CLICK HERE

Monday, July 30, 2012

remaja dan dessert ^^

Assalamualaikum.

spoil je budak ni =.=

ehhh tapi betul jugak kan apa yang budak spoil ni cakap.
tetiber terfikir lak.
masak sana, masak sini tapi mostly resipinya hanyalah dessert semata.huahua.
ehh bukan masak kot. baking maybe ?
termasuklah aku walau baru sekali aku buat puding koktail lembik.
sesekali apa kata post masak nasi beriyani ke,
nasi ayam ke, ayam masak lemak cili padi ke, ikan masak asam pedas ke,
apa-apa lahh yang mak nenek engkau orang terer masak.
barulah nampak macam calon menantu pilihan. kuang3.
okay fine,
nak masak rendanggg pulakk lah ! =.=

selamat hari raya.

p/s- tetiber suka kat cn blue lepas minat tengok yonghwa berlakon.
huarghhhh!
Ya Allah, kembalikan aku ke pangkal jalan ;p

Sunday, July 29, 2012

recipe : puding koktail

Assalamualaikum.

This recipe was given by ummi. She asked me to try it,
and i've never tried any recipe before even too many recipe i read in internet,
or even my friends asked me to do it lol.
 and when i look through this recipe, it seems
like very easy to do. wahhaha. just follow the instructions. easy right ?
and while uwan has been here ,at lubok china, why not i try it.
because i love uwan's kitchen more than ibu's kitchen. muahaha.
because it's more easy, no need to use MANCIS like at my house. frankly speaking,
i'm afraid to the stuffs like that, which i always thinked that the fire will
burn my finger ! and that's why i'm only played bunga api je during hari raya.ahaha.

okay, let's cikidaut !

bahan-bahan

1 tin koktail 
2 sudu tepung custard
1 tin susu cair
1 senduk nasi gula kasar
3 setengah cawan air 

Cara-cara membuatnya
1) bubuh air dalam periuk ( 3 stgh cawan) dan 2 sudu tepung custard
2) Kacau hingga sebati (jgan ler bg tpung kustard ketul2 pulak)
3) lepas tu baru letak atas api yg kecil & kacau hingga jernih( aish susah nk cerita) jernih macam jadi gam( tp warna kuningla)
4) masukkan air koktail sahaja. jangan masukkan buahnye lg.. kacau hingga mendidih. tp jgan terlalu lme mendidihnye
5) masukkan setin susu cair
6)kacau lg smpai didih
7)lpas didih terus tutup api.
 akhir skali, baru masukkan buah2 koktail tu..

9) tunggu sejuk, masukkan dalam peti ais(ltak le dlm tupperware ke)

veryyyy easy right ? sesuai untuk orang tak tau masak.
and actually i already tried it yesterday, without any help from uwan because
uwan was busy with her kuih koci. haha.
After done it, i got 2 loyang(???) of koktail pudding.
and i dont really know the appearance after we done with it, but one loyang
of pudding very cair but it still veryy delicious and high cholesterol of coz. haha:D
and the other loyang freezed already because i put it in uwan's
fridge from 4 pm until after i went back from surau. LOL!
okay lah, because i've never done this, it still menjadi lah kann ?ahaha.


see ? got 2 loyanggg ! haha .

pada yang rajin, selamat mencuba dan semoga berjaya ! ^^

Friday, July 27, 2012

korean drama ^^

Assalamualaikum.

Okay, this is not typical me. when i go through youtube or veoh or dramamelayu.com to watch
some CEREKARAMA, hah. that is typical me actually haha!
I've never watched any korean drama before this, although my friends
always talked about fullhouse, hana kimi(i thought this japan ? ) etc .
( few of drama that was told by syud !)shes da only one
who always talked about that when we were in school before. ''hensem wehh''
''comel wehh '' . that was syud ! comels.

The first korean drama i watched----> Personal taste.
and i was affected by the environment, betul tau. because a lot of
people in matrics that i noe die hard fans of korean lol. 
Luckily in matrics im quite busy to do many things(well, matrik kan *berlagak*) . So i cannot finish up the drama.
so sad. and the rest is history. terlupa terus pasal drama tu.

because of nureen's sem break now, i went to her house and got only ONE copied of korean drama,
you are beautiful. if go through dramacrazy.net,
this drama got first rating! no wonder im only watched one episode and keep watched it till the end
haha!


comels sangat.

i love Shinhye's acting. And lastly, Go Mi Nam end up with Tae Kyung.
kesiannn sgt kat shinwoo yang minat giler kat Mi Nam.
Jeremy pun minat kat Mi nam, tapi tak obvious sgt.kot.

