah
konon main suap-suap.huhu.
Baaanyak sangat roti dan kek.2 biji cheese
cake, 3 biji kek span, dan berpuluh roti.
Perut yang lapar giler, terus kenyang giler
sampai tak larat nak lunch dah lepastu.
Padahal kemain lapar mula-mula.
Foodtecheroes.
Nak tulis resipi tapi malas nak taip dan blog aku ni bukanlah blog masakan.
Hahaha. Sama je macam roti kek yang selalu
kita buat kat rumah tu.Tapi kami ni diajar
lah, kenapa macamtu, kenapa macamni.
apa kegunaan yeast, suhu apa yang sesuai,
cara mengguna peralatan dalam makmal pemprosesan,guna teknik waterbath.
Dan sebagai pelajar foodtech, haruslah tahu
macam mana nak mencipta makanan sendiri,
tahu jugak cara macam mana nak mengekalkan
rasa dan bentuk makanan tu,
dan mencipta kelainan pada makanan tu.
Contohnya, bila kami cipta roti. Bukan roti
biasa, kena lah cari jalan macam mana nak jadikan roti tu tahan lama dan kekal
lembut walau roti tu dah sejuk.
Interesting? Yeahh sangat sangat.
Belajar pasal makanan, apa tak seronoknya !
Lama lama makin gemuk asyik makannn je, tu
yang tak seronok -.-
We will visit dunkin donut factory, fish
landing port,dan lihat sendiri
macam mana proses pengetinan makanan
dilakukan. mungkin sardin kot -.-
Can’t wait for that ><
p/s- setiap yang berlaku, ada hikmahnya.
Alhamdulillah i'm here. kalau aku tak masuk unisza, aku tak jumpa kawan seperti mereka,
yang mungkin takde di tempat lain di mana-mana di dunia ni.
kalau aku tak masuk unisza, aku tak dapat pengalaman yang sangat berharga macam yang
aku dapat sekarang. jika aku di tempat lain, mungkin aku takkan
rasa gembira dan bahagia macam apa yang aku rasa sekarang.
alhamdulillah.
No comments:
Post a Comment