CLICK HERE

Sunday, September 9, 2012

Minggu mesra siswa :)

Assalamualaikum.

daftar 3 sept, dan alhamdulillah pendaftaran berjalan lancar.
sebab datang cepat kot, pukul 8 dah terpacak kat situ tapi nombor giliran aku 107 :P
tapi kejap je pon nak tunggu tu. tak lama pun.
 petang lepas selesai semuanya, ada taklimat. macam biasalahh. malam ada taklimat lagi dan lagi.

hari kedua
pendaftaran akademik. time ni paling aku bengang sebab aku kena tahan,
tak boleh masuk dewan. sebab ada salah faham dengan fasi pasal sign.
kat kad kitorang patutnya kena ada sign yang menunjukkan kitorang tak ponteng taklimat malam sebelumnya. tapi aku takde sign tuh sebab fasi cakap, tak sempat. maka aku dikatakan ponteng padahal aku dengan muka skemanya awal lagi dah masuk lol.
so dibawak jumpa timbalan dekan. baru 2 hari dah jumpa timbalan dekan, kau hado ? hewhew.
tapi buatpe nak takut, bukan aku buat salah pong.
alhamdulillah timbalan dekan sangat baik. cakap pun lembut je, tak marah pun. kasik nasihat.
dan dia terima explanation aku. tanpa banyak soal. kekekee.

riadah . bukan riadah pun actually. duduk je borak-borak. ahahak.

hari ketiga
taklimat lagi kat dewan gimnasium. sampai melecet kaki,
sampai hangus kulit sebab asyik berjalan je. jauh pulakk tu. malam solat maghrib dan isyak kat
masjid unisza. naik bas.
dan malam nya ada persembahan.best lah jugak tapi yg tak bestnya, sokongan pada persembahan tu. aku tak tau diorang ni anti sosial ke hape. bagi ar sokongan sikit.
malas nak cakap lelebih.


hari keempat
taklimat lagi. petang, ada larian siswa siswi sihat.
malam, majlis penutup. seronok !
dan majlis penutup berakhir pukul 11 lebih. pukul 12 lebih, 5 fakulti bertolak ke kem merang.
fakulti teknologi makanan salah satunya ^^
 kem merang tu actually memang pusat kokurikulum unisza. aku ingatkan diorang sewa 
tempat tuh khas ntok buat kem ni.
sampai sana, tidur dalam khemah. bestnyaa. satu khemah 5 orang.
pukul 2 pagi baru tidur lepas solat isyak apa sumer.
pagi esoknya, pukul 4 dah bgn. latihan kecemasan kunun.
terpisat bangun dengan selebet nye. haha.
pastu ada qiammulail :)

malam penutup dan larian siswa siswi sihat .

hari kelima
latihan dalam kumpulan dengan bebudak fakulti dari pagi sampai tengahari.
lepas solat jumaat dan lunch, jungle trekking.
2.4 km je taaapiiii ! sangat curam. tak penah aku jungle trekking dengan jalan curam macamtu.
kat plkn pon okay je lagi. tanah licin sebab hujan.
lepas jungle trekking, water confident.
paling memalukan sebab nak pergi seberang berpaut pada tali. nak balik semula,
kena berenang sendiri. macam siot aku dahlah tak pandai berenang.
akibatnya, aku terkapai tengah laut padahal diorang dah sampai darat dah. haha.
dann memang segan giler, entah sape yg tarik aku akhirnya.
memang aku tak pandang pon muke budak tu sebab segan punya pasal. ucap terima kasih pon tak.
warghhh maluuu.
btw kitorang pakai safety jacket. bukan berenang macam tu je :P
kalau tak dah lama aku 'jalan' dahh.

gambar orientasi di kem merang takde sebab henfon sentiasa dalam khemah,
malas nak bawak. takut cicir atau basah kena air.

laut tempat aku terkapai. lol

the khemah. best lah tido dalam khemah reramai. hehe . even tak cukup tido.

