CLICK HERE

Tuesday, December 29, 2015

twenty two wishes

Assalamualaikum !
Hey, its my 22nd birthday on 22 Dec 2015, Alhamdulillah.
Nothing much happened on my birthday because i just stucked in my room studying for final exam. 
see, late post about my own birthday lol.

kurang asam betul ada orang cakap gambar ni nampak je kurus tapi bila tengok depan2 rupanya gemuk. Cisss ! 

Early birthday celebration.
Tq korang ! belanja kek dan kfc hehehe.

Last sambut besday ngan 4 orang budak ni haha sobs :(

Tq ani ! budak sebelah meja time form 4 ngan form 5 ,budak dorm, member and my bestfriend ! 
not to mention, another my bestfriend, Ummi ! ummi tak pernah lupa aku, tak kira lah besday ke tidak. cewah ummi mesti terharu kalau dia baca ni lol. Tapi really i adore her as a good friend. Orang cakap kawan memang ramai, sahabat kita susah nak jumpa. but for me, ummi is really my sahabat. Tq mi !

ayah paling comel sebab tetiap tahun hanta wish yang sama. hihihi. 
takpe, yang penting ayah ingat kat akak, sayangg ayah ! 

Tq wahida !

Tq wani !

Tq kak ana !

Tq mommy muah muah !

Tq, i love and miss you !

Tq zuhaira !

Tq ibu !
tahun ni mesti ibu tak sempat edit gambar, ibu google je kan hihihi.
takpela, ibu cakap ade kek kan nantii kehkehkeh, love you !

And to my girls siblings (dua orang boys tak wish langsung, hampeh!), my classmates, my damsel members, facebook friends dan lain2 ,
thank you so much !
May Allah bless!

p/s,
dah habis 5 hari azab pening tak cukup tidur menghadap nota siang malam sebab 5 papers berturut turut !
tinggal satu paper je yang tak payah study sangat pon kekeke.
Time untuk kemas bilik yang dah macam sarang tikus sebab busy exam kkkk.


Tuesday, December 22, 2015

Final sem 7

Assalamualaikum.
Secara rasminya, semester 7 dah habis..sekarang ni tengah fokus for final.
fighting !

Tough subjects..with 5 papers straight takde gap langsung, sabor jelah. Dahlah study week pon tak sampai seminggu, tak leh blah sabtu pon ade exam haha.
aigooo. apa nak cakap lagi, ikutkan jelah.


Picture : Hari Kita foodtech, 22 November 2015.
Very hambar Hari kita, that it isn't worth my time to update about it kahkah. so selit jelah satu gamba kat sini lol.

p/s
For cute DIY gifts, just click the banner on the top of my blog to purchase now!


Sunday, December 20, 2015

Pray for Aid


Kesian my baby boy, kena kuarantin kat hospital akibat suspek mers. Huwaaa.
since yesterday kalau teringat aid je mesti aku sedih giler haha.
lagi2 kalau dak amal send gambar dia, muka dia sedih je. Lagi aku bertambah sedih.
Dahlah jauhhh takleh tengok dia. 
and tak boleh sesape pon teman dia kat hospital. huwaaaa.


Get well soon baby !
Akak will always pray for you, 
hope to see your smile soon.
XOXO.

updated: 22 dec 2015 (my birthday lol)
Alhamdulillah, aid dah discharge yeay!
Terima kasih pada sesiapa yang doakan aid. aid dah balik rumah(perut masih buncit hihi) dan boleh ketawa yeayyy that's my babyy.

so sweet pejabat ayah siap bagi bakul cokelat. mesti dak beng yang habiskan semua cokelat =,=

p/s
For cute DIY gifts, just click the banner on the top of my blog to purchase now!

Friday, December 18, 2015

Chiang Mai Mobility Program 2015 : Day 2

continue from previous entry..

For second day, kita akan ke Lanna Agro Industry company.
Sebelum sampai sini, aku taktahu pon kilang ni menghasilkan produk apa,
from the name itself aku rasa macam kilang menghasilkan produk2 makanan
berasaskan tumbuh-tumbuhan. yekeee.


Lobi hotel. first day tak sempat tangkap gambaq kat depan lobi haha.



Ktorang divide to few groups, so half dengar taklimat, half students lagi pergi melawat kilang. Tapi takde gambar dalam kilang sebab we were not allowed to bring camera inside. waaaa. Pergh banyak betul step nak masuk dalam kilang tu.
Kalau contoh mcm kilang kat mamee tmpt aku intern tu cuma pakai cap, mask dan lab coat je. Tapi diorang siap pakai baju khas, dengan cap ntah hape bende aku taktau nak panggil ape, sampai kalau kau pakai satu suit lengkap tu memang tak kenal antara satu sama lain haha.

antara produk Lanna Agro Industry ialah frozen edamame, choco fruiz, filling for yogurt dan banyak lagi frozen foods yang lain.

This is frozen green soybean atau mereka panggil sebagai 'edamame'.
Kita cuma perlu thaw saja at room temperature, dan lepastu bolehlah dimakan.
From the packaging, sangat menarik, aku tak sabar2 rasanya
nak bukak dan try sendiri edamame ni hahaha. But for me, i cant really accept
the taste lol, rasa macam kekacang sayur sayuran gitu argh susah nak describe tapi
senang cerita, not my taste. Tapi ramai je yang cakap sedap, ramai jugak yang macam aku. so i think it depends on preference masing2. Lidah pon lain, anak tekak pon lain kan.

Tapi yang ni sangat sedap ! frozen Mango/strawberry/banana coated with chocolate, makan sejuk2 gitu pergh mana tak sedap. Lagipun ianya free hehehe. Tapi kalau kena bayar pon tetap sedapp ! bila kita makan tu, sampai terpejam mata menikmati kesedapan tu amboi overnya. Macam biasa, i love mango! Diorang jugak vote perisa mana yang paling kitorang suka, mango lah pemenangnya ! but for me, banana flavour macam off taste sikit, macam ada rasa berasid. tapi still sedap. arroyy (sedap in thailand).

Btw this company got halal certificate so no worries, inshaaAllah every products that they manufactured here are halal. 

Delicious lunch, lauk ayam ape tah, lupa dah. with edamame soup. Disebabkan aku tak suka edamame, bagi aku edamame soup ni pon aku tak berapa suka. But i still can eat that with rice.

Kat sini susah cari masjid, masjid yang terdekat pun jauh jugak, 
so untuk jimatkan masa solat atas pentas ni
pon boleh. We told them, we just need some newspapers as our sejadah, 
Islam adalah agama yang mudah, takde alasan untuk tidak solat walaupun tiada masjid. 

Infront of their office.

Group photo. Thanks for the delicious lunch, delicious frozen fruit, great
experiences, useful knowledges and....edamame. lol

Bye bye Lanna Agro industry..

Next, kita ke kilang memproses madu, Supha bee farm.


Intro to the company, sesi soal jawab etc. Dia bawak jugak ktorg tengok 
honey packing process dan melawat honey gallery. ke bee's gallery? haha

honey drink and honey cookies, sedappp !

memberanikan diri pegang lebah lol. Nasib baik muka tak kena sengat haha.



Shopping madu lahh. Disebabkan aku malas nak berat2 bawak balik honey dalam jar,
aku beli yang dalam squeez bottle ni je. wild honey, longan honey, lychee honey, sesame honey and sunflower honey. Yang paling sedap ialah wild honey !
Dan botol comei ni jugak ktorang recycle untuk display product PD day haritu, bawak tuah betul botol ni hihi.
aku tak ingat harga, rasanya 25 baht for 100 ml (lebih kurang RM2.50) satu tiub, kalau jar besar tu harga antara 70-180 baht tak silap aku. Tapi memang murah! sebab ianya madu asli, mana nak dapat madu asli botol besar semurah itu di malaysia ?

madu bagus untuk kesihatan tau, selain untuk dimakan, kita juga boleh jadikan madu sebagai masker kekeke. atau untuk hilangkan jerawat/parut jerawat, campurkan madu with bedak sejuk, it's really worked girls ! try it now lol. *tetiba bagi tips*
tak salah mencuba, muka kita mencerminkan siapa diri kita dan ianya adalah anugerah Allah, jagalah ia sebaik-baiknya hahh gitu kan.

sebelum balik ke sirinart hill, singgah wet market. 

Kat sini takde beli apa2 pon, sebab semua makanan tak halal. Nak pegang pon takut haha, ntah apa2 makanan yang diorang jual taktahu aku. Nampak sedap je kann, tapi tahan jelah, hanya mampu memandang. Kitorang cuma melawat saja, sebab esoknya kita akan ke Chiang Mai Provincial Public health office. so kita buat observations, esok bole beri komen/pendapat dan dapatlaa gambaran sikit tentang how they observed or control kebersihan. Tapi their market sangat bersih, takde pon lopak2 air atau bau busuk macam kat sini. Habis basah seluar, kotor selipar sebab tu aku tak pernah pergi pasar. Cuba kalau pasar Malaysia macam kat Thailand, konfem aku volunteer pergi pasar wkwkwkw ko menipu je lebih.

Balik ke Sirinart Hill, lepak2 makan kat bilik je. Tak ingat lak aku makan ape, tapi kitorang pilih je antara 3 menu yang diorang senaraikan then diorg bungkus dan ktorg makan kat bilik. Tapi tak silap aku makan nasi lauk ayam cam tu laa.

will be continue with day 3 soon. hehe.

Disclaimer : some of the pictures used here are not personally taken by me. I put my own link because im doing the editing myself, thank you ! 

p/s
For cute DIY gifts, just click the banner on the top of my blog to purchase now!

Tuesday, December 15, 2015

New Product Development, Foodtech 2015

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, tamat sudah projek besar dalam sejarah Food tech cewah, iaitu new product development (PD). selama 14 minggu semester ini, hanya tuhan saja yang tahu betapa kami sangat berusaha keras semata-mata sebab PD haha.
Akhirnya, pemenang tempat pertama untuk product development ialah ? jeng jeng jeng. kena baca sampai habis. strategi sgt kan nak tambah traffic blog kekeke.

As for a short briefing, new product development is one of our subject for this semester, and it have 4 credit hours. Dan PD bukan unisza saja, mana2 student foodtech di universiti seluruh malaysia akan ambik subjek ni. Dah hujung2 sem ni aku tgk kawan2 foodtech Uni lain dah sibuk upload gambar2 teaser produk dan company masing2. Subjek ini sgt memerlukan kreativiti dan daya imaginasi yang tinggi, di mana kita perlu brainstorming together new product yang tiada di pasaran. Yang tak pernah lagi orang buat. Yang orang takkan terfikir. serta ada nilai aesthetic dan uniqueness. amboi sangat kan.
Dan ianya bukan semata-mata subjek saja, kalau ada potensi, produk kita boleh dipasarkan/dikomersialkan. Hahh gitu kan. best kann.

antara kenangan sepanjang minggu buat PD hahaha. Rasa nak tergelak pun ada. Macam2 idea yang kitorang sumbangkan, sampai melalut ke laut. setiap kali nak buat perjumpaan, mesti ktorang akan warning dulu, "perjumpaan malamni jangan mengarut banyak sangat. kita banyak keje, buang masa je ". Hasilnya ? tetap mengarut haha.

Kronologi PD kami :
Masa ni buntu sangat2 taktau nak buat produk apa, kitorang senaraikan aje 10 produk terbaik, then lecturers short list kan kepada 3 produk terbaik.
Tak perlulah aku menyenaraikan kembali apakah 10 produk itu, sebab banyak yang merepek je hahaha.
3 produk terbaik ktorang adalah banana daffle, mayonis pumpkin dan carrot flakes haha. ketiga-tiga produk ni ada masalah yg tersendiri, masa tu ktorang buntu sangat2 cari jalan penyelesaian. Yelahh, nama pon produk baru kan. Mana boleh fikir je terus dapat. Fikir je terus jadi, terus settle problem. kan ?
akhirnya kitorang proceed je dan present je kesemua produk tu, dan produk idea dari Azim, "mayonis pumpkin" terpilih. hahaha.
Rasa nak tergelak pun ada, dalam banyak2 produk, mayokin jugak yang diorang pilih. Kitorang punye lah marah Azim sebab bagi idea yang konon2 merepek, last2 itu jugak yang terpilih lol.

