CLICK HERE

Tuesday, February 23, 2016

women's sports shoes by ZALORA

Hello peeps !
Im still alive and currently busy with my final year project zzzz asyik kena repeat je, asyik salah je zzzzz.

So today i would like to bebel a little bit about fashion to release my tension wahhaha. The thing that i would like to bebel here is about sport shoes, oh wow!
Eh, sport shoes bukan pakai untuk bersukan je ke ?! 
Hahhh ni yang aku nak share something ni. Bukan untuk bersukan je tauu, sekarang ni dah makin banyak sport shoes yang multiwear bila2 pon boleh pakai.
For girls who have no idea how to style a pair of sport shoes perfectly, take a look at these three women’s sports shoes fashion look ideas to pull off :

1. Sports legging
 i dont wear legging, haha but its okay girls, for muslimah, we can wear our loose trousers or tracksuit and still look stylish while working out in the trendy sport shoes ! It will definitely give us that boost of confidence to sweat off those fats. 
*sambil jeling lelaki kacak.
It is important for girls to squeeze in some time for a quick workout session once or twice a week. Im trying my best to work out/jogging everyday to burn off my calories LOL. 
Maklumlah usia dah meningkat, body metabolism pon dah makin rendah. Health conscious sangat kan hehe.



OMG, too many choices ! I would like to grab one soon for my evening wear haha! 
*shining eyes*

2. Skirts
Who says you cannot rock the boyish touch while still maintaining a feminine look hahh? Flaunt the outfit everywhere you go with confidence. 
Mix match the sport shoes with any type of skirt you own and step out of the house looking trendy as ever. 
Nak jalan pon senang ! I like this !


OMG! cantikk kan. Ni paling sesuai pakai dengan skirt, takdelah tersadung kain. haha.


3. Skinny Bottoms
For a casual outing or dating with your boyfriend haha, the sports shoes will be suitable to match with skinny bottoms. Match the sport shoes with skinny jeans or pants and get that trendy casual outfit effortlessly. oowwahhh.


There is nothing wrong in switching your high heels, wedges or flats with a stylish pair of women’s sports shoes once in a while! If you prefer a comfortable day walking out, the sport shoes will definitely be the perfect footwear to match with your clothes. Especially for us students, it is more easier for us to just wear sport shoes instead of sandal 
(kalau nak cepat naik bas contohnya, tetiba tercicir pulak sandal alahai malunya haha).

What is your choice?
Go to women's sports shoes fashion by ZALORA now !

Stay beautiful and healthy, girls !

Friday, February 12, 2016

Hiking @ Bukit Keluang, checked !

Assalamualaikum.


Akhirnya, berjaya juga mendaki hingga ke puncak Bukit Keluang, Besut. about 20 km from UniSZA Tembila. Gigih bangun pagi2 sebelum subuh, konon2 nak tengok sunset hahaha.
Tapi mommy tak dapat ikut sebab tak sihat (Gws mommy), takpelah next time boleh pergi lagi LOL lenguh kaki tak hilang lagi dah nak pergi lagi pulok :P





Bukit Keluang ni takde lah tinggi mana. Rasanya nak sampai ke puncak dalam 20 minit camtu kot, lebih kurang 300 m ketinggian berserta jarak 2.5 km. haha tah aku tak sure. Tapi sangat curam pergh, penat tu takyah cakap la. Dahla konon2 pro, tak warm up ke ape, terus panjat. Dah berkurun jugak tak jogging petang2 ! haha. Memang takde stamina langsung ah. 

Pemandangan sangat cantik, tapi yang tak best adalah,
kalau korang pergi waktu cuti, memang kat puncak tu macam ada pesta. Terlalu ramai orang ! Dari muda ke tua, kecik ke besar semua orang ada. Sampai atas tu memang blur kejap nak duduk mana ni, ramai nau orang. Tapi kebanyakkannya lelaki la, kitorang datang ramai2 perempuan takdelah segan sangat. 

Ada yang bawak family, bawak mak ayah, nenek atuk pon ada haha.

Kawasan atas ni kecikk sangat, so tak best lah sebab ramai orang tak selesa nak duduk lama2 haha. 


Kat puncak Bukit Keluang ni, ada pondok untuk rehat2. Penuh bak hangg pondok tu.


I swear kalau pakcik ni jatuh innalillah jelaa :D
Be careful la sesiapa nak panjat, sebab takde pagar, seriau makk tengok bawah haha.


Turun bukit pun sangat curam, tapi nak turun tu take time sikit sebab sikit2 nak berhenti ambik gamba haha.

Sebelum ni Bukit Keluang memang takde orang, aku pernah tulis blog pasal kitorang picnic ke sini, Picnic @ Bukit Keluang, Besut
Masa tu belum viral lagi tempat ni. Lepas viral je aku pun taktahu mana datang ramai orang tetiba, taktahu diorang semua ni orang sini ke orang luar ke apa haha.
Dont worry la, kalau panjat sorang2 pun TAKKAN sesat punya lah, sebab ikut je trek yang ada, lagipun orang sentiasa ramai, nak takut apa kan.
(Kalau rasa nak pegi sorang2 lah, alahmak ai sedih pulak haa).

Kalau datang hari jumaat, lepas hiking ke Bukit Keluang, bolehla ke pasar besar besut setiap jumaat. Best sangat pasar tu, sangat besar dan macam2 ada !
Lepas membakar kalori, bolehlah menternak lemak pulak di pasar besut kekeke.
Penat tapi kalau berkesempatan, boleh je nak panjat lagi sekali haha! Nak stay fit lah katakan *konon*


Sunnah nabi,
"Bertakbir bila melalui tempat tinggi(Allahuakbar) dan bertasbih (Subhanallah) ketika menuruni tempat tinggi"
*as a reminder sebab masa penat2 tu apa pon tak ingat dah haha! InshaaAllah siapa yang teringat tu bolehla amalkan*

p/s.
Rasanya dah habis to-do-list di Besut :D
 Lepas habis study ni entah2 tak datang sini lagi dah.

Monday, February 8, 2016

Misi mencari asam rong biji getah

Assalamualaikum.

This short CNY's holiday, kitorang ke Pahang !
i need to find 'asam rong' samples for my final year project.
Im currently working on it so i will not write in details about my project, next time eah after i siap semuanya haha. Mula2 nak pergi dengan amer je tapi ayah nak pergi satu family. Ayah cakap cemana laa ko nak harapkan dak amer tu. Time kitorang bertolak pukul 10 pagi tu pon, dia masih menyelubung bawah selimut haha.
Aid cakap dah nama dia pun Muzammil - orang yang berselimut. LOL.

Kebetulan kot semua orang ada balik bercuti, so ayah booking bilik kat Hotel Seri Malaysia Temerloh. But the journey was so boringg, sepanjang perjalanan tu nampak hutan je. Ayah said kita try dulu cari asam rong kat sini, kot2 kalau ada tak payah pegi jerantut. Sampai hotel, kitorang tak buat apa cuma lepak2 dalam bilik (wifi laju wei!even dalam hutan haha) dan swimming haha. Bestnyeee swimming kat swimming pool (padahal tak pandai swim pon. Sink ade lah). 





Malamnya, keluar makan sambil jalan2 kat pasar. Bosan ZZZ takde apa pun yang menarik dekat temerloh ni. 




Esok paginya(Ahad), kitorang merayau sekitar pasar tani di temerloh. Cari2 asam rong tak jumpa, tanya makcik penjual dia cakap orang temerloh tak makan asam rong, cuba cari kat Kuala Krau atau Jerantut.

So kitorang terus vrooom ke Jerantut. On the way ke Jerantut, singgah Kuala Krau. Tanya2 makcik penjual, katanya dia ada jual tapi time kitorang datang tu dah habis haha takde rezeki la makcik tu. (kitorang pon takde rezeki jugak).

Dan akhirnya ke Jerantut. Lebih kurang 1 jam dari Temerloh. Cari2 pusing2 tanya orang, akhirnya dapat juga jumpa pasar sari. Masa kitorang datang dah pukul 11 pagi, masa tu orang pasar dah mula kemas2 barang nak balik. Masa ni hanya mampu tawakkal jela kalau jumpa. Kalau tak jumpa, memang pergi Pahang ni untuk holiday je, objektif utama tak tercapai haha.
Cari2 kat bahagian jual sayur, tiba2 aku ternampak ada sorang makcik jual asam rong dalam balang, alhamdulillah. Tu pon tinggal beberapa gerai je tak tutup lagi. Rasa nak peluk je makcik tu LOL over giler. Makcik tu jual 2 jenis asam rong, satu daripada biji getah, satu lagi daripada buah perah.



Satu bekas kecik berharga RM5.
Asam rong ni sebenarnya adalah makanan traditional Pahang, terutama bahagian Jerantut, Raub, Ulu tembeling etc. Ianya dimasukkan dalam masakan biasanya dibuat gulai atau sambal. Uniknya, ia diperbuat daripada biji getah yang dikutip yang kemudian dikeringkan dan diperam dalam balang sebelum digunakan. On the way ke Jerantut tu aku perasan memang banyaklah kebun2 getah. Ramai taktahu yang ianya boleh dimakan sebenarnya, aku sendiri kalau tak ambik foodtech dan tak buat tajuk ni, memang sampai ke sudah aku taktahu haha.
Ilmu Allah itu kan luas, seperti yang tercatat dalam surah luqman ayat ke 27,
sekiranya pohon2 di bumi menjadi pena dan laut menjadi tinta, ditambah lagi tujuh laut sesudah kering, takkan habis-habis dituliskan kalimat Allah.
 gituu kan.
Interview makcik tu sikit2, ambik no telefon dan lain2 info. Katanya ada orang pernah bawak masuk asam rong bertanding dan menang tempat pertama. Aku pun pernah juga terbaca tentang brosur pertandingan inovasi yang ada orang mempertandingkan asam rong ni.

Berdekatan dengan pasar besar tu jugak, ada deretan gerai2 dan beberapa gerai tu ada menjual lauk gulai asam rong. Yang tak bestnya, pekerja gerai tu very rude ! Kitorang tanya elok2 dia nak marah2 pulak waddeheck. Mula2 kitorang ingatkan nak makan nasi lauk gulai rong tu, tapi bila pekerja tu sangat rude (taktahu la pekerja atau tauke kedai) terus tak jadi makan. Bungkus je lauk tu, bawak balik. Ayah nak ambik nasi, aku cakap "ayahhh jangan makan nasi dia. kita bungkus je, and lauk tu je".

sebenarnya kalau nak diikutkan hati panas aku ni, memang tak hinginlah aku nak beli lauk ko tu hoi. Nasiblah kitorang datang dari jauh. Luckily my parents jenis yang malas nak melawan, ayah cuma cakap "takpela. pengalaman kita, manusia ni memang macam2".
Urgh ayah so calm haha, kitorang dahlaa orang luar. Macamtu ke cara kau berniaga, semoga berkat dan makin maju jaya lah perniagaan makcik dan pakcik yer dengan budi bahasa yang sangat sopan santun tu. Aku ingat nak promote kedai dia, nak ambik gamba semua tapi lepastu aku terus hilang mood. Spoil ! 


Gambar google, malas aku nak ambik gambar sendiri. Kalau baik layanan mereka, baiklah yang aku tulis kat sini. Buruk layanan mereka, buruklah aku tulis kat sini ye dok? 
Gerai dia ni pernah masuk surat khabar, ada blogger pernah tulis dalam blog dia, masa diorang datang tu pekerja kedai melayan sangat baik dan peramah. So aku terkejut jugaklah dengan layanan diorang tadi. Agaknya dah kaya dan famous (perasan la tu!) terus lupa diri alahai manusia. Kaya tu jugak satu ujian Allah, takpelah moga makcik pakcik dapat hidayah kesian pulak aku tengok ish3, saya sebagai orang muda malu dengan perangai orang tua yang sepatutnya tunjuk contoh baik pada yang muda HAHA.


Gulai asam rong ikan kenerak, sejenis ikan sungai.
Pedas menyengat bak hangg. Ini kira makanan exotic tau haha.
Ikan dia bolehlaa tahan sedap, gulai tu taktahu nak describe rasa macam mana. Rasa dia sangat unik, ada rasa kelat, lemak2, masam2 sikit lepastu ada rasa rangup krup krap asam rong. Tapi makanan pedas is not really my taste sebab kalau aku makan pedas mesti sakit perut haha. 

Sebelum balik, singgah Temerloh semula. Yang famous kat sini sudah semestinya ikan patin. Sepanjang sungai tu banyak betul dijual ikan patin/tilapia yang dibela dalam sangkar. Sekilo RM17. Ibu belilaa beberapa kilo buat buah tangan. Katanya tak sah kalau tak beli ikan patin kalau ke Temerloh. Ikan2 ni dijual fresh. Kalau ada orang nak beli baru dia tangkap dari kolam haha.



Ikan patin tempoyak sangat famous di siniii.
 ibu ayah je makan ikan. Kitorang semua ambik lauk ayam, padahal ayah cakap lauk ayam kat rumah pon ade ! haha. Aku rasa laa sikit, sedaplah boleh terima tekak aku wkwk.
Kebetulan ramai orang balik kampung, mak ngah masakkan ikan patin tempoyak. Sedap ! Semua orang makan pulokk.

Im so lucky to have a very supportive parents, mereka sanggup ke Pahang semata-mata untuk projek aku, im so touched :D even aku tak minta pon ibu ayah bawak ke sana. 
The only thing that i can do is trying my best, InshaaAllah.

"sesungguhnya berserta kesulitan itu ada kemudahan. Bila engkau telah selesai, maka tegaklah. Dan hanya pada tuhanmu, hendaklah engkau berharap"
Al insyirah, ayat 6-8.
p/s.
Cuti sekejap sangat niii :(