hari keenam
perjumpaan bersama fakulti, pukul 9 malam.
maka aku tidur je sambil online kat bilik. aku takde roommate, roommate sebelum ni
budak dietetik, kena pindah kampus kota lepas orientasi.
fakulti teknologi makanan ada satu je kos, iaitu kos sarjana muda teknologi makanan.
 fakulti kitorang fakulti paling terkecil.
fakulti terbesar pulak fakulti kontemporari islam. ramai ustaz ustazah dohh. hewhew.
batch aku ada 40 orang, dengan 38 SISWI dan hanya 2 je SISWA.
dah pupus kot lelaki ni. haha.
dan ada budak dari kedah, perlis, kelantan, terengganu, melaka, KL, selangor,
sabah, johor, negeri sembilan. seluruh malaysia ada lah ! ada chinese sorang. ada budak thailand sorang.
rojak. satu malaysia! 

penat, best, memalukan.
semuanya bercampur baur. hehe.
tamat sudah orientasi.
bersedia untuk ke kelas pulakk !


33 comments:

  1. saalam kak..sy newbie yg akan daftar 1,9 ni utk kos food tech ni..curious nak tahu..kat kampus tembila dah ada wifi ke?hehe pastu nak tanya sana hostel bilik 2org atau mcm apartment?then jauh x nak gi kelas dari hostel?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. tahniah dpt foodtech huhu. welcome to foodtecheroes family ;)
      alhamdulillah tembila dah ada wifi. Hostel tembila bukan mcm apartment, tak macam kampus gong badak. Kat tembila satu bilik 2 org. Jarak kelas-hostel lebih kurang 1.5 km camtu. tapi pergi kelas naik bas, bas disediakan. nanti akan ada jadual bas

      Delete
  2. salam kak. maaf nk tnye sikit. harap sngt dpt bantu. nk tnye mse orientasi kan mmng fully mase akan pkai tudung wrna putih ke or ada certain2 time je. lagi satu bju kurung tu x kesah bju kurung apa2 atau bju kurung putih.? trima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Tudung putih pakai bila kena pakai baju batik je..unisza akan bg baju batik masa hari pendaftaran. Baju kurung bebas nak pakai warna apa pun.
      Welcome to unisza ;)

      Delete
  3. owhhh..jdi mknenya x selalu pkai tdung,putih lah nie. :-) akak nk tnye kat besut selalu banjir ke.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends pada arahan la. Masa ktorg dulu takdelah hari2 pakai tdung putih tu ehehe.
      Awak kos apa ? Kampus besut ke. Kalau kat besut mmg banjir, tp dalam kampus tak banjir pun. Kawasan U tak terjejas cuma kita tak dpt keluar bandar la masa banjir

      Delete
  4. owhh kos produksi & kesihatan haiwan :) Alhamdulillah kampus x banjir. aah kampus besut. bakal msok bln 9 nie..hehe. btw thanks akak..bnyk membantu :)

    ReplyDelete
  5. Assalam. Kak nk tnye, lpas slesai orientasi kat kampus gong badak tu, mmg wajib eh smua fakulti prgi ke kem merang utk aktiviti tu? Pastu bila pljr akan dihantar ke kampus masing2? Sy dpt course software development, fakulti sc n it, kampus besut kat tembila

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. kalau masa ktorg dulu, semua faulti memang kena pergi orientasi kat kem merang tapi rasanya dah takde lagi sesi orientasi kat kem merang tu. tp tak sure tau, sebab tahun lepas takde, taktahu pulak tahun ni.

      Habis saje orientasi (seminggu), students fakulti tembila akan pindah. Lori dan bas disediakan.

      Delete
  6. Assalammualaikum. Akak mse pendfttn mmg kene pkai baju kurung putih ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Biasanya, pendaftaran pakai baju kurung apa2 je tak semestinya warna putih.tapi taktahu lah tahun ni macam mana. Awak cuba baca guide pendaftaran student baru.

