CLICK HERE

Tuesday, June 14, 2016

Resepi ibu : Nasi ayam

Assalamualaikum.

Haritu ibu ajar buat nasi ayam pulak. haha,

Sos
blender beberapa ulas bawang putih, cili merah, air, garam dan gula secukupnya, serta sedikit sos cili dan sos tomato. Adjust la sampai nampak mcm pekat sikit, cair sangat tak cantikk.

Ayam
1. Rebus ayam bersama sedikit halia. Air rebusan ayam tu simpan.
2. Perap ayam selama 2-3 jam bersama kicap, gula/madu, kunyit, garam, spice(ape tah nama dia, rempah mende tah lol). Kalau perap lama sikit baru sedap.
3. Bakar ayam selama lebih kurang 50 minit . separuh masa tu terbalikkan ayam. Kena tengok2 jugaklah ni.
Untuk kicap, lepas dibakar nanti akan ada kuah kicap, so makan yg tu jee.

Sup
1. Panaskan minyak lebih kurang 2 sudu dalam periuk. 
2. Masukkan bahan tumis berserta bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan (semua yg terdapat dalam sup bunjut tu haha). Bila dah naik bau, masukkan ayam yg dipotong kecik2. Then masukkan lada hitam. 
3. Masukkan air. Masukkan sup bunjut adabi. Garam sikit. Last skali masukkan kentang. 
4. Nanti hiaskan dengan daun sup.

Nasi
1. Tumiskan bawang putih/bawang merah/halia/buah pelaga/bunga cengkih/kulit kayu manis/bunga lawang bersama butter sampai kuning dan naik bau.
2. Masak nasi macam biasa, guna air rebusan ayam tadi. Masukkan bahan tumis bersama butter tadi dan daun pandan ke dalam periuk. dan sedikit garam.

Kalau ada susu cair, tambah sikit, takde susu cair pon takpe.
Kalau nak kaler, tambah serbuk kunyit sesudu dua.

Ayam sepi. Gamba nasi tak snap.
Ni masakan sihat sebab ayam ni tak goreng pon haha. 

Nothing beats mom's cooking !

Happy Ramadhan !

Sunday, June 12, 2016

Resepi ibu : Nasi Tomato simple !

Assalamualaikum.

Harini kite buat nasi tomato! Sebab ibu ngan ayah hantar aid ke rawang, and hantar liah ke usim. So aku kena hantar amal balik matrik, ibu suruhlah masak, lalu aku pon bercadang untuk goreng ayam bersalut tepung je, nanti kuah pepandai ko lah beli sendiri hahaha. Tapi dak lorat amal tu sebut nak nasi tomato pulak, amboi sangat kan. Ko tahu tak akak ko ni noob gila memasak ?

Haha tapi kesian kat dak amal takde bekal nanti. And memang ktorg tak pernah beli makanan bazaar ramadhan, not our style, kembang tekak ibu cakap kahkah. Ibu lebih suka masak sendiri, kalau time puasa our multitasker ibu akan buat banyak2 menu siap untuk makanan lepas terawih lagi. Hebatt, aku potong timun pon terkial kial kahkah, practice make perfect la. Tadi beli barang, lalu kat bazaar taktahu nak beli apa, dengan makanan kebanyakkannya terdedah. Haih rasa nak saman je peniaga2 yg tak mengamalkan food safety ni (ko sape nak saman org haha). Last2 beli murtabak sebab nampak dia buat depan mata, kalau kuih2 tu tak payah nak beli la, entah2 dah basi hahaha. Malangnya kuah murtabak tu dah basi ceh (rasa nak saman lagi). 
Sesiapa yang nak berniaga tu beringatlahh, amalkan lah food safety and quality (actually bukan sebarang orang boleh menjual!, kena pergi kursus pengendalian makanan blablabla) I ade sijil, I boleh jadi food handler kehkeh LOL. bahaya kot food poisoning! Boleh menyebabkan kematian, jangan ingat nak untung je. 

