CLICK HERE

Tuesday, October 29, 2013

celebrate besday piya @ Tanjung Demong, Besut

Assalamualaikum.

Tahukah anda pizza hut ada promosi take away sekarang ini ? Murahh gila hahaha. Itu lah sebabnya kitorang nak makan pizza hut tepi pantai lol. Dan kebetulan pulak besday piya hari Isnin 29 October dan kitorang ada masa weekend je nak celebrate besday piya. Kiranya kitorang sambut becoming besday laa.

Kitorang picnic di Tanjung Demong, Besut. Best pantai ni. Haritu nak pergi tapi tak jadi pastu pergi Bukit Keluang je. Best sebab landai. Boleh jalan sampai tengah. Tapi kitorang tak jalan sampai tengah pon. Sini sunyi je, takde orang pun. 

Ada Tanjung Demong Beach Resort jugak. Tapi sunyi jugak. Agaknya time cuti sekolah baru ramai orang kot.



kemain picnic. Nasib baik tak bawak bakul bagai hahaha

besday prank ! Tolak piya masuk air lalu piya tergolek seperti buah oren hahaha. kitorang awal2 dah pesan suruh piya bawak baju kekonon kitorang nak mandi sekali hihi.

sweet moment konon ? haha

sebelum balik singgah lagi kat sini, Bukit Keluang. Ramai gak orang picnic kat sini.

So harini baru betul2 besday Piya. 
meh aku nak nyanyi ntok kau.

Awan Berarak Ceria Tiada Titisan Hujan
Pohon MelambaiTanda Sokongan

Kususuri Perjalanan Bertemankan Senyuman
Di Hari Lahirmu Sahabatku

Dedaun Berguguran Membuktikan Kedewasaan
Walau Tanpa Madah Dan Hadiah
Namun Cukup Bagiku Sekadar Ucapan

Selamat Hari Lahir
Iringi Doa Kuhulur
Bersyukur KepadaNya Atas Nikmat Usia

Sahabatku
Usia Yang Tuhan Kurniakan Ini
Dihasilah Ia Dengan Amalan Yang Murni
Semoga Ia Menjadi Temanmu Di Akhirat Nanti
Selamat Hari Lahir

Usiamu Ibarat Mutiara
Tiada Berganti Lagi
Hiaskan Iman Bersulam Taqwa
Agar Sempat Mengucup Haruman Syurgawi

Romantik jugak aku nih kahkahkah.


Rasanya asyik update pasal jenjalan jeh. Seriously duit dah kering. Buat bisnes pun tak jalan (hahahaha ini paling lawakk) tapi still berbelanja 
sana sini.
Tapi usia muda hanya sekali, takkan nak di sia-sia kan. sementara mampu berjalan lah puas2. Tak gitu ? :P

Next trip untuk midsem break minggu ni inshaallah nak ke Kelantan pulak hihi.
anyone nak pesan pinggan mangkuk yang murah2 dari pengkalan kubur ? lol.



Sunday, October 13, 2013

Holiday @ Cameron Highlands 2013

Assalamualaikum.

Kitorang satu family bercuti ke Cameron Highlands sebab semua orang cuti. Bukan senang nak cuti serentak macamni kecuali kalau hari raya je. 

Macam biasalaa kalau pergi CH tak sah kalau tak singgah ladang teh.



Dak amer ikut sekali tapi kemain susah nak ambik gambar dengan dia sebab dia berkurung je dalam kereta sebab sejuk LOL sangattt.
Tapi time ni takdelah sejuk pun, cuma udara dingin segar camtuu. Best !

Lepas check in, makan dan rest kejap, kitorang jalan kaki je kat sini. Kitorang duduk homestay buruk tapi yang bestnya ada kat tengah2 bandar. memang kalau nak pergi mana2 pon tak payah bawak kereta. So agak best lah jugakk berjalan kaki dengan udara sejukkk.
Tapi waktu petang - malam sangatt sejukk sebab hujan.




Tadaaa ! Antara kaktus strawberry sayuran dll yang popular kat Cameron, aku paling tergila-gila kan benda ni. Aku target kali ni pegi sini aku nak jugak satu bantal stroberi hahaha. sebab lebih kurang 10 tahun yg lepas pergi sini tak beli bantal pon, beli belon je hahaha!
Bantal dan patung kat sini sangat murah ! Bantal aku ni beli dengan harga rm20. Bila tengok harga aku terus beli sebab kat Melaka takkan dapat murah camni. Yang kecik pun dah rm30++. Amal ngan dak Liah pon angkat sorang satu bantal.

Malam pun pergi shopping lagi. Siap kena kejar anjing haha. Banyak gilaaa anjing ! Dan ramai gila orang, kebanyakkannya cina. Dan yang paling menyedihkan, bantal kat pasar malam berganda murah ! Bayangkanlah bantal macam aku ni yang serupa sebijik malah lebih besar tak sampai 15 hengget pon ! Wuuuuu. Ada bantal comei lagi besar dari bantal aku ni beli dua rm30 je! waddeheck laaa tertipu gila. Tak sangka plak ada yang lebih murahh. Time nak balik ada kedai jual bantal rm10 je semua. sobs nangis lagi ;(

Kesimpulannya kalau nak beli barang esp bantal kat Cameron janganlah beli kat kedai2. Beli kat pasar malam je. Kalau tak nanti rasa nak meraung je sebab terbelanja lebih untuk barang yang sama.

