CLICK HERE

Sunday, January 3, 2016

Chiang Mai Mobility Program 2015 : Day 3

Assalamualaikum.
Hello im home, Alhamdulillah :D
Continue from previous entry, about our Mobility Program in Chiangmai.
Moga aku dapat habiskan entry Chiangmai ni cepat2 ! 
Sebab makin lama makin susah untuk update sebab apa? sebab banyak dah lupa la! hahaha.
Aiyo dah lepas 2 bulan aku pon tak mampu nak ingat semua benda, mahap kan jelah hamba yang banyak dosa ini hihih.

Untuk hari ketiga,
kitorang visit Chiang Mai Provincial Public Health Office.
Kat sini jujurnya agak bosan sikit lah kikiki, sebab kita duduk dengar explanation saje. 

Q and A session, i cant remember the name of that officer, maafkan saya haha. Their names are too weird to be remembered, lepas keluar je terus lupa habis nama dia, padahal masa dia perkenalkan diri kemain berbelit belit lidah ko berlatih sebut nama dia wkwk.
Tapi basically this officer explain laa their roles for always protect the public health. Ada GPP(Good Pharmaceutical Practice) - like GMP. Ada lab QC untuk check standard and make sure all standards comply with their regulations, dan macam2 lagi lahh.
Kalau kat Malaysia ni, kira macam standard for HACCP/GMP/GHP laa lebih kurang.



Okay I remember his name, Muhd Amin. Nama thai dia macam biasa tak ingat haha, but i dont remember his position, he explained everything about Halal food in Chiangmai.
He told us that there is one Islamic community yang akan check the contents in foods, dan akan buat guidelines untuk Halal requirements. (Kalau kat Malaysia, JAKIM).
Ada 150 factories di Chiangmai, di mana 80% adalah kepunyaan non muslim tetapi dapat Halal certificate.

Nampak tak logo Halal Thailand, kalau jumpa logo tu kat mana2 makanan yang nak beli kat Thailand, InshaaAllah ianya Halal k !


Demonstration to test the presence of some toxic substances in foods such as cooking oil, vegetables(they used taugeh) and others. So they will take some samples from premises and markets to test whether the foods still safe to be consumed or not.
Kira buat food inspection laa. Tapi tak sure frequency diorang check tu mcm mana. Maybe once in a month?
Aku tak bawa balik pulak buku catatan aku. Will update later for other informations.

paham ?!
haha.

Then they prepared few quizzes and for those who pay attention during their explanations will get some rewards like hats and pens. Aww.


Good bye.
Thank you very much, we learned a lot today!

Lunch nasi ayam.

Waktu solat zuhur ramai nenek comel2 ada kelas agama kot. Kat sini time azan, semua orang berdiri, mungkin cara diorang menghormati azan. Kitorang pon terpinga pinga ehh kena berdiri ke. So kita berdiri jelah demi mengelakkan makcik2 tu pandang pelik je kat ktorang haha. 

Next, kita ke kilang Gold Milk Factory !
Kilang memproses susu.

On the way.


Their workers tak pandai speaking pon, even their manager surprisingly tak berapa fasih english. So diorang present in Thai dan Dr Somchai tolong translate kan. Di gold milk factory ni, main product mereka adalah school milk, like susu kotak kecik yang comei2. Mereka akan berikan susu percuma kepada budak2 sekolah. Free je, sebab government diorang bayarkan. Cool ! Health conscious sangat. haha.
Their products yang lain ialah commercial milk(powder), raw milk, UHT and pasteurized milk. Dan for 1 machine, boleh menghasilkan 16000 box/200 ml in 1 hour. So production mereka sehari darabkan jelah dengan berapa jam depends pada shifts. 

Flavoured pasteurized milk ! Macam minuman yogurt, pergh macam biasa, sedappp gilerr minum sejuk2 lak tu. Harga sepaket kalau convert duit malaysia cuma 40 sen je tau !
Dae to the bak ! Daebak.

Tak bawak masuk kilang pon, what do you want to see anyway, kalau kilang susu ni of course lah penuh dengan pipelines saja. Tengok dari luar sudah, tapi ktorg pergi bahagian packing je.




Next, ke Gold Milk Farm, at Mae-Ta, Lamphun.
Kat sini adalah ladang lembu, sumber susu mereka.
busuk kemahen lol, ko expect pegi kandang lembu bau minyak wangi ke ape kah!
Agak jauh jugak, dalam sejam lebih tak silap aku. 

Sawadikappp. sa bai di mai ka ? *monolog lembu*

Terkejut dibuatnya bila tengok lembu2 kat sini besar gilaaa !
Tak pernah aku tengok lembu sebesar ini haha.
Macam besar bas pon ada lol.

Kakak baju purple tu adalah Doc veterinar kat situ, dan dia baru saja graduate from Chiangmai University *clapclap* 
Dia explain laa semua pasal lembu2 kat situ. Berapa kali dia beranak, berapa ekor skali beranak haha.
Aku tak ingat lah apa punca our conversations, tapi time ni Dr Somchai cakap orang Thai tak ramai anak pon. Dia terkejut bila dia tanya kitorang semua kebanyakkan siblings lebih dari 5 orang haha. Sebab mereka kebanyakkan hanya 1 atau paling ramai pon 2 orang anak.


Perah susu lembu nyumm nyumm.


Microbe test

Rasa nak lempang je kan bebudak feeling flowergirls ni ? haha


Like usual, group photo

Dinner kitorang adalah, 


jejejenggg. Sticky rice with fried chicken.
Sedap je cuma kering sangat, takde kuah langsung haha typical malay. Takde kuah tambah kicap pon jadi laa. Sudahnya makan ayam je, tak habis pon sticky rice tu.
Nasi pulut tu kosong je takde tambah santan pon, tahu tak kenapa orang Thai kurus2 dan cantik2 ? salah satu sebabnya adalah diorang makan banyak sticky rice hahaha.
Kulit boleh cantik tau, cuba lah suruh mak korang masak pulut je hari2, konfem cepat kenyang even makan sikit je lepas tu kulit tetiba glowing kahkah.
Ada sorang budak Chiangmai ni aku dah lama perati kulit dia licin sungguh haha! 

Beras bagus untuk kecantikan biasanya untuk menghaluskan kulit, kalau korang perasan banyak produk2 kecantikan berasaskan beras. kalau dari Thai tu ada sabun pencuci beras-dalam tiub ada, yang macam sabun buku pon ada. Dan tau tak main ingredients in popular brand, SKII adalah dari beras ? hehe sebab tak mampu lagi nak beli SKII pakai bedak sejuk pon boleh(cuma kena rajin dan konsisten!), banyak betul bedak sejuk keluaran Thai. haha.

Itu saja, next entry will updated later,
Happy holiday to all my friends !
InshaaAllah jumpa final semester nanti, OMG!



Disclaimer : some of the pictures used here are not personally taken by me. I put my own link because im doing the editing myself, thank you ! 




No comments:

Post a Comment