takpelah Tae Kyung, u r da lead actor. thats why u win lol!

aku : Kesian nyaa Shinwoo !
Liah : Takpe, kat dalam heartstrings diorang sama-sama.

whatt ???!!

liah punye pasal laa yang buatkan aku layan plak drama ni,

heartstrings !


yeahh yeahh. shinwoo with go mi nam.
sebab shin woo have been dumped by mi nam previously,
memang semangat lahh aku nak tengok diorang kapel plak
as lee shin and gyu won. hewhew.

episode 1-6 , gigih aku tengok. Padahal 
the sweet moments only begin in episode 7. hishhhh.

comels dan best drama ni, tapi lembab sikit.
termenung sana, termenung sini.
ingatkan drama melayu je camtu. eh.


Okay, tak nak addicted lagi dahh! I just love Shinhye and Yonghwa.
very cute couple.
dan sebab perasaan yang kesiankan Yonghwa as Shinwoo in u r beautiful drama,
aku nak tengok laa Yonghwa bahagia plak. kahkah.
sebab tu meleret ke drama heartstrings.
thumbs up for this two drama !

drama yang aku tengok tu, maknanya bestlahh. Bukan senang
aku nak layan korea. muahaha.

pasni, nak habiskan personal taste lahh. last ! pleasseeee,
janganlah aku terpengaruh lagi.

p/s- ramai penyanyi2 popular korea dah jadi pelakon plak kan.
kesian pulak kat the REAL pelakon.
mesti rasa tergugat. kuikui.


Monday, July 23, 2012

Jom belajar bahasa brunei | BYT

Assalamualaikum.

macam biasa, dah takde idea tulis blog. aku buat review novel.


sinopsis
Sekiranya mahu melanjutkan pelajaran dalam bidang kedoktoran, Syira wajib berkahwin dengan calon suami yang dipilih ayahnya. Dia terpaksa akur dengan syarat itu demi cita-citanya yang satu.

Belumpun diijabkabulkan, dia bagaikan sudah ditalak. Airy yang tidak mahu bertemu dengannya sehingga sah menjadi suami isteri, terang-terangan memberitahu sudah ada kekasih yang mengisi jiwanya. Dalam pada diri redha, hati Syira terluka. Dia turutkan jua permintaan Airy untuk berlakon sebagai pasangan yang bahagia. 

Perwatakan Syira yang bijak dalam segala hal sedikit demi sedikit menawan hati Airy tanpa disedarinya. Syira sangat sempurna sebagai wanita dan isteri. Kerana ego, tergamak dia menghancurluluhkan perasaan Syira. Bersama cinta yang sudah bertunas untuk si suami, Syira tekad membawa diri. Apabila tiba masanya, dia kembali. Namun, mengapa Airy terlalu baik padanya? Mungkin Airy mahu memadukannya. Mungkin juga mahu menceraikannya! Walau apa jua yang terjadi, dipujuk hati agar tabah menghadapi.

penulis : Maya Rasyidah

Price : RM19.00

Dalam novel ni, watak utama ( Syira ) berketurunan melayu Brunei. So memang 30% bahasa 
dalam novel ni bahasa brunei . Kelemahan novel ni adalah,
no translation. serius aku langkau je baca bila tyme syira nak nikah tu. 100% dialog bahasa
brunei sebab time tu sedara mara semua datang nak raikan pernikahan syira.
So dah sah-sah la diorang bercakap bahasa brunei.lolz.

antara dialog melayu brunei:
 ( no translation, sorry.i'm not really understand the meaning)

''inda lawakah ma tua gubahanku ani ?''

''cuba tah mun kana tarima.Sudah urang kan kawin.baru tah
sibukkan mau.tu ada kusung lagi a'ah .''

''jangan dipaduli kurapak bisidia atu.bisidia atu inda pandai 
sangal.payah saja mun dipikirkan''

pahammm ? haha;p

serious tak paham sampai aku hilang minat nak baca.
Dan nenek syira menerangkan adat brunei , dalam bahasa melayu brunei.
mana aku pahamm nenek oii.

But still this novel quite interesting too.
boleh blaja bahasa melayu brunei dan adat2 melayu brunei.

tapi aku rasa, watak syira digambarkan agak keterlaluan.
cantik, pandai memasak, pandai menjahit,pandai cakap banyak bahasa, 
pandai mengaji, pandai berzanji, baik, alim, pandai(syira seorang doktor).
aku terfikir, ada ke orang yang perfecto macam ni ?
wataknya digambarkan sungguh perfect, sungguh bodoh lelaki yang menolaknya.
haha:D

rating for this novel : 6/10

 i dont like the way dat writer explained the story.
tak banyak dialog.
Lebih pada penerangan. 
so mengantuk nak habiskan. kalau novel best, sehari je aku mampu habiskan.
tapi novel ni sampai 3 hari baru aku habis baca.padahal tak tebal pon.
bolehlahhh .









