CLICK HERE

Thursday, December 6, 2012

berjaya tanpa usaha.

Assalamualaikum.

I'm getting sick with some peoples that i know cakap,

''aku tak belajar langsung. Tapi entah cemana boleh dapat A''.

''Pointer aku 3.0 jeh. Tu pun aku tak belaja langsung''.

''hishh.aku tidur je keje.Tapi nasib jeh aku dapat 4flat nih''.

I'm never believed that. How come kau dapat cemerlang tanpa usaha?

Ohh, sebenarnya kau nak cakap kau ni pandai lah kan ( kata hatiku yang kejam )

Kekonon kau tak belaja pon still result okay.

Kau banyak tidur pon dapat pointer 3.5 above.

Kau study last minit pun kau dapat score.

Gitu?

Ke malu nak mengaku kau dah study gila-gila tapi tak dapat result
yang setimpal. stay up sampai 3,4 pagi tapi tak dapat result cemerlang. Cemerlang pun tak dapat 4flat.
so-so je.
Malu orang cakap kau bodoh, gitu ?

Memanglah ada orang yang kita nampak macam tak study tapi
tetiber dapat 4flat. Banyak main gelak ketawa tapi tetiber dapat skor dalam exam.

Hei, sure ke dia tak study langsung? Sure ke dia langsung tiada usaha ke arah itu ?
Memanglah bila kita tanya, dia taknak mengaku.
Dia cakap nasiblah, main hentam jelahhh.
Kang dia cakap gitu gini kau cakap dia berlagak pulak *sigh*
Sebenarnya mereka itu berusaha, cuma kita tak nampak usaha mereka tu.

Ingatlah selepas kesusahan, akan datangnya kemudahan.
Selepas penat lelah berusaha akan datangnya kejayaan, inshaa Allah.

Kita tak bodoh kalau kita tidak berjaya selepas kita sudah berusaha.
Kita bodoh sekiranya kita langsung tidak berusaha untuk berjaya.

Pedulikan apa orang cakap.
Setiap kesusahan akan terbayar.
Dengan syarat, konsep usaha dan tawakkal mesti betul.

In Shaa Allah :)

Actually saja nak menghasilkan entry ni sempena final exam haha.
Penat kau baca, penat kau berusaha.
Pastu bila kuar result, dengan bangga kau mengaku kau tak study langsung.
Pastu bangga lew konon org cakap ko pandai otak bergeliga. lewls.
Padahal study gila-gila.
Jangan macamtu okehh. Usaha itu wajib untuk berjaya.


p/s - 34 Hari Lagi Final Exam ! 


3 comments: