CLICK HERE

Wednesday, March 23, 2016

Lepak dan makan @ Kuala Terengganu

Assalamualaikum.

Kebetulan di akhir semester ni, kitorang tidur di kampus Gong Badak selama 4 hari untuk program MPI (taktahu lah bila nak update).
 So sementara ada masa, berjimba lah kiter !
*terus lupakan kerja yang bertimbun macam hapee tu haha*

Kitorang hanya ada masa waktu malam sahaja, sebab waktu siang kami sibuk dengan program MPI. Dan sudah semestinya kitorang mencari tempat makan yang best.
So aku share lah sini beberapa tempat yang kitorang sempat pergi. 

Qawa Coffee

Kalau korang mencari kafe hipster dan sesedap starbucks, bolehlah ke Qawa Coffee di Kuala Terengganu ! To tell the truth, aku tak pernah minum kat starbucks pon LOL sebab aku tak berapa minum kopi. Tekak aku ni tekak budak2, minum milo/nestum je. Paling dewasa pon aku minum green tea haha. Tapi untuk kopi, rasa sikit2 tu bolehlah. 
Sebab aku banyak baca reviews bloggers lain, ramai yang cakap rasanya setanding starbucks, so i guess its true sebab memang sedap pon ! 

Location:

Kafe kontena