CLICK HERE

Thursday, June 26, 2014

Part time Work Part II : Salam Ramadhan 2014

Assalamualaikum.



Selamat menyambut Ramadhan semua !
Moga Allah beri aku kekuatan untuk beribadah sepanjang ramadhan ini hehe.
Di kesempatan ini mohon ampun dan maaf di atas kekhilafan diri ini sama ada secara sedar atau tidak sedar. 

Hari ini jugak, 2 Ramadhan buat pertama kalinya semenjak dua minggu aku cuti. Nikmat gila dapat berehat haha. First Ramadhan semalam ramai gila orang, waktu puncak adalah pukul 3-6 pm. Fuhh sesak dengan orang. 
Haritu aku kena jadi cashier, selamat time ramai orang aku tak kena jadi cashier. Dan aku tak suka jadi cashier lol. Penat pastu ada jugak aku tersalah tekan mesin kira tu sampai kurang 80 hengget. Janganlah dia tolak gaji aku. Gaji dahlah ciput, tolak 80 nak beli handbag carlo rino pon tak lepas. LOLLL kerja peladang tapi nak gak pakai carlo rino kahkah. Tapi kalau tolak gaji aku pon tak kisah, belajar dari kesilapan. Memang salah aku pon, tak reti cancel. Punya sengal sebab ramai orang tekan cash terus =,=
K ape aku merepek taktau.

Semalam first time kerja time bulan puasa. Penat dan mengantuk gila, sampai tersalah tekan kod. Bawang besar jadi papadom kahkah. Rasa nak tergelak pon ada. Nasib baiklah budak cashier perasan. Pastu tetiba je rasa nak emo bila ramai orang pastu semua benda nak tanya kita. Carilah sendiri barang tu takleh ke ? haha. Tapi cuba jugakk kawal emosi, selamatlah bulan ramadhann.

Tapi kerja penat, gaji tak berapa banyak. Sekurang-kurangnya dapat juga aku merasai kesusahan. Itu pentingnya ilmu, ko bayangkanlah aku tak belajar. Terpaksa kerja berat akhirnya gaji paling banyak seribu je sebulan. Ada sorang budak ni, kerja pagi sampai malam  buat overtime angkat barang berat takde rehat. Seribu je gaji dia. Seriously aku kesian kat dia dan pekerja2 kat situ. 
Sebab tu lah mak bapak kita suruh kita belajar, jangan dok malas merewang banyak sangatt haha.

Tinggal 28 hari lagi di peladang. Konfem hari terakhir aku adalah 30 ramadhan. Mak tak sanggup lagi nakk oii. Aku lagi sanggup buat esaimen bertimbun haha.


Btw result sem 4 dah keluar. Alhamdulillah even turun sikit, tapi boleh dikatakan result ini adalah unexpected result dan still in dean's list :P 
sem 4 adalah zaman kejatuhan lol, carry mark sikit, pernah ada satu subjek tu carry mark aku paling rendah dalam kelas. Study last minit, banyak tidur, asyik tengok korea, malam exam pon layan exo xoxo dan tidak struggle macam sem 3. Final exam tunggang langgang banyak takleh jawab. Mungkin Allah nak uji aku.
Apa pun aku akan cuba yang terbaik untuk sem seterusnya. Ya Allahh tinggal 4 sem lagi !


Happy ibadah everyone ! 

Tuesday, June 17, 2014

Part Time work part I : Dua hari

Assalamualaikum.

Hari ini adalah hari kedua aku kerja.
 Penat memang penat, tapi aku banyak belajar benda baru ! 
Aku ditugaskan bahagian sayur/ikan/barang-barang runcit semua. 

Contohnya kalau ada customer nak beli barang2 runcit macam bawang/halia/kentang etc aku kena timbang untuk diorang, then lekat harga ikut harga timbangan tuh. Setiap barangan runcit ada nombor/kod. Kena hafal lah kod tu kalau nak senang. Sebab kalau tak hafal kod, time timbang barang, terkial-kial cari 
"ehh kentang kod berapa?". "bawal kod apa ?" . Nasiblah yang beli barang2 tu semua makcik2 atuk2 nenek2 je. Kalau pakwe hensem tak ke malu ikan pon taktahu lol.
Tapi bila dah biasa, naturally akan ingat sendiri. 
Aku baru 2 hari dah hafal beberapa common kod. 
Harapnya seminggu mampu hafal semua yeay.