      Delete
  7. Salam akak,nak tanya lps pendaftaran nnti brg2 kita yg byk tu dia akn suruh hntr ke kampus tembila dulu atau mcm mna?sbb saya dri kl bwk brg byk sgt😅😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Sepanjang orientasi, semua akan dpt bilik sementara di gong badak. So brg2 bolehla simpan kat bilik masing2 dulu. Hari kena pindah ke tembila nanti, brg tu bawak sama2 skali la

      Delete
  8. assalamualaikum kak..nak tanya sikit ni.Saya dapat tawaran ke unisza,saya still xtau dengan etika pemakaian dekat sana .Pasal pemakaian tudung...kat unisza boleh ke pakai shawl dan adik beradik kepadanya..ke kiteorang just boleh pkai tudung bawal je?Pastu waktu minggu mesra siswa tu,baju kurung tu mknanya baju biasa kan..atau baju kurung putih??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Tahniah dpt unisza ! Boleh je nak pakai shawl ke apa2 tudung pon, takde masalah :) Yup, masa orientasi baju kurung biasa je..

      Delete
    2. Lupa plak nak tanya..dekat unisza ada tak mesin atm.Kalau ada mesin atm untuk bank apa je??

      Delete
    3. ada..mesin atm for bank islam je ada.. sebab unisza pakai bank islam

      Delete
  9. Assalamualaikum kak...Boleh ke pakai kasut apa2 je asalkan bertutup?Ke kiteorang kena pkai kasut hitam pvc/kulit tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..cuba tgk dlm panduan pendaftaran..mesti ada dinyatakan kena pakai kasut apa. Tapi rasanya time ktorg dulu pakai je kasut apa2 pun.

      Delete
  10. Salam nak tanya. Panduan pendaftaran tu nk baca kt mana ek? atau kita akn dpt nnti daftar ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panduan pendaftaran tu akan diberi sama2 dengan surat tawaran. Biasanya lepas semak tawaran tu, kte ada kene download borang2, Panduan semualaa.

      Delete
  11. Assalam kak. Sye bkal dftar akhir bln 8 ni..nak tnye orientasi dia tu 6 hari ke brturut2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Seminggu berturut2 time akak dulu.

      Delete
  12. Salam kak, boleh bawa transport tak kat kampus tembila ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, memang ramai yg bawak kereta/motor sebab lagi senang nak ke kelas. Naik bas leceh sikit, bas tak banyak and biasanya bas penuh ppuan je. Kalau lelaki dinasihatkan bawak transport lg senang hahah

      Delete
  13. assalamualaikum kak, saye nak tanya. time orientasi tu die ada kata suruh pakai 'baju kurung' je, maknanya baju kurung apa apa or baju kurung warna putih ? and die ada kata pakai kain warna hitam, tu untuk apa ya ? harap sangat akak respon ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. baju kurung biasa. kain hitam tu untuk dipakai dengan baju batik yg akan diberi time pendaftaran

      Delete
    2. ohhh ok terima kasih kak ☺

      Delete
  14. assalamualaikum kak, saye nak tanya. time orientasi tu die ada kata suruh pakai 'baju kurung' je, maknanya baju kurung apa apa or baju kurung warna putih ? and die ada kata pakai kain warna hitam, tu untuk apa ya ? harap sangat akak respon ☺

    ReplyDelete
  15. salam kak. nk tanya. pkaian lepas minggu orientasi tu boleh ke pakai baju selain dri bju kurung pergi kuliah? means bju biasa yg sopan n tutup aurat untuk pelajar sem 1 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh asalkan formal dan sopan. blouse ke apa2. kadang2 depends pada lecturer, sesetengah lecturer tak suka students pakai jeans.

      Delete
  16. Hai akak! Saya nnt masuk bulan 9 ni,food tech jugak! Dekat unisza,hehe blog akak banyak bantu saya,thanks akak :)

    ReplyDelete