Friday, July 20, 2012

salam ramadhan ;)

Assalamualaikum.

okayy, semua orang sibuk post kat fb,twitter,blog apa sumer.
pasal bulan ramadhan 1433H.
Aku pun taknak ketinggalan. kehkeh.
Alhamdulillah, berkesempatan jumpa ramadhan tahun ni.
Moga amalan pun makin bertambah, seiring dengan peningkatan usia.
Bukan makin tua, makin tak semenggah, ye dak ? ;p

Alhamdulillah sempat bertarawih untuk malam pertama ramadhan ni.
Macam biasalah, hari pertama. Jemaah sungguh ramai, sampai melimpah keluar.
kitorang berempat terasing duduk kat tepi-tepi tu.
muka masing-masing pasrah je.
haha. gituu sekali kauu penangan malam pertama terawih.
Harapnya kekal jemaah yang ada sampai lah malam terakhir. Sebab
biasalah, malam-malam terakhir sepatutnya makin ramai, tapi akhirnya makin lama
tinggal satu baris jemaah je. Yang lain sibuk buat kuih raya agaknye.
Takpun pasang langsir. Takpun jahit baju. Takpun...(hah, sambung sendiri dengan
semua aktiviti ntok raya ;p)

Kebetulan, harini birthday amer yg ke-20 (20/7 )
wahh, dah masuk 20 tahun. no more ''teen''. Dah jadi orang tua. kehkeh.

 sodap giler cheese cake ni. letak je, terus habis.haha.
nampak tak hiperbola di situ ? ;p

Belum raya, tapi makanan macam dah raya dahh.
dengan nasi impit, kuah kacang, rendang bagai . haha.
Bertambah kolesterol dalam badan. 
Apahal makanan sedap2 menggemukkan , hah ? =.=

okay lah, makan buah. kurus balik ;)

Actually nak letak gambar besday boy tapi bila tengok gamba tu, hurmm.
amer duduk depan cermin besar, so bila aku sebagai
orang yg amek gambar, 'termasuk' sekali dalam cermin tu.
termasuklah kitorang yang lain-lain ni, terbias sekali dalam cermin tu.
Kalo masing-masing lawo takpe gak.haha.
hishhhhh. nampak tak silly mistake tu ? bukan sonang nak amek 
gambar mamat sorang tu. kalah artiss you !

okay lah, tujuan aku menghupdate entry ni pun actually
sesaje nak kasi orang yang view page ni time bulan puasa terliur. 
hahaha . fineeee tak lawak =.=

Kepada semua umat islam seluruh dunia,
selamat menyambut ramadhan kareem.
semoga kita semua dapat meningkatkan lagi amalan, 
jadikan ramadhan tahun ni lebih baik dari ramadhan yg lepas.
May Allah bless ;)






Tuesday, July 17, 2012

briefing ( food technology )

Assalamualaikum.

Bachelor of food technology .
Bukan kos yang aku nak sangat, sebab aku sedar dan pahammm sangat
kos ni lebih pada subjek kimia. Dan aku tahu, aku agak bebal
lembab sikit bab kimia nii. become my second choice because before this, im sure(not so sure,
a lil bit confident)
that i'll get at least one laa kos in research university.
if not, i thought that i'll get dietetics, unisza.
Tapi aku terlupa zaman sekarang ni yang sangat ramai golongan bijak pandai 
dan masing2 berlumba-lumba dan bersaing each other utk mendapatkan course yang mereka inginkan.

Memang susah nak dapat research university, kalau dapat pun
bukan course yg mereka inginkan. It happened to few of my classmates. They got RU
with ntahapehape courses. Yang dapat apa yang anda nak tu, bersyukurlah .
Yang tak dapat apa anda nak tu pun bersyukurlah jugak :)

sorang kawan fb aku ni, dapat course sama ngan aku.
Dia kecewa, sebab pointer dia 3.79 dan food tech unisza adalah
pilihan yang ke-6 ! 
dan pointer pelajar2 course food technology unisza antara 3.5-3.7.
Aku cakap tu berdasarkan unisza je, u lain aku tak tau. aku kan suka menyibuk, nak survey jugak
kami-kami yang dapat course ni pointer berapa . kehkeh .
konfem u lain lagi hebakkkk lahh kann.

( point aku kat sini sebenarnya cuma nak bagitahu, persaingan terlalu sengit.
Kalau baca syarat kelayakan, min pointer ntok food tech adalah 2.00. Tapi kenapa
semua student yg die ambik ntok course ni 3.5 above semata ?
yeahhh. dats right bebeh . persaingann :) )

so, belajarlah rajin-rajin ye adik-adik.
Dapatkan 4flat.spm pun biar straight a's.
4flat berlambak-lambak . Lagi-lagi, matrik sekarang bukan macam dulu lagi.
syllabus dah dikurangkan. ahh nak cerita pun malas.
Malas nak pandang kebelakang, kita pandang saja kehadapan.

oke end of the introduction for the briefing . We move to the next chapter .

SOME OF THE SUBJECTS

 PHYSICAL INORGANIC CHEMITRY
 ANALYTICAL ORGANIC CHEMISTRY
GENERAL PHYSICS
CALCULUS
FOOD LAWS AND REGULATIONS
INTRODUCTION TO FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
SCIENTIFIC WRITING AND COMMUNICATIONS
FOOD PROCESS AND PLANT DESIGN
FUNDAMENTAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING
UNIT OPERATIONS IN FOOD PROCESSING  
 FOOD PACKAGING
ADVANCES IN FOOD ANALYSIS  
HALAL FOOD
BEVERAGES TECHNOLOGY
NUTRITION AND HEALTH
FOOD QUALITY AND SAFETY MANAGEMENT
...dan banyak lagi
sampai aku malas nak taip . kihkih .
maybe semua ni keseluruhan subjek ntok 4 tahun kot.

PELUANG KERJAYA
Graduan teknologi makanan mempunyai kemahiran yang membolehkan mereka menjadi usahawan makanan atau memegang jawatan penting didalam kilang memproses makanan, pembekal makanan dan bahan makanan serta makmal penyelidikan dan perundingan, badan-badan kerajaan dan agensi perundangan dan pengkuatkuasaan. #copypaste


syarat kelayakkan
min pointer 2.00 ------>  dusta belaka . trust me .

Tengokkk . Banyaknyaaa kimia.
Aku terkontang-kanting study kimia kat matrik.
Organic chemistry bagi aku amat tough( except org yg minat laa).
Dan aku paling benci hari khamis sebab lecturer aku suka buat kuiz kimia setiap khamis.
So rabu malam tu aku terpaksa pulun habis-habisan.
Pulun berhabis-habisan pun markah tak seberapa . LOL !

even tak minat pun, jangan sampai tak study langsung. put trust in HIM.
Sebab ada orang, tak minat tak study langsung.
At least study lah jugak kan, time exam baru laa Allah tolong.
Takkan nak tawakkal je.Konsep bertawakkal kan berusaha dulu, right ? ;p

Maka, aku kena betulkan niat balik. Aku kena paksa diri suka kan
organic chemistry. Nak tak nak aku kena hadapi jugak.

I love Biology, i hate Organic Chemistry .

Now, 
I love both !
errr. physics pun kena study balek lahh.

panjangnyaaa entry ni. Cuma opinion aku, 
mana -mana dan kursus apa pun, bersyukurlah. Allah telah berikan kita
yang terbaik :)

p/s- still tak nampak where i am 5 years from now ;(









Thursday, July 12, 2012

upu result


NAMA:'AQILAH KHAIRUNNISA BINTI HASAN

TAHNIAH!
Anda telah berjaya ditawarkan program pengajian seperti berikut:
KOD PROGRAM:DY01 
NAMA PROGRAM PENGAJIAN:TEKNOLOGI MAKANAN
:UNIVERSITI SULTAN ZAINAL ABIDIN (UniSZA)
URL SURAT TAWARAN:http://www.unisza.edu.my/tawaran
 
CATATAN : Calon boleh mencapai Surat Tawaran melalui laman web IPTA mulai 16 Julai 2012 (Isnin)dan Calon WAJIB mengesahkan SETUJU TERIMA TAWARAN sebelum 22 Julai 2012.
ehhh buruk pulak aku nengoknye.
penat aku edit2 background n text colour . LOL.

Alhamdulillah .
Oke fine, actually takde perasaan . 
  Even aku mengharap U yang dekat sikit,
dah kat Terengganu jugak rezeki aku. 
Lagipun dak Sharodz ramai kat sana, ade jugak kawan . haha .

Boleh start menggoogle apakah itu food technology .
Kawan aku cakap, masyukkk ohhh course ni.
Ada yang cakap susahh ohh course ni. Tapi itu namanya cabaran.
ecewah .

