CLICK HERE

Monday, November 23, 2015

Chiang Mai Mobility Program 2015 : Day 1

10 Nov-17 Nov 2015.

5th student mobility program between our faculty and
Faculty of Agro Industry, Chiangmai University, Chiangmai, Thailand.

mula-mula aku just nak buat satu entry je, dan cuma masukkan tmpat2 yang
kitorang pergi sepanjang seminggu kat sana. Tapi bila fikir semula, baik
aku buat by day so that aku lebih mampu untuk throwback dengan lebih mendalam
cewah. Cuma this way agak lambat sikit lah. Biar lambat asalkan ada memori lol.

My family hanta ke KLIA2 tengah2 malam huhuu. sepanjang malam tak tido hoii.
Pukul 10 paksa mata suruh tido tapi tak boleh tido. Pukul 12 dah bertolak dari rumah, 
sampailah check in pukul 4.30 am memang tak tido langsung. 

First time naik flight katekooo. Dapat tepi tingkap pulak tu.
Tapi i didnt feel anything, because im too sleepy 
and tired. Lepas tangkap gamba awan ni haha gamba awan yang penting, terus ZZZZZZZZZ. perjalanan lebih kurang 2 jam setengah.

safely arrived at chiang mai airport, alhamdulillah. students and staffs
of Chiang Mai University (CMU) yang sambut ktorang huhu. so masa ni perkenalkan
diri/ice breaking sikit2. They are soo friendly and nice.  Nama diorang pepanjang dan pepelik bagi kita lah, tapi biasanya kami panggil nama2 pendek like namfon, pun pun, eve, lin, june, namthip dan sebagainya..tak dilupakan Dr somchai, dr pia and their staffs like Pi Aui and Pi tai. LOL im trying so hard to remember their names right now. 
Kalau mereka lagi muda, kita tambah 'nong' depan nama mereka, kalau lagi tua kita tambah 'p'..contohnya nong eve dan p'aui. so mostly their students lagi muda dari kami, so supposed aku panggil diorang for example 'nong linn' (sebut dengan slanga thai sikit haha).

ktorang adalah group yang kedua, first group already arrived sehari sebelum.

selfie with this beauty in the bus, okay i looked like a potato here lol.
On the way to our hotel, Dr Somchai asked us to sit beside CMU students. 
Forgot her name already, but she's very friendly. She doesnt speak fluent english
yet she always tried to talk with me. sokay lah, i dont speak english well too, my grammar
sucks and i know it but like i care ? kahhkahh. Banyak jugak yang aku borak dengan dia.
about study, weather, random stuffs, foods and so on. cewahh padahal aku ngantok gilorr.
Tapi susah jugaklah nak faham dia sebut ape sebab pronounciation dia tu pelik siket.


Hotel penginapan, Sirinart Hill.
Taklah mewah mana, hotel bajet tapi i give 5 stars to this hotel ! hahaha.
sebab luas dan selesa, duduk berdua je, yang penting hari2 aku ngan piya layan 
cerita superman return. huwaaaa miss that time already :( 
PIYA KO RINDU TAK, NAK LAYAN SUPERMAN RETURN KAT TV SIRINART HILL ?!! HAHAHA.

Ktorang diberi masa setengah jam je untuk turun semula. kelam kabut jugaklah iron baju korporat semua. Dan tak sempat mandi pon, i bet everyone tak mandi ! hahaha. Bas CMU sangat unik, pakai kipas  jer, takde aircond bagai hehehehe. 

Lunch and lepastu solat zuhur + asar. im not sure apa nama tempat ni, tapi lorong ni penuh dengan kedai2 makan muslim dan halal. Masjid pon dekat2 situ jugak.

The restaurant owner. Like a typical makcik in our kampung, but she was speaking in thai with us lol. Kitorang hanya mampu nganga je hahaha. Satu2 nya benda yang ktorang boleh paham dan boleh jawab adalah bila dia beri salam :P

Arrived at faculty of agro industry, CMU.

aktiviti2 kat sini adalah welcoming speech, sesi memperkenalkan diri, sesi belajar sikit2 bahasa thai dan bahasa melayu(for them) and presentations by their master students and
presentation from UniSZA staffs and students. seriously mengantuk sangat2 sorry hahaha sebab sepanjang malam tak tidur dan tak rehat. Muka masing2 dah jadi poker da aku tengok haha. Luckily ada rehat untuk hi tea, kalo tak memang time presentation entah apa aku sebut pon taktau sebab kepala dah pusing pusing lol.

Tamat pukul 5.30 petang (6.30 petang waktu Malaysia).
Tapi pukul 6 dah gelap, pukul 6.30 pm dah macam pukul 8 malam. First day aku solat subuh pukul 6.15 am, tapi dah terang benderang subuh gajah rupanya aku. lepastu second day dan seterusnya baru lah bangun kul 5 untuk subuh.

welcoming dinner at Jen Pao restaurant. Restaurant ini adalah halal, pemilik nya berasal dari cina. Ramai jugak nampak chinese muslim makan kat sini.

Too much foods, alhamdulillah ! sedapp sangat sangat. Start dari sini, we learned that first, for each restaurant that we went, they served sky juice/air masak first. second, they eat a small amount of rice with a big portion and varieties of side
dishes ! mula2 dia serve nasi, we were like "wei sikitnya nasi dahlah lapar alahmak ai". Tapi lepastu tetiba tak berhenti henti dia serve
side dishes/lauk pauk. Aku rasa adalah lebih kurang 7-8 jenis lauk pergh dahlah semua sedap. Rasa nak menangis sebab sedap tapi tak mampu nak makan lagi hahaha. 
ala-ala korea lahh, nasi sikit lauk banyak. mungkin sebab tu diorang cantik dan kurus ? air masak + nasi sikit = perfect ! haha.

Besides restaurant, ada kedai jual makanan2 like dried fruits, cenderahati etc. 
Start dari sini aku dah craving dried mangoes. serius asyik terbayang je dried mango tu hahaha tapi aku tak beli pon. nampak sedapp sangat, yang popular kat sini adalah dried fruits especially longan tapi aku paling suka mango. yummmm mmg sedappp
*sambil kunyah dried mango ;P *

actually i thought all dried fruits sold there are natural which no sugar added. But once i taste it, i was like "mak ai rendam dalam air gula setahun ke ape". Hanya mango dan longan je yang aku boleh tahan, yang lain memang manis kalau makan banyak boleh sakit kepala kahh. 

After welcoming dinner, balik ke Sirinart Hill untuk ZZZZZ. Best sangat tidur malam tu !
Yang pastinya, makanan thai membuatkan usus besar aku berfungsi dengan sangat baik, tetiap malam
aku auto LOL perlu ke tulis kat sini.

Second day part will be updated soon if i have time.


Disclaimer : some of the pictures used here are not personally taken by me. I put my own link because im doing the editing myself, thank you ! 







2 comments:

  1. Gila tak rinduu weh hahah. Tilam yg maha empuk smpai tenggelam ble baring *tipu jee*hahah.

    ReplyDelete