_______________________tamat bebelan, back to the main topic______________

Aku tulis resipi kat sini supaya senang aku buat rujukan di masa hadapan (cewah tak nahan di masa depan tu). Malas aih nak tulis2 kat kertas yang lepastu tah mana2 aku campak. Resipi ni ibu ajar pagi sebelum bertolak lepastu aku hafal lol, memang senang dan simple sangat untuk orang tak pandai masak haha! Nasi tomato ni senang sebab ade satu lauk je yg wajib, ayam masak merah. Pastu tambah acar timun je.

Nasi tomato
3 cawan beras
1 cawan susu cair
1 cawan sos tomato
3 cawan air
garam secukup rasa (agak2 je sesudu kecik)
Butter

Bahan tumis : ( ni ibu dah siapkan, tinggal nak tumis je)
3 ulas Bawang putih 
5 ulas bawang merah
halia
buah pelaga
bunga cengkih
kulit kayu manis
bunga lawang

1. Tumis bahan tumis di atas bersama butter hingga kuning dan naik bau.
2. Masak nasi macam biasa, beras + tambah bahan tumis, air 3 cawan, susu cair, sos tomato, garam.
Nasi tomato sesuci ramadhan. 
Kalau rajin hiasla dengan tomato ke, daun2 sup ke, salad ke. Aku malas.


Ayam masak merah
Ayam gaulkan dengan kunyit dan garam, lepastu goreng lerr.

Untuk buat sambal, ibu memang dah siap2 blend kan bahan tumis banyak2. Setiap kali nak masak ambik je dlm peti ais, takdelah setiap kali nak masak time tu lah baru nak potong bawang, kisar cili semua. Bahan tumis ni aku ambik je dari peti ais hikhik(halia/bawang putih/bawang besar/serai) begitu juga dengan cili kering dah siap kisar.

1. Tumiskan bahan yang dikisar sampai garing dan harum
2. Masukkan secawan air asam jawa, gula dan garam secukupnya. Disaster gila main agak2 jelahh bulan puasa ni kan.
3. Gaul bersama ayam


Ayam masak merah purnama merindu.
Kalau ada kacang pis kan sedapp.

Siap untuk dibekalkan kepada amal dan ade sorang kawan dia. Dan jugak lauk untuk berbuka harinii, syahdu gila berbuka bertiga je ( ibu, ayah, aku ) takde org kat rumah . Nak buat air pon rasa malas, minum air kotak je hahaha.

Ni resipi paling mudahlah untuk beginner kihkih. Ada banyak je resipi lain kat internet, tapi kat sini resipi dan cara ibu masak. Tu barulah namanya resipi turun temurun hahaha. Time aku skolah dulu, ibu selalu bekalkan nasi tomato, pastu bebudak dorm cakap nasi tomato ibu sedap. Time jamuan akhir tahun dorm, diorang siap request nak nasi tomato hikhik. 
Tapi yg aku buat takdelah dpt rasa sebijik mcm ibu buat, baru first try kennnn.
Tapi nasi jadi mcm kurang masak huwaaa sebab periuk nasi tu kena tekan 2 kali cook rupanya kalau buat nasi tomato kalau tak dah perfect daa haha. Tapi dak amal cakap okay je, hah okay lah kan.
Dulu ibu rajin jugak tulis blog bila dapur berasap keke tapi skrg dah takde, sementara aku banyak masa lapang ni, let me update kekeke.

Nasi tomato, checked !



Tuesday, June 7, 2016

2 Ramadhan : Amal daftar @ KMM


My annoying sister, Amal daftar di Matrik Melaka harini. Seriously la dak amal memang suka buat aku annoyed with her haha. Kesian daftar bulan puasa, tapi ada untung jugak sebab mesti orientasi takde lah kena beriadah ke apa. The best part is diorg dapat shawl siap inner neck utk orientasi bhahaha. Ktorg dulu dpt tudung indon kot. Nampak tak perubahan zaman tuu, they assumed that semua org pandai pakai shawl. It was like "semua kena pakai shawl. Ni 2016 beb takkan shawl pon tak reti pakai". 

Hmmm dekat je pun matrik ni, 15 minit dari rumah. Ayah cakap golek2 pon dah boleh sampai  (ni kategori lawak ke ape sebab taktahu nak gelak ke nak ape haha).