Kerja aku senang je, pagi2 pilih sayur yg dah rosak, mana sayur yang dah habis keluarkan dari peti sejuk. Sambil tu timbang barang customer. Pastu tengahari stok sayur/tomato/terung/cili bende2 alah tu semua sampai. Hahh time ni banyak keje, kena packing semua benda tu, letak harga etc. Penat walaweh dahlah tak cukup pekerja, tapi still enjoy jugak sebab aku cuba sedaya upaya fikir positif. Aku nak belajar, cari pengalaman. Nanti dah jadi food technologist(aminn) lagi penat, ye dak ? hihi.

Pastu belajar jugak soft skill haha. Sebab banyak kena berkomunikasi dengan customer. Kalau atuk2 nenek2 tu lagilahh. kita kena siap layan diorang tengok tarikh luput lah, cari kan barang lahh. haha. Dahlah aku tak reti layan orang tua. Aku tengok pekerja kat situ semua friendly OMG im so jeles u know. Aku harap aku juga mampu jadi friendly satu hari nanti. hahaha. 

To be honest aku taktahu mana satu sengkuang, lengkuas, jenis2 ikan, perut, jenis2 sayur semua. Serius taktahu sebab aku mana masuk dapur hahaha. Selamba je aku mengaku kat sini. haha sebab aku rasa tak perlu tulis yang baik2 saja tentang diri kita, walhal kita banyak kekurangan. Hakikat. 

Tapi dua hari ini aku dah tahu banyak benda alhamdulillah.
Tak sia-sia cuti aku. haha.
Atleast ada sesuatu, sebenarnya segan jugak bila keluarkan statement "cuti duduk rumah makan tidur je". Rasa diri sendiri macam tak berguna pon ada haha. 
Dua hari ini buat aku sedar aku dah belajar tinggi sampai masuk Universiti, tapi rupanya ilmu itu masih tak cukup. Masih kurang. aku masih perlu belajar dan terus belajar. Benarlah kata pepatah tuntut ilmu hingga ke liang lahad heheh.

Apa pon aku tak rasa aku akan kerja sepanjang cuti ni, mungkin sebulan dua ke berenti la. haha. sebab aku cuma nak pengalaman, dah ada pengalaman okay lah babai kekeke.

Aku dah share experinced aku, moga bermanfaat untuk siapa yang baca. haha.
Have a nice day everyone !

Sunday, June 15, 2014

Cuti Buat apa ?


Annyeong !
Aku dah bercadang nak duduk goyang kaki di rumah cuti ni. Ada jugak terfikir haritu nak belajar masak hahaha. Tapi apa pon tak boleh. Bila dah lepak dalam bilik ni nak melangkah kaki ke dapur pun malas lol. Tetiba dapat pula peluang kerja dengan Peladang. Ini lah kerja yang aku impikan tahun lepas kahkah. Sebab sebelum ni nureen dengan echa pernah kerja Peladang, dia cakap okay je kerja situ. Kedai pon takdelah besar mana. That means kerja pon takdelah penat sangat. Dan aku selalu masuk kedai tu, takdelah ramai gilo customer. Tapi tahun lepas takde kosong, sebab tu aku kerja kat kilang kerepek. 

Tapi seriously best kerja kat kilang kerepek tu. Gaji banyak gila, kerja senang, dan takde waktu kerja tetap. Dan dua minggu kerja, sesuka hati je aku dua hari ponteng. Sehari sebab malas, sehari lagi nak pergi shopping raya hahaha. Tapi i dont like the environment lagipon aku nak cari pengalaman lain pula. 

Apa pon kalau best aku akan bertahan sampai habis bulan 8. Kalau aku rasa dah tak tahan aku akan berhenti habis bulan 7 nanti. Kalau kena shift malam, aku akan kerja seminggu saja hahaha. i'll update soon ;P

Okay selingan, 

Ini pula aktiviti2 selama lebih kurang dua minggu ini.

Celebrate besday dak beng. malas nak tulis, Ibu dah update sini - besday amal.
Hantar Liah balik USIM. Shopping tikar kat Nilai lol.
Hantar Nunun balik Beranang. 
Hantar Amal balik Mersing.