Esoknya, sambung jalan jap. Pastu hujan ! Sejukk ! Makin berselubung dalam selimutlah orang tu hahaha ;P
Dan sebelum balik singgah tanah rata. 


 Lejen gila benda ni. Ada lagi gamba kitorang panjat benda ni masa kecik2 dulu. Nasib baik den pakai kain kalau tak lama dah panjat kubis tu lol.
*satu-satunya gamba dak amer*





Sian aid. Dia je eksaited. Dulu kitorang panjat beramai-ramai tapi sekarang dia panjat sensorang je.

sebelum balik singgah makan sate kajang. Sempat lagi beli barang kat sini ! hahaha.


Percutian kali ni first time aku beli sendiri barang2 yang aku nak dengan duit sendiri. Duit aku siap kena ketuk lagi dengan dak Liah ngan amal =,=
Memang tak leh blah laa barang aku je seratus lebih =,=
Balik je tinggal 7 hengget dalam purse :P
huwaaa den dah bankrupt. Tapi syok gila shopping. Tak sabar nak kerja, lagi banyak 
boleh shopping lol .
so siapa yang nak pergi Cameron pasni let me know, nak kirim patung stroberi lagi hahaha.

Monday, October 7, 2013

Dunkin' Donuts & Halfest 2013

Assalamualaikum.

3-4 October 2013.
Kali ini, kami ke area Kuala Lumpur pula ;) First time tahu keluar buat lawatan under fakulti dengan coursemates. Kesian gilaa kan, budak first year pun dah jalan ke sana ke mari lol. Kitorang bertolak Khamis malam, sampai KL jumaat pagi. Solat dan mandi di Masjid Negara. Sarapan pulak dalam bas je :P

Lepastu bertolak ke kilang Dunkin' Donuts !

located at ulu Kelang Industrial Estate, Selangor


Thankyou for welcoming us haha


Breakfast! boleh pilih sukahati nak donut perisa apa. Tapi tak sempat
nak ambik gamba dah ngapp. Gambar atas kanan tu adalah sunny eggs. sedapp,
roti+telur+cheese. okay baru tahu dunkin donuts ada jugak menu lain
selain donut macam sandwiches, beverages, cookies. Tapi quite pricey bila
aku tertengok menu. haha now i know why hanya donut yang popular :P

Taklimat oleh Encik Rahim. Apa yang aku sempat ingat, ada 25 outlets di semenanjung.
6 outlets di sabah sarawak dan beberapa lagi outlets di Singapore, since 1987.
Pernah menerima Brand Laurete Award beberapa tahun berturut turut under foods and
beverages category. dan blablabla...hahaha malas dan tak ingat.
Tips : sila catat/ingat/pay attention untuk taklimat ini.


Kami dibawa pula ke bahagian pembuatan donut. Ohh ya, kat sini ada 2 orang ex students unisza.Diorang baru je tamat pengajian haritu and now jadi pegawai eksekutif dunkin donuts.hahaha untunglah kann dah kerja. Grad je terus kerja ! Hope sangat kami ni pun akan senang jugak dapat kerja macam seniors. aminn.

Katanya takde resipi khusus, cuma menggunakan flour je lol. Tapi
cara diorang kekalkan kelembutan donut ialah dengan mengekalkan temperature time buat doh. Tak silap aku ada range temperature, 80-87 degree celcius kot. betulkan kalau silap. so kalau doh tu terlebih/terkurang dari range yg ditetapkan diorang akan buang bahagian tu. 
Gambar mesin atas kanan tu fungsinya ialah untuk lekatkan gula kat donut. Masukkan donut lepastu donut tu golek2 dalam mesin tu. so gula akan terus remain pada donut. Taktau apa nama machine tu, mesin gula kot wkwkwkw.


satu hari diorang akan buat 25,000 biji donut, kalau weekdays. Kalau weekend, 40,000 biji donuts.Then donuts tu akan dihantar pada outlets sekitar KL. Depends pada berapa biji donuts yang outlets tu mintak lah. Maknanya kalau kitchen kat Melaka, akan hantar pada
outlets di Melaka lah. Kalau kitchen kat Johor, hantar di Johor jelah.so kalau rasa nak donut fresh lembut gebu gituu cari lah outlets yang ada kitchen.That means diorang buat on the spot terus jual. Bukan delivery dari tempat lain.tapi yang takde kitchen pun gebus jugakk.

Apa pun aku rasa tempat ni main kitchen kat KL sebab ada lebih kurang 10 tempat yang diorang akan hantar sekitar KL. Mesin pun besar2 belaka hoho.


make your own donuts ! ini paling best sebab kita boleh decorate donut kita sendiri.
tapi seriously dah kenyang dan sengkak ( bak kata member utagha :P ). Tak larat aihh nak
makan. Tapi bila teringat balik rasa menyesal tak buat bebanyak kan? hahaha.