I miss KMM so much ! Bila tengok bilik2 kelas dulu (lupa dah panggil apa bangunan tu, bangunan akademik ke ape tah), terbayang balik pulak moments KMM dulu. Tengok bilik dak amal, terbayang balik pulak tempat aku study dulu. Untuk bebudak matrik, nikmatilah suasana belajar yang selesa, sebab bilik memang luas! Dengan meja luas, serba serbi selesa. Nanti korang dah masuk U, berhimpit-himpit la kat asrama nanti ikut pengalaman aku la tengok hostel UMT dan USIM haha. U lain aku taktau, tp kebanyakkan U memang camtulah style satu bilik 4 org (kecuali Unisza, hostel unisza memang selesa dan luas, satu bilik 2 org privacy gila, ni aku tak nafikan kelebihan Unisza hahahaha). 



Rasa nak study matrik balik pulakk hehehe. Zaman matrik zaman paling singkat dan best. Kejapp sangatt dan happeningg sangat bagi aku. Takde masalah apa nak fikir, fikir belajar je tetiba tup tup dah habis. Aku rasa memang takde masalah langsung laa, dahlah aku balik tetiap minggu, weekdays pulak busy dengan kelas bhahaha.



Yang terbaru, aku dengar kat radio tadi, kementerian pendidikan akan menganugerahkan sijil matrikulasi mulai tahun ni, so lepasan matrik boleh mintak kerja guna sijil matrik! Atau pendek kata nya, sijil matrik ni laku lah mulai tahun ini. Sepatutnya lama dah ekau buat macamtuu, matrik ni bebudak belajar pulun habis habisan end up sijil matrik ktorg tak laku pon. 
Tapi bagi aku ada buruknya jugak, buat bebudak yang taknak sambung belajar lagi, diorang kerja terus guna sijil matrik. Padahal rugi kot kalau tak sambung degree ! Lagi2 zaman sekarang ni, org berlumba-lumba nak belajar sampai master phd, berlambakk. Kalau sijil matrik tak laku, at least diorang akan berusaha keras untuk dptkan pointer tinggi seterusnya ambik course yang bagus2 untuk degree, itu lebih terjamin masa depan la.

Tak gituu kee?


For Amal, belajar rajin2. InshaaAllah, you can do it ! Aku yakin kau boleh dapat atleast pointer 3.7 ke 3.8 ke, lagi bagus 4flat sebab matrik ni memang senang ! Senang kalau rajin, tu je yang aku boleh cakap. Dalam masa setahun ni, just fokus pada study je, InshaaAllah bolehh berjaya. Kekadang aku menyampah dengan org cakap matrik susah takut kena tendang. Ahh ko tak belajar memanglaa kena tendang. Cuba ko rajin belajar takde maknanya kena tendang. Orang malas memang suka carik alasan. Ko malas tu cakap malas, senang cerita jangan nak alasan sangat wkwkwk. 

Birthday budak lorat Amal, last 1 June. Ni lah contoh dia mengannoyedkan aku dengan paksa aku beli kek dia. Nak secret recipe lak tuu, sampai Cheng ktorg cari kek. WARUNG KEK MASJID TANAH KAN ADA. hahahahahhaha. (inside joke aku dengan amal).


p/s :
Aku rasa menyesal sikit sebab tak belajar bersungguh lagi kat matrik, boleh dpt 4flat puas hati sikit kekekeh. 

Friday, June 3, 2016

Perkara yang anda perlu tahu tentang Teknologi Makanan, UniSZA

Hello and assalamualaikum.

This is my honest opinions after finished my 4 years degree in Food Technology, UniSZA. This entry might be useful for those yang masih terfikir-fikir nak sambung course apa nanti and wondering macam mana agaknya foodtech course ni, dahlah kat UniSZA pulak tu, hahh gitu. Diharapkan korang yang terbaca entry ini akan ubah segera fikiran untuk memberi peluang kepada Foodtech Unisza haha. Konfem tak menyesal, InshaaAllah. Yang mana tak minat pon boleh jadi minat tau. Ko jangan include aku, sebab first choice aku memang Unisza pon utk choice selain RU no wonder lah di sini tempat aku hahaha.