Tinggal aid ngan aku je kat rumah. Amer busy entah bilo nak balik rumah taktau.



 Lama gila tak 'swimming!' haha.
Aku terpaksa teman aid mandi sebab dia takde kawan. Kalau aku taknak teman dia merajuk. aigoo so pondan. hahaha.
Tapi apahal muka aku macam takde muka kena paksa ? hahaha. Okay actually aku pon nak gak main air. haha.

Pantai Air Papan, Mersing. 
Nostalgic gila tau, Mersing tempat aku plkn dulu. Nampak dah signboard kem Teluk Sari tapi ayah malas nak lalu -,-
Apa pon i do miss you, Mersing. 3 bulan plkn kat sini, eceh. Bukannya ada keluar, terkurung je dalam kem tapi ada lah jugak kekadang keluar buat aktiviti2 kemasyarakatan,menembak,kayak dll. Tapi forgot the place, mungkin kena baca balik entry plkn dulu hehehe.


Monday, June 9, 2014

Penang part 2

Penang day 2.

Kalau kat Penang tak sah lah kalau tak ke Bukit Bendera, ye dak ? huhu.
Kali ni pagi2 dah keluar untuk mengelakkan kesesakkan orang ramai. Pepaham jelahh cuti sekolah. Confirm penuh train dengan manusia.

Pagi atas feri. Kitorang je pelancong, keluar ambik gambar. Yang lain2 semua nak pi kerja kot, duduk dalam kereta sambil baca suratkhabar haha. sorry ada dua je gambar atas feri dan dedua gambar semua macam tak ready je hahah.

Nasib kitorang baik, tak ramai orang lagi. Siap boleh pilih nak duduk mana. Apa lagi, duduk depan sekali lah haha.
Harga tiket RM 8 dewasa. Tapi kitorang tunjuk kad student, dapat harga kanak2. RM4 je.
Bak kata piya boleh naik lagi sekali lolll. Tak sanggup mak aii. Time nak turun penuh macam sardin kott train ni.

Lejen gila ambik gambar kat depan tulisan besar ni.

Masa pergi sini 2012 dulu, takde benda teropong ni. Sekarang dah ada, kena masuk RM1 untuk tengok pemandangan seluruh Penang kot.
Tapi malangnya time ni kabus belaka. Sebab hujan lebat ! So kalau tengok pun tiada gunanya.

Kitorang buat inai lukis kat sini. Aku sebenarnya tak minat benda2 camni tapi disebabkan kenangan kan, try jelah. Sekali seumur hidup mungkin ? haha.
Segan gila, time nak balik melaka aku naik train. Duduk sebelah india. Agaknya dia nampak tangan aku mesti dia cakap dalam hati "aku yang india ke budak ni yang india?". hahaha.
Okay. entah2 dia tak fikir apa2, aku yang terlebih fikir lol.

Jujurnya aku ragu2 dengan hukum pemakaian inai lukis ni. Sebab aku pernah dengar dulu haram hukumnya. Tapi im not so sure, tak berani nak pandai2 keluarkan hukum kalau tak pasti. so aku cuma diam jela masa bebudak kelas ramai2 main lukis2 ni. haha.
Lepastu masa balik rumah, ayah ada tegur. Haritu ayah dengar ceramah dia cakap haram hukumnya. So aku dah search di e-fatwa.
Katanya, 

"Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula,corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang".
Klik sini - Sumber.

 Mungkin ceramah yang ayah dengar tu maksudkan corak2 yang dilarang. So tak haram pon sebab kat tangan aku ni bentuk bunga je. Cuma kena beware lah, make sure apa yang diorang lukis tu tak ada lambang2 bertentangan syarak. we never know anyway :)

Okay back to Bukit Bendera story.


Siapa tengok exo's showtime ? haha. Episod 7, masa korean member bawak chinese line jenjalan kat Namsan Tower. OMG tempat ni sebijik macamtu hahaha. 
Kerusi kayu bengkok tengah2 tu dan love lock ? haha.
Maksudnya kita dah kunci our love kat situ so akan kekal sampai bila2 kononnn. Ada jual kunci mangga kat situ tapi kitorang takdelah membazir duit nak beli, kalau tahu baik awal2 bawak dari rumah kahkah.