Byebye dunkin donuts. Terima kasihh atas layanan baik yang kami terima. Saya pasti akan terus sokong dunkin donuts even i'm on diet hikkkhokk. Ohh ya me got tshirt from dunkin donuts! comel sangat !sebabnya aku dengan skema mencatat beberapa info time presentation then dapat jawab soalan kuiz!hahaha tak sia-sia den catat :P so juniors lepas ni sila catat kalo engkorang pergi dunkin donut lol

Next destination, Halfest @ Mines. Sampai sana pukul 1 tengahari. Dan kitorang diberi masa sampai pukul 8 malam untuk do whatever we want ! wahhaha. so of course lah jenjalan dulu kat halfest.



600 booth wehh. engko mampu nak jalan ? haha. so jalan separuh je. tak sampai separuh pun actually haha.sebab dah malas, kitorang keluar akhirnya. Ingatkan produk makanan je, tapi rupanya produk2 kesihatan/kecantikan/baju etc semuaa ada. Dan kebanyakkannya dijual lebih murah dari harga pasaran. Yang malasnya, bila promoter
duk paksa beli barang diorang. Pastu calit2 produk diorang kat tangan kita. waddeheck laa rimas gilaa. Pondan pun ada, nak spray penyegar mata kat aku. kahkah.
cepat2 lari lah jawabnya. disebabkan takut kena tarik lagi, ktorg malas nak jalan lagi.Dahlah ramai manusia pelik haha. Beli barang tak sampai rm10 pon kat situ, tapi banyak tester. Test rasa dahlah,takpayah beli kekeke.

Heliza Helmi! @ coolblog booth. comey sangatt. kitorang berdiri betul2 depan dia. Gambar ni takde zoom2. kahkah.Tapi kalau nak bergambar dengan Heliza haruslah beli coolblog dulu, amboi strategi sangatt kan.

Okay lepas zuhur/asar merayau-rayau plak di mines. Ingatkan nak pergi KL tapi takut tak sempat.Bayangkanlah kitorang turun naik turun naik mines cari barang. Kekonon nak barang yang boleh meniggalkan nostalgia. Kononn lah kan.Kaki sampai sakit2 jalan tak berhenti.
Aku rasa adalah dalam 5 jam. hahaha. Last2 nasib baik grab jugak sorang sehelai baju.
Ciss kalau tak beli apa2 memang masa terbuang macamtu jehh tauu.

foodtecheroes !
nak balik dahh, sedihnyew :(
Lain kali kita pergi jalan lagi tauuu hahaha ;P

9 Malam, bertolak balik Ganu. First time aku rasa tidur nyenyak dalam bas.
Siap mimpi indah lagi tu ! haha. Agaknya sebab biasanya naik bas ramai orang
yang tak kenal kena careful so agak tak nyenyak tidur. Tapi kali ni pergi dengan
coursemates, bantai jelah terbongkang sekalipun.budak kelas je punn hahaha.

Okay itu saja update dari saya, xoxo !

Tuesday, October 1, 2013

Picnic @ Bukit Keluang, Besut

Assalamualaikum.

Okay okay quick update sebab actually aku ada keje tak siap lagi plus ada kuiz tapi tak study pong lagi. Ponn boleh kann.
Harini kitorang satu kelas pergi berkelah ke Bukit Keluang, Besut, Terengganu. Sebabnya harini ada satu kelas je dan kelas tu pulak dibatalkan. Alhamdulillah ;P Kitorang memang mengidam nak pergi pantai lepas Dr Kamarul tunjukkan gambar pantai yang cantik dan landai dekat2 kampus ni. 



 disebabkan satu kelas nak pergi berkelah, haruslah kitorang sewa bas =,=




Kitorang buat potluck. 
Tak boleh blah aku dengan piya bangun awal pagi masak sebekas besar nasi goreng hahaha.
Macam mak2 je kitorang, bangun awal nak siapkan sarapan untuk anak2 :P
apa pun makanan banyak gila, alhamdulillah thanks korangg :)



 Pantai ni tak dalam pon, boleh berenang sampai tengah. Kot ?



Lepas dah main pantai dalam 2 jam, kitorang nak panjat Bukit Keluang pulakk. haha.


 Tangga nak panjat ke atas.


Larat panjat sampai sini je, lagipun tangga tu pun separuh je. selebihnya kena panjat sendiri. Kitorang tak berani nak naik atas lagi, dahlah memasing pakai sliper jer.

Then, balik kampus.
Rasanya sem ni banyak jalan2 je hahaha ;P

Para pelancong mari lah ke Besut. Bercuti ke Bukit Keluang/Tanjung Demong. Hahh kitorang sendiri first time dengar nama2 tempat ni. Kalau tak pindah sini takkan tahu sampai bila2 hahaha.

p/s- Jom ke Halal Festival 2013 @ The Mines ! Tak silap 2 oct - 6 oct. InshaaAllah kitorang pun akan ke sana minggu ni hihii. kann dah cakapp sem ni banyak jalan :P
Khabarnya ada lebih 600 booth. wowww! cant wait for that.