CLICK HERE

Tuesday, July 17, 2012

briefing ( food technology )

Assalamualaikum.

Bachelor of food technology .
Bukan kos yang aku nak sangat, sebab aku sedar dan pahammm sangat
kos ni lebih pada subjek kimia. Dan aku tahu, aku agak bebal
lembab sikit bab kimia nii. become my second choice because before this, im sure(not so sure,
a lil bit confident)
that i'll get at least one laa kos in research university.
if not, i thought that i'll get dietetics, unisza.
Tapi aku terlupa zaman sekarang ni yang sangat ramai golongan bijak pandai 
dan masing2 berlumba-lumba dan bersaing each other utk mendapatkan course yang mereka inginkan.

Memang susah nak dapat research university, kalau dapat pun
bukan course yg mereka inginkan. It happened to few of my classmates. They got RU
with ntahapehape courses. Yang dapat apa yang anda nak tu, bersyukurlah .
Yang tak dapat apa anda nak tu pun bersyukurlah jugak :)

sorang kawan fb aku ni, dapat course sama ngan aku.
Dia kecewa, sebab pointer dia 3.79 dan food tech unisza adalah
pilihan yang ke-6 ! 
dan pointer pelajar2 course food technology unisza antara 3.5-3.7.
Aku cakap tu berdasarkan unisza je, u lain aku tak tau. aku kan suka menyibuk, nak survey jugak
kami-kami yang dapat course ni pointer berapa . kehkeh .
konfem u lain lagi hebakkkk lahh kann.

( point aku kat sini sebenarnya cuma nak bagitahu, persaingan terlalu sengit.
Kalau baca syarat kelayakan, min pointer ntok food tech adalah 2.00. Tapi kenapa
semua student yg die ambik ntok course ni 3.5 above semata ?
yeahhh. dats right bebeh . persaingann :) )

so, belajarlah rajin-rajin ye adik-adik.
Dapatkan 4flat.spm pun biar straight a's.
4flat berlambak-lambak . Lagi-lagi, matrik sekarang bukan macam dulu lagi.
syllabus dah dikurangkan. ahh nak cerita pun malas.
Malas nak pandang kebelakang, kita pandang saja kehadapan.

oke end of the introduction for the briefing . We move to the next chapter .

SOME OF THE SUBJECTS

 PHYSICAL INORGANIC CHEMITRY
 ANALYTICAL ORGANIC CHEMISTRY
GENERAL PHYSICS
CALCULUS
FOOD LAWS AND REGULATIONS
INTRODUCTION TO FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
SCIENTIFIC WRITING AND COMMUNICATIONS
FOOD PROCESS AND PLANT DESIGN
FUNDAMENTAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING
UNIT OPERATIONS IN FOOD PROCESSING  
 FOOD PACKAGING
ADVANCES IN FOOD ANALYSIS  
HALAL FOOD
BEVERAGES TECHNOLOGY
NUTRITION AND HEALTH
FOOD QUALITY AND SAFETY MANAGEMENT
...dan banyak lagi
sampai aku malas nak taip . kihkih .
maybe semua ni keseluruhan subjek ntok 4 tahun kot.

PELUANG KERJAYA
Graduan teknologi makanan mempunyai kemahiran yang membolehkan mereka menjadi usahawan makanan atau memegang jawatan penting didalam kilang memproses makanan, pembekal makanan dan bahan makanan serta makmal penyelidikan dan perundingan, badan-badan kerajaan dan agensi perundangan dan pengkuatkuasaan. #copypaste


syarat kelayakkan
min pointer 2.00 ------>  dusta belaka . trust me .

Tengokkk . Banyaknyaaa kimia.
Aku terkontang-kanting study kimia kat matrik.
Organic chemistry bagi aku amat tough( except org yg minat laa).
Dan aku paling benci hari khamis sebab lecturer aku suka buat kuiz kimia setiap khamis.
So rabu malam tu aku terpaksa pulun habis-habisan.
Pulun berhabis-habisan pun markah tak seberapa . LOL !

even tak minat pun, jangan sampai tak study langsung. put trust in HIM.
Sebab ada orang, tak minat tak study langsung.
At least study lah jugak kan, time exam baru laa Allah tolong.
Takkan nak tawakkal je.Konsep bertawakkal kan berusaha dulu, right ? ;p

Maka, aku kena betulkan niat balik. Aku kena paksa diri suka kan
organic chemistry. Nak tak nak aku kena hadapi jugak.

I love Biology, i hate Organic Chemistry .

Now, 
I love both !
errr. physics pun kena study balek lahh.

panjangnyaaa entry ni. Cuma opinion aku, 
mana -mana dan kursus apa pun, bersyukurlah. Allah telah berikan kita
yang terbaik :)

p/s- still tak nampak where i am 5 years from now ;(









16 comments:

  1. InshaAllah anda adalah antara2 orang yg bertanggungjawab untuk memastikan apa yg aku makan 5,6 tahun akan datang semuanya halal2 belaka dan tak diragui. hehehe. tq! aku tak search lagi pasal subjek2 segala bagaii. rajinya ko~~

    ReplyDelete
  2. HAHA . aminnn . bukan rajin, takde keje . kihkih .

    ReplyDelete
  3. Gila ahh banyak gila subjek . tp rupanya untuk 4 tahun tu . ish ingat satu sem . hahahahhaa

    goodluck weh !

    aku ni pun belum check lg aku punya subjek bagai . check kt mane wehh ?

    ReplyDelete
  4. okayyy goodluck jugakk . kau gi ar laman web unisza . ada laman web ntok setiap fakulti . pastu ade laa briefing sikit pasal subjek yg kau amek tuu ;)

    ReplyDelete
  5. exactly the same thing happen to me this year.sungguh persaingan makin sengit kann.btw,i might be ur junior dis year.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa might be ? dapat tawaran unisza tapi terfikir nak tolak ke ? foodtech the besttt ! ><

      Delete
  6. sbb still tgh tggu stu twrn lg.unisza still on the list,hehe.tauu,mmg dri dlu mnt foodtech ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tawaran apa ? foodtech jugakk ? unisza best, masuklah unisza haha :D lecturer foodtech semua best2 ;) fakulti kita kecik, so memang kitorang semua rapat dengan lecturers . kalau kat U lain susah tau nak rapat camtu dengan lect huhu

      Delete
  7. salam sis kalau result pspm matrik 2.6 memang takkan dapat ke course ni ?

    ReplyDelete
  8. Not sure, macam intake for my batch semua 3 pointer . tapi kalau betul2 minat try je mintak. Mana tahu ada rezeki ;)

    ReplyDelete
  9. akakk saya lepasan matriks modul3 kalau pointer 3.39 ada haarapan tak kak ? T^T tkpe be honest je sbb tgh apply upu

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. InshaaAllah dapat ;) pointer awak okay dah tuu. all the best !

      Delete
  10. Salam kak , kalu matrik modul 2 boleh apply x kos ni ?

    ReplyDelete
  11. Salam kak , kalu matrik modul 2 boleh apply x kos ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Based on requirements, boleh apply. Tapi I'm not 100% sure lah dik, sebab takde sorang pon classmates kite dari modul 2.

      Delete