Exo di Bukit Bendera Namsan Tower.

Ni kunci yang ditulis oleh Exo di Namsan Tower. Mereka harap Exo kekal OT12 selamanya, tapi tak sampai setahun Kris dah tinggalkan Exo. 
Itu namanya kunci ni tak boleh dipercayai, hanya Allah yang memegang jodoh pertemuan kihhhkihhh. So tak payah percaya sangat, tapi boleh je untuk letak nama kita kat situ sbg kenangan. 


Ni lagi satu tempat wajib ambik gambar.

Pantai Batu Feringhi.

Taman Rimba. Kot. hehe.

Payung bukan sebab panas, tapi sebab hujan! Gigih juga berjalan haha. Kat sini takde apa, cuma ada air terjun, jambatan gantung, macam tu laa. Untuk berkelah/jungle trekking/jogging.

Lunch nasi kandaq. Alhamdulillah.

Makan buah-buahan segar di Balik Pulau. Ini pinggan medium RM20. Tapi rasa agak mengecewakan sebab just nanas je yang aku rasa sedap lol. Yang lain tawar haktuih. Semoga makin maju lah ye hidang buah tawar kahkah. 
Sempat interview makcik tu, macam mana cara dia buat limau asam kering dan durian kering. Habis solar drying pon keluar tetiber kahhkahh.
Maklumlah foodtech, dahlah baru habis exam hahaha.

Makan durian atas bukit paling best. Enak bangat durian. Segar bukak terus ngap kat kedai.
Durian sini terbaik, dahlah tak berapa berbau. Sodap lak tu. Tapi banyak lebah, bak kata apek tu diorang tak letak any pesticide nak halau lebah/pests sebab tu banyak lebah. Okay nice job apek haha.

Dam.

Haruslah bergambar atas bukit haha.


Lepastu window shopping kat Sunway Carnival (betul tak eja ? haha) dan malamnya
pergi pasar malam.

End of second day.

Last day, balik rumah.


Naik train. Piya sorang balik naik bas. Even aku ngan wani naik train yang sama, tempat duduk jauh2. So kira mcm first time aku sorang2. Masa sampai Tampin pon sorang2. Yeay saya dah besar ! kahkah. Sabar jelah masa dalam train, bising gila sebab ramai bawak family. 

Terima kasih Dayah ( official name) dan keluarga !
Jasamu dikenang, semoga Allah memurahkan rezeki kalian. Mummy(unofficial name) dan keluarga baik sangat dengan kitorang, bawak jalan, belanja makan, tumpang rumah. OMG taktahu nak cakap apa, cuma Allah yang mampu balas semuanya. hihi.
Inshaallah ada rezeki kitorang datang Penang lagi :)

Okay
so siapa berminat nak baca entry kanak2 aku dua tahun lepas di Penang, silakan klik link di bawah. haha.


Annyeong !










Saturday, June 7, 2014

Penang part 1

Holla.

3 June - 5 June. 
Percutian sempena cuti semester di Penang bersama kawang-kawang.
Lepas habis exam 2 june, malam tu terus ikut mummy bertolak balik Penang. huhu seronok gak ah, mummy cakap nanti sampai kat jalan Grik pening lah pusing2 lah. Kemain beli asam, stand by minyak cap kapak apa semua. Siap simpan plastik kfc takut muntah lol.Tapi sepanjang perjalanan tak sedar pon, tido je. haha. 
Dah lama kitorang plan percutian ni, tak boleh blah bukan mummy yang ajak. Kitorang yang pepandai plan sendiri pastu ajak diri sendiri. Kalau nak tunggu orang ajak sampai bila pon tak dapat pegi haha. Yang join ni just aku, piya ngan wani. Wa tak jadi ikut.
Dan kitorang plan datang Penang nak makan je. Je !
Tujuan utama untuk makanan, shopping jeruk tujuan kedua. Tujuan ketiga nak enjoy haha.
Tahukah anda Penang merupakan tempat ketiga terbaik di seluruh dunia untuk kategori makanan ? haha haruslah makannnn je.

Sampai Penang pukul 5 pagi. Sampai je terus ayah mummy ajak makan nasi kandaq. Amboih bukak mata nasi kandaq naa. Makan jelah dengan muka selebet mengantuk apa semua. Selama ni aku ingatkan makan nasi kandaq dengan ayam je, baru tahu ada gak lauk telur, daging apa semua haha.

Para pelancong di jambatan Pulau Pinang.

Nasi beriyani kapitan. enak bangett.

Roti nan. Ni pun sedap gak haha. walau kenyang tapi sedaya upaya nak makan semua benda.

Penang street art.








Tak beli apa-apa, cuma jalan2 nak buang balik kalori terlebih time makan sebelum ni haha.

zohor kat sini. OMG sorry i cant remember what this masjid called. hehe

lepas shopping jeruk apa semua, minum ais tingkap !
Kitorang siap interview penjual tu kenapa ais tingkap ? bukan ais pintu ? lol Kekonon kitorang nak buat research kahkah. Pastu dia siap bagi pamplet. Sila like ais tingkap di facebook ! haha.
ais tingkap-ada kelapa, ais ofcourse, kembang semangkuk, biji selasih, etc. Sedap gakk. haha semua yang sodap parah ni. Tapi rasa macam sirap je kot lol.

Padang kota lama.





Fort cornwillis. 
Masuk RM 2.
Takde apa, cuma tempat bersejarah macamtu. Ambik-ambik gamba jela.







Pasembur !
Dulu masa pi penang ngan family, ada member tanya "tak makan pasemboq ke?"
tak tau lak ada bende tu, terus terkeliuq tak makan pasembuq. Akhirnya dapat makan, sedap! kahkah. Boleh pilih nak letak apa . Dengan tamaknya kitorang ambik tu ambik ni ambik kau sepinggan RM36. Tapi share berempat lahh.
Yang paling lawak masing2 cakap dah kenyang, dah sendawa, dah sengkak. Tapi bila menghadap benda alah ni dalam masa 10 minit dah habis without stop. Amboi menakutkan betul selera kitorang ni hahaha.



Balik rumah, sambung lagi supper. Mee kuah ketam. Ketam dikisar sekali campur kulit kerangnya sekali. Sedap jugak ! haha.
Pastu zzzzzz.

Okay baru satu entry ambik masa yang lama, so second part akan menyusul kemudian !
Sebab this is special entry, letak satu2 gamba. Tak edit guna collage.
hehe.
Stay tuned ! lol


Tuesday, June 3, 2014

Habis dah second year..

Selfie lepas exam terakhir. haha.

Malas nak cerita pasal exam, sem ni banyak gilo paper yg aku hentam keromo sebab taktahu nak jawab ape lol. 
Masuk sem 4 dah pure subjek foodtech, memang killer habis. Nasiblah aku tak terkiller sekali, masih hidup alhamdulillah haha.
Tawakal jelah, dah buat yang terbaik. Kalau result okay, okaylah.
Tak okay, nak buat apa. Takkan nak melalak pula, terima jelah sambil pasang azam baru sem depan. kahkah.

Genap dua tahun.
Genap empat semester.
Baki dua tahun.
Baki empat semester lagi.
Kejap sangat, rasa macam baru semalam daftar.

Haritu ada dapat info, student kampus tembila stay je dekat hostel, bilik yang sama sampai habis final year. Tetiba je intake ramai pulak sem depan,
so kitorang terpaksa bagi laluan pada first dan final year. Maka
kitorang terpaksa kosongkan bilik sekarang, last minit lak tu. Sem depan tak tahu lagi duk mana lol.
Yang aku sedih, selama dua sem aku bertapa kat bilik ni, sorang-sorang without roommate. Heven gila kot, semua aku conquer haha.
Baru berangan sem depan nak beli tikar, pasang cadar doraemon, tampal sana hias sini lol.
Poyo je, macamlah aku rajin sangat hahahaha.
Dan akhirnya semua impian berkecai, sobs :(

Okay selamat bercuti semua kawan-kawan foodtecheroes !
selamat berpuasa, selamat hari raya, selamat masuk third year sem depan hihi.

Dan kitorang kena cari tempat untuk praktikal sem 6 nanti,
aigooo nak praktikal kat mana niiiii !

anyone yg ada connection dengan kilang2 makanan yang besar, best, memproses makanan yang menyihatkan serta tidak menggemukkan boleh inform pada aku. 
kahhh.