CLICK HERE

Monday, December 10, 2012

1 litre of tears

Synopsis

Fifteen year old Ikeuchi Aya was just a normal girl, soon to be high school student and daughter of a family who works at a shop that makes tofu. As time passed, unusual things started happening to Aya lately. She started falling down often and walking in a strange way. Her mother Shioka, takes Aya to see the doctor, and he informs Shioka that Aya has spinocerebellar degeneration - a rare disease where the cerebellum of the brain gradually deteriorates to the point where the victim cannot walk, speak, write, or eat. A cruel disease, as it does not affect the mind in the least. How will Aya react when told about her disease? And how will Aya live from now on? - wikipedia

waaa kenapa cerita ni sedih bangatt. Menangis tak hengat aku dibuatnye kahkah. Ini kisah benar tau di Jepun tapi dilakonkan semula. cerita ni pun dah lama, aku baru tengok haha.


muka hero macam melayu lah sikit kan ?
Haruto Aso lakonan Ryo Nishikido. Dia minat kat Aya actually.
Masa tu Aya dah tak boleh cakap dan berjalan, dia confess kat Aya yang dia sebenarnya dah lama suka kat Aya walau dia tahu Aya takkan boleh sembuh. Fuhh cinta sejati betul.
Dia ni sangat pendiam tapi satu hari kawan2 dia kutuk Aya, dia bersuara dan marahkan kawan2 dia. So touching lah cerita ni.

Aya Ikeuchi lakonan Erika Sawajiri. Comel kan dia ni ?
Tapi akhirnya dia mati di usia 25 tahun sebab penyakit tuh. Tapi dia sangat tabah. walau time tu dia dah tak mampu nak menulis, dia berusaha sedaya upaya untuk tulis jugak. sedih gilaa ;(

Aya Ikeuchi yang sebenar.

Banyak lah babak yang menyentuh hati. Aya sangat rapat dengan family dia.
Dia ada adik perempuan yang macam dengki gila dengan dia sebab Aya ni pandai apa semua lah kan. Tapi bila Aya dah sakit, adik lelaki dia malu dengan kengkawan dia sebab ada kakak yang cacat. Tapi adik dia yang perempuan ni marah adik lelaki tu.
Tak sangka sebenarnya dia sayang kakak dia tapi tak tunjuk je.

so ikatan kekeluargaan tu sangat erat dalam cerita ni. Ayah dan mak dia yang sentiasa nak yg terbaik untuk Aya. Adik-beradik yang sentiasa menyokong dia untuk meneruskan hidup.

sobs ;(

No comments:

Post a Comment