This is follow up entry, untuk sesiapa yang terbaca entry ini, kindly please leave me a comment/email me for any missing or wrong informations here, I will do the editing immediately. This is the least thing I can do to promote Foodtech course and UniSZA, I apologize in advance :) Promote memang promote, tapi aku tak menipu tau, kalau aku cakap best tu, best lah ! Apa2 info yang aku bagi memang betul2 jujur berdasarkan apa yang aku rasa dan lalui sepanjang 4 tahun as a foodtech student in UniSZA hahh kannn. 

1. Teknologi Makanan di UniSZA adalah untuk pengajian sarjana muda sahaja. So applicants yang berminat dengan kursus ini mestilah daripada kalangan lepasan matrikulasi/asasi/diploma/stpm yang layak.

2. Syarat kelayakan (sumber dari website UniSZA).

Calon stpm
  • Mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50 
  • Mendapat sekurang-kurangnya Gred C+ pada peringkat STPM dalam mata pelajaran berikut: Biology / Chemistry / Physic / Mathematics (M) / Mathematics (T) 
  •  Mendapat sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM dalam mata pelajaran berikut:  Bahasa Inggeris / Biology / Chemistry / Physics / Mathematics / Additional Mathematics 
  • Mendapat mana-mana SATU(1) Gred C mata pelajaran lain tidak termasuk Bahasa Melayu dan mata pelajaran diatas 
  • Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 2 (BAND 2) dalam MUET 
  • Tiada kecacatan anggota serta pertuturan dan buta warna
Calon Matrikulasi/Asasi
  • Mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50 
  • Mendapat sekurang- kurangnya Gred C+ dalam mata pelajaran berikut: 
  • Biology / Chemistry / Mathematics / Physics 
  • Mendapat sekurang-kurangnya Gred C pada peringkat SPM dalam mata pelajaran berikut:
  • Bahasa Inggeris / Biology / Chemistry / Physics / Mathematics / Additional Mathematics 
  • Mendapat mana-mana SATU(1) Gred C mata pelajaran lain tidak termasuk Bahasa Melayu dan mata pelajaran diatas 
  • Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 2 (BAND 2) dalam MUET 
  • Tiada kecacatan anggota serta pertuturan dan buta warna
Calon diploma sains/diploma yang berkaitan

  • Mendapat sekurang- kurangnya PNGK 3.50 
  • Mendapat sekurang- kurangnya Gred C pada peringkat SPM dalam mata pelajaran berikut: Bahasa Inggeris / Biology / Chemistry / Mathematics / Physics / Additional Mathematics 
  • Mendapat mana-mana SATU(1) Gred C mata pelajaran lain tidak termasuk Bahasa Melayu dan mata pelajaran diatas 
  • Mendapat sekurang- kurangnya Tahap 2 (BAND 2) dalam MUET 
  • Tiada kecacatan anggota serta pertuturan dan buta warna

Suka saya ingatkan, syarat kelayakan di atas ialah syarat2 MINIMUM. From my experience, all of my classmates semuanya pointer 3.0 above dan minimum band 3 muet. Tapi kalau anda memenuhi syarat2 minimum, apa salahnya mencuba ;)



3. Foodtech unisza terletak di UniSZA Kampus Tembila, Besut, Terengganu. Read about Besut Campus here : UniSZA kampus Tembila. Tapi dah ada beberapa pembaharuan, any question can ask me below.


4. Course ini adalah di bawah Fakulti Biosumber dan Industri Makanan (FBIM). Nama fakulti ni selalu bertukar-tukar, sepanjang 4 tahun ni dah 3 kali tukar, FBIM ni adalah yang latest (2016). Foodtech have our own jabatan atau kita panggil school- School of Food science.


5. Applicants berjantina lelaki are encouraged to apply ! haha. Sebab kos ini kekurangan lelaki, recent batch ada sorang je lelaki OMG. Yang lelaki tu janganlah fikir foodtech ni masak2, tanggapan itu adalah salah sama sekali. Dari korang dok berebut ke engineering tu, baik masuk foodtech. Foodtech is engineering too, food engineering. Bukan masak-masak tauu ! Masak2 tu kos like kulinari dan yg berkaitan, bukan sini tempatnya haha. Time aku praktikal dulu, my boss cakap dia kalau boleh nak pekerja lelaki tapi nak buat mcm mana, kebanyakkan foodtech students 90% adalah perempuan. So aku boleh cakap kalau korang lelaki,  peluang kerja tu sgt cerah dahlah kerja industri ni berat2, terpaksa pula perempuan yang buat semua kerja. Tapi yang lelaki tu janganlah pula lembik dari perempuan yer, hahahaha.

6. Total semester ada 8 semester bersamaan 4 tahun pengajian, 7 semester pembelajaran teori, 1 semester latihan industri (semester 6). Credit graduation requirement  is 120 credit hours. Korang boleh baca my 24 weeks  internship experience here : Internship. So korang bolehlah dapat gambaran sikit2 apa yang aku buat during practical haritu, tapi lain2 tempat lain2 lah juga pengalaman dan cabarannya. Untuk subjek apa yang aku ambik, korang boleh tengok : sem 1sem 2sem 3/sem 4 sem 5 / sem 7 / sem 8.

7. Tentang makmal2 dan infrastruktur di UniSZA, banyak jugak alat2 yang canggih, walaupun kita uni baru, equipments yang ade takdelahh kite pakai zaman tok kaduk punya teknologi. Ada banyak lab yang berkaitan, semua lab luas2 tau. Antara lab yang ada ialah Microbiology lab, Microscopy lab, Organic Chemisty lab, Biochemistry lab, Bakery lab, drying lab, Muscle lab etc. Banyak lagiii tak larat I nak list kan. Actually aku cari jugak unisza infrastuctures tapi tak jumpa, nanti dah jumpa aku bagi sini. Tapi setakat ni alat semua ada, especially kalau korang nak buat research project nanti. Aku cakap ADA, tapi tak semestinya cukup hahahah. Ni aku nak jujur kat sini, few equipments ada yang tak cukup so korang kena take turn contohnya take turn untuk guna dryer atau oven, tapi tu semua tak jadi masalah lah. Kicik punya hal, itu hal kita boleh settle, semua lu punya senior graduate sudah. Alatan2 canggih semua ada youu, HPLC, FTIR, Texture analyzer, DSC etc. Alat ape tu kakk. Hahh tu yang ko kena masuk foodtech unisza. lol. Batch terbaru lagi untung sebab aku tengok haritu ada banyak equipments baru masuk, dan yg terbaru dengar kata sensory lab akan dibuka, canggih gitu. Untung ekau.

8. Students tak ramai yeaaaaa. Satu batch setakat ni paling ramai dalam 40 org camtu kot. Bagi aku lagi best la students tak ramai dari ramai-ramai. Korang nak buat program apa pun senang. Korang nak diskus pon senang. Lecturers semua kenal korang. Tak pening kepala. Kurang orang kurang masalah, tak gitu ke.

9. Sepanjang 4 tahun pembelajran ni, korang akan didedahkan dengan dunia industri makanan yang sebenar, selain latihan industri. Contohnya melalui lawatan2, macam ktorg ke LKIM, Dunkin Donuts, MPOB. Depends la pada rezeki batch korang tu haha, dan depends jugak pada lecturer nanti nak bawak korang ke mana, ada junior ke pertima, dan kilang2 lain. Best kann. Tolonglah rasa best, jangan bagi aku best sorang2.

10. Peluang pekerjaan ? Ya ampun banyak sangat. Few of my friends ada yang dah kerja pon, kitorang baru je habis study haritu. Aku belum kerja lah sebab aku memang tak apply lagi kerja, aku ada plan lain bulan 8 ni :P Tapi bolehla aku nak bagi sikit2 contoh peluang pekerjaan.
Pekerjaan paling popular adalah QA/QC. Setiap kilang2 makanan sangat memerlukan QA/QC. Mereka ni lah yang akan mengawal proses dari penerimaan bahan mentah, pemprosesan, pembungkusan, sampailah ke tangan pengguna untuk memastikan makanan yang sampai kepada pengguna ni adalah bersih dan selamat. Gigih pula aku tulis dalam bahasa melayu, biasanya belajar dalam english haha.

Halal officer/exec. Mereka ni diperlukan contohnya di JAKIM utk audit kilang2 makanan contohnya, dan kalau di kilang makanan pon ada jugak halal exec ni (kalau company besar yang ada halal certificate, contohnya tempat aku intern, mamee).

R&D officer/exec. Ni pulak korg akan terlibat dengan kajian dan penyelidikan untuk produk2 makanan, contohnya kajian terhadap makanan baru/idea baru. Kitorang belajar marketing haritu, dikatakan bahawa sesuatu bisnes perlukan idea baru setiap beberapa bulan untuk memastikan pengguna tak bosan dengan sesuatu produk itu. Contohnya bulan 1 memperkenalkann minuman coklat. Bulan 3 minuman coklat hi fibre. Bulan 5 pulak minuman coklat kurang manis. Bulan 7 lemak berkrim pulak, hah dah kurang manis nak berlemak pulak hahh Sukahati ko lah kompeni diorang kan. Tapi setiap nilai tambah/add value tu, perlunya seorang food technologist macam aku takleh sesuka hati ko je haipp!

Usahawan. Kalau minat business, boleh bukak kilang sendiri. Semua ilmu korang dah ada, sampai bila nak kerja ngan orang kan haha. Sebab selain ilmu2 foods, kitorang jugak belajar account, marketing, entrepreneurship dan engineering. Walaupun ada antaranya kitorang belajar yang asas je, its okay lah, at least kita tahu dari langsung tak tahu apa2!

..dan banyak lagi lah. Penat lak aku nak taip. Kalau kerja di government contohnya pegawai sains di universiti, majlis perbandaran bahagian perlesenan gerai, pensyarah, science officer di jabatan kimia dan baaanyak lagi tak tersebut rasanya.

InshaaAllah peluang dan rezeki sentiasa ada. Yang penting ikut pengalaman aku intern dulu kan, kena tahan lasak sebab kerja di industri ni memang banyak cabarann. Kena tahan sikitlah. Dan berdasarkan pemerhatian aku sepanjang aku intern dulu, org sentiasa keluar masuk, 6 bulan aku intern, rasanya 10 kali jugak exec bertukar hahha. sampai aku terfikir eh senang ke dapat kerja zaman sekarang ni ? Dengarnya susah, tapi they quit their job like "ahh penatnya harini. Boss I nak berhenti" and quit just like that. Omooo. Tapi lecturers selalu pesan jangan sikit2 nak berhenti kerja. Asyik2 tukar kerja. haha, InshaaAllah doakan kami kuat !

Dan jujurnya korang tak payah risau pasal eh ade kerja ke takde kerja ambik foodtech ni? Selagi adanya manusia atas muka bumi ini, makanan sentiasa diperlukan. Selagi itulah food technologist diperlukan. Betul tak betul tak. Contoh yg lain ialah, katakanlah ada kes keracunan makanan dan mangsa mengambil keputusan untuk saman pengilang makanan tersebut. Bila mangsa hired lawyer, that lawyer need us untuk memberi nasihat tau dakk. Lawyer tu berhujah berdasarkan bukti2 yang food technologist berikan. Contoh bukti, hasil ujian makmal menunjukkan adanya e.coli dalam makanan yang menyebabkan keracunan. Berdasarkan undang2 makanan, mereka boleh didenda sebanyak blablabla. Ni sebabnya kita belajar juga food forensic and food law. Interesting, isnt?

That's all. 

Terharu bila ada orang cakap dia jadi minat gila dekat foodtech sebab baca blog aku, thank you so much ! Sebenarnya saya ni orang tengah je, yang membuatkan awak minat tu ialah Allah yang menggerakkan hati awak ;D

Any question can ask me below! Sebab aku tak tahu apa yang orang nak tahu. Dan sy prefer kalau awak komen kat sini, at least org lain pon boleh baca dan secara tak langsung kita berkongsi. Tapi untuk yang shy shy cat nak email pon takde masalah !

p/s,
Haritu ada baca dalam surat khabar, unisza adalah salah satu universiti yang terlibat dengan program yang berkonsepkan 2 tahun latihan industri, 2 tahun lagi pembelajaran dalam kelas. Im not sure with that, so anyone yang ada update terbaru boleh comment di bawah ye, Tq!