Mula-mula rasa down, tapi bila dapat tau, ramai yang
dapat kos lelong, dapat kos yang diorang tak nak, aku bersyukur sangat.
At least course yang aku dapat ni bukan course lelong,
choice aku sendiri, second choice aku.
actually aku nak course dietetik(first choice).
Dengan harapan study kat fakulti perubatan, dapat jumpa doktor hensem serta ohsem. wahhaha.
oke fine, niat tersimpang jauh, patutlahh tak dapat=.=

Nampaknye aku ngan amer sama-sama dapat kat Terengganu.
aisehhh.
Takdo negeri lain ke.
Ada hikmah,
moga kemasukkan aku ke unisza mampu jadikan aku seorang graduan
yang bukan berjaya di dunia je, tapi di akhirat jugak :)
Allah knows better .
Alhamdulillah :)







Wednesday, July 4, 2012

Yeay! baju dah siap :)

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. First time jahit baju sendiri.
From zero. From nothing to something. Seriously,
aku tak tau apa-apa pasal jahit menjahit except jelujur , masuk2 benang
tu aku taulahh. Yang lain memang aku tak tau.

and now, selepas sebulan lebih berjaya jugak aku siapkan baju ni.
Ambik masa yang agak lama sebab aku baru nak belaja, kadang2 sehari tu buat satu benda je.
Salah buat, jahit senget, salah cantum, semuanya kena bukak balik.
Dah jadi rutin pulak,
jahit..bukak jahitan..jahit...bukak jahitan..
sekarang dah bolehlahh guna mesin jahit. Mula2 belaja dulu macam ntah ape2 je kann.

taddaaa. My first baju kurung.
Bukan baju raya. buruk nih. haha.
eh, baru perasan tak pasang butang lagi. hoho.
dan kain pun macam tak jadi. cacat dekat bahagian zip.
dan jahitan mata lalat aku tak cantik.
apa pun, akan ku simpan baju ni sbg kenangan.

Ibu ajar aku buat manik. Mula2 susah lah jugak,
senget benget. lama-lama okay.
Nak blaja buat bunga-bungaan lah pulak pasni, insyaallah.
tengoklah kalau rajin. hahaha:D

Alhamdulillah, Allah beri aku masa, ruang dan kesempatan
memanfaatkan masa cuti dengan menjahit.
Belajar masak entah bila lah pulakk.

next : akan mula menggunting baju yang kedua next week.
eksaited kurasakan. heheh. Baju yang kedua kena perfect lahh, taknak buat buruk2 lagi.
Pastu tengoklah, kalau rajin, gunting baju ketiga pulak.
Kalau malas..takdo lah jawabnye.
eksaited nyee nak masuk u! hohoho.

Monday, July 2, 2012

akibat tak makan sayur

Assalamualaikum.

entry pertama di bulan Julai.
Sebab aku kekurangan vitamin akibat tak makan sayur (tahu pun!),
kulit jadi tak cantik dan sensitif.
Tak boleh garu sikit. Garu sikit je pun akan meninggalkan kesan parut.
Seingat aku, dulu kecik2 lagi teruk.

Sebab tu aku benci nyamuk. Bila nyamuk gigit kaki aku lalu menghisap darah aku 
yang menurut pemeriksaan darah ialah jenis A(perlu ke bagitau woi!), 
kaki aku akan
kegatalan. Bila kegatalan, mula nak menggaru.
Bila menggaru akan meninggalkan kesan parut. 

Aku penah try sapu lidah buaya.
Memang berkesan lah orang cakap, tapi tak sampai seminggu aku tak tahan.
Sebab lidah buaya dahlah busuk, pastu bila dah sapu kat kulit
jadi gatal-gatal. Bila gatal, aku nak garu. Bila garu, mula berparut balik.
Aku pulak jenis yg 'gatal', tak boleh tahan-tahan.
Nak garu jugakk.

Maka bio-oil ialah inisiatif terakhir.
Kalau tak berkesan jugak tak taulah woiii. Buang duit je beli mahal2.


So? perbanyakkanlah makan sayur-sayuran dan buah-buahan 
agar kulit lebih cantik, licin, gebu dan jelita. hoho.

PERHATIAN!!!

MINGGU KE-2 JULAI - STATUS KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA BAGI PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN STPM/ MATRIKULASI / ASASI / DIPLOMA / SETARAF (IJAZAH PERTAMA) SESI AKADEMIK 2012/2013

ewah nak gempak je pengumuman tu.

entah mana-mana lah aku bakal dicampakkan.
Apa pun keputusan upu next week, aku harap Allah akan ikhlaskan
hati aku untuk menuntut ilmu walau apa yang aku dapat tu
mungkin bukan pilihan hati aku.