CLICK HERE

Friday, August 24, 2012

bakal perantau^^

assalamualaikum.

okay, jom bajet nak jadi perantau lah konon sebab first tyme nak merantau
sejauh ni. duk skolah 5 tahun kat melaka. matrik kat melaka.
plkn kat mersing tapi 3 bulan je. tak terasa pun kat mersing sebab bukan boleh keluar2 outing 
apa sumer. pendek kata tak pernah duduk sejauh ni dengan family
seumur hidup. untuk empat tahun plak tu.

dan even aku cakap aku tak kisah dapat unisza,aku bajet happy je kan,
seriously pernah terlintas dalam fikiran.
''kalau aku letak upm food tech first choice, agaknya mesti aku dapat upm.takyah pegi
unisza''.

dan kenyataan tu semakin kerap berlegar dalam fikiran tauu,
bila lagi dekat2 nak daftar ni. bila duk terfikir sensorang mesti terlintas perasaan menyesal tu.tak tau kenapa! mungkin hasutan syaitan atau mainan perasaan
yang sesajer je nak menghasut aku. biar aku jadi seorang yang tak bersyukur, seorang yang
tak boleh terima ketentuan tuhan.

tapi bila fikir balik, siapalah aku nak melawan ketentuan tuhan.
tak baik tau berkalau-kalau ni. haippp!
kalau aku letak upm first choice sekali pun, tapi Allah tak berkehendakkan aku
untuk ke upm, memang tak dapat jugak, kan?

''Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu,dan boleh
jadi pula kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk
bagimu,Allah maha mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui''
surah Al-Baqarah ayat 216

masih ada rasa sikit terkilan dalam hati.
tapi setiap yang berlaku ada hikmahnya. aku tak kisah pun nak gi jejauh,
kengkawan ramai. yang kat umt berlambak, kat unisza pun ada je.
tapi maybe life kat unisza tak macam life kat u lain kot, sebab fakulti terbesar ,
fakulti islam. so pepaham lah :)

tak ready lagi nak hadap segala macam kimia, math, bio apa sumer. wahh!
pastu kalau ada kuiz, ada exam memalam mesti tension.
study kimia sampai nak nanges.
pastu kena buat presentation. lagilahh tension.
pastu time nak kena submit assignment, tyme tu laahhh wifi cam hape je.

pastu kalau barang2 habis, kena pepandai beli sendiri. selama ni
ibu yang belikan. pastu kalau demam, pepandai lah harung sendiri. aku jarang demam tapi sekali demam sakit teruk macam nak meninggal lol. sampai kurusss ><
pastu sabtu ahad manade orang datang melawat. pastu pepandai lah beli tiket bas
apa sumer. semua lahh kena buat sendiri. 
dah lama tak naik bas. naik bas tyme skolah dulu pon mesti ada teman, padahal
dari MC ke alor gajah , sejam je kot.

see? memang akan berdikari lahh aku lepaih ni.
itu lah hikmahnya,
mungkin aku jadi lebih berdikari dan lebih matang lepasni.
hahahaaa:D

itu saja coretan seorang bakal perantau.bye.






6 comments:

  1. sabar ok..dugaan hidup,mcm tu lah..yg penting semangat kena kuat:)

    ReplyDelete
  2. sama cam ak. xpernah jauh. lalala T_T

    ReplyDelete
  3. naseb kite serupe kak.tak pernah terlintas akn jd mcm ni.hmm tak lame lg akan memulakan ekspedisi merantau

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe, jadi perantau. best lahh, bole tgk negeri org. hikkss

      Delete