Kalau nak diceritakan kesusahan sepanjang buat produk mayonis pumpkin ni, memang banyakkk. Nampak macam senang elehhhh tapi kalau tak buat mana nak tahu kann. And im sure group lain pon ada masalah diorang sendiri, cuma aku taktahu lah apa masalah diorang. Dah group sendiri tak settle lagi, takkan nak jaga tepi kain orang pulak kan. hahah.
setiap kali ada masalah baru, ktorang try settle, alhamdulillah. Allah permudahkan, setiap masalah itu ada jalan penyelesaian. 

Road to PD day :

Shooting for video. 
aku ditugaskan untuk buat video, beberapa hari tak cukup tidur sebab nak siapkan video dan study for tests. Dan aku yakin teammates aku pon bersusah payah untuk siapkan part masing2 as we divide our works. sebab kitorang bukan ada subjek PD je, banyak lagi subjek lain yang memerlukan perhatian, minggu tu sangat banyak test. sangat stress. dengan ini tak siap, itu tak study lagi :|
dan kitorang jugak busy dengan FYP proposal. 
Tapi aku cuma fikir satu je, susah mana pun kita, cuba buat juga sedaya upaya dan usaha saja, selebihnya kita serah saja pada Allah.


Kitorang change the name from mayokin to mayoking sebab ada bunyi terengganu sikitlahh kan kononnya kekeke.

basically product kami adalah :
1) all purpose dipping sauce, boleh makan dengan keropok lekor, fries, nugget, bread spread dan sukahati koranglahh !
2)  pedas sebab ktorang tambah chilli flakes, so kita tak payah lagi letak sos cili with mayonnaise mcm selalu. senang dan jimat kan ?
3) warna kuning adalah kerana we replace water with pumpkin slurry, so it's natural coloring guys ! pumpkin juga ada contribute to some health benefits like antioxidant.

4) Have 3 cute packagings- jar, squeeze bottle and sachet. choose your favorite !

5) Low fat, because instead of using egg yolk, we are using the whole egg. and we are using canola oil in our formulation, as canola oil is the cheapest and low fat content compared to other soft oils. we also using less amount of egg, and replace it with a stabilizer from plant, carboxymethylcellulose(CMC).

6) Murah dari mayonnaise biasa di pasaran. 

7) delicious ! heheh.

 
Teaser from us ! Orang lain sibuk teaser kat fb, ktorang paling senyap. Dah habis PD day baru aku nak post teaser kat blog. Laggard sangat hahaha.
Kalau aku mmg malas nak upload2 gamba kat fb ke ape, kat insta pon asal ada sekeping dua dah lahh. haha. because i love my blog more, i will put as many pictures as i want. walau lambat sikit, bagi aku yang penting adalah memory.
Feeling memories never die sgt kan.

the preparations. sehari sebelum PD day, ktorg lepak kat bilik aktiviti sampai petang.
dahlah kepala pening sebab malam tidur lewat ada test, lepastu nak buat preparation lagi adui. gigih lipat kertas wkwkwk. Tak sangka dah final year pon masih melipat kertas macam budak darjah satu buat homework seni haha. esoknya pun, sebelum majilis ktorg masih menghias. tapi aku suka this moment, mengingatkan aku pada zaman sekolah, hias khemah untuk hari sukan. walau penat tapi benda ni lah yang buat kita akan kenang sampai bila-bila.

product presentation dan majlis perasmian di auditorium. berdebar gile lol padahal aku tolong tekan slide je kahkah. ktorang bertiga masuk audi, yang lagi tiga kat lab goreng fries dan keropok lekor serta set up meja. Good job Azim sebab berjaya present dengan bagus dan yg penting tak meleret haha.

 bebudak kat dapur sempat selfie, jangan hanguih sudah, menjerit mak mertua hihihi.

our decorations. simple je sebab taktahu nak letak ape haha. 

tadaaa. our booth. dalam banyak2 booth, ktorg nya booth paling simple kekeke.
risau jugak tgk meja org lain penuh dan cantik pulak tuu. 

co-t berry. terung pipit (turkey berry) coated with chocolate. 
First time aku dengar tentang terung pipit ni, the taste sangat pahit. dan im quite
impressed with them because mereka berjaya buang rasa pahit terung pipit tu kepada rasa masam masam manis. well done girls !

daiet to bite slimming bar. macam sneakers bar tapi ingredients yang mereka guna adalah
kacang kuda dan makanan sunnah etc. sedappp ! 

boost gummy. target for children, kalau kat pasaran banyak gula2 yang menggunakan articial coloring, tapi mereka gunakan natural coloring, contohnya mereka gunakan roselle, dan halal gelatine. good job girls !

bombastick. biscuit stick, main ingredient mereka adalah from spinach.
sedap gilerrr. hehe. Group ni tempat kedua, congrates korang !

tembiland waffle. Spicy ready to eat waffle, ingredient yang mereka guna adalah
potato dan pumpkin. Sedap dan spicy, dan group ni adalah pemenang tempat ketiga, congratulations !

Cala, sparkling calamansi juice with aloe vera. As a natural coloring, mereka gunakan 
bunga biru yang orang buat nasi kerabu tu (bunga telang kot nama dia. yeke?).
group ni gigih tanam aloe vera kat depan bilik haha, dan they replace sugar with honey.
sedap, sebab aku suka air rasa masam2 manis gitu heheh. good job !

sorry aku tak sempat pon ambik pamphlet setiap group, busy sangat kat booth 
sendiri so aku just explain roughly about each product apa yg aku ingat heheh. Tapi each product ada uniqeness mereka yang tersendiri.


Few of the judges are from MARDI and KKM. banyak juga lah orang KKM tu komen about our product, masa ni ktorg dah feeling like wuuu sedihnye hahaha. takpelah, asalkan dah buat yang terbaik.

Dan saat keputusan diumumkan..aku awal2 dah cakap "konfem tak menang". sebab group lain hebat2 belaka! ktorang rasa produk ktorg ni biasa2 je. Bila no 3 diumumkan, terus dah putus harapan sebab ktorg rasa kalau ada rezeki pon mungkin no 3. 
Tak sangka, bila dia umumkan juara, Fluffylicious sdn bhd !
Ya Allah alhamdulillah serius tak sangka, ktorang tergamam 3 saat sekejap. haha. mesti lawak gila muka ktorg terkejut hahaha.


Alhamdulillah, all of our hard works already paid off, memang rezeki sungguh kami menang. Jujurnya kami taktahu apa pandangan judges atau orang2 lain pada produk kami. sebab memang ktorang rasa produk ni biasa2 je, takde lah WOW sangat kan. haha.
somebody pls tell us lol.


Lepastu ? sesi photoshoot lah ape lagi heheh.



with pemenang no 2, bombastick.


Apa pun, kemenangan ini adalah salah satu kenangan manis buat ktorang. hehe. Malamnya, ktorg celebrate makan kat luar. dari semester satu lagi dah berangan fikir nak buat produk apa. tak sangka sampai pun hari kemuncak ni. so, goodluck juniors !

Lastly, 
terima kasih kepada semua pensyarah, staffs, seniors, classmates, our family dan semua yang telah membantu dan memberi pandangan, sokongan, kritikan kepada kami,
thank you so much.
terima kasih.
kamsahamnida.
arigato.
syukran jazilan.


And for all foodtecheroes sem 7 2015,
CONGRATULATIONS !
semua telah buat yang terbaik, tinggal satu semester je, 
sekarang boleh dah fokus for final exam and final year project.
fighting !

special thanks to my teammates - mummy, wahida, azim, piya and wani. terima kasih banyak banyak, aku kuat kerana korang, dan minta maaf salah silap terlanjur bicara selama ni, friends forever !

updated :
sinar harian, 18 dec 2015. hahaha.



p/s,
Alhamdulillah my family safely arrived today.
Tasabarrr nak balikk !

p/s
For cute DIY gifts, just click the banner on the top of my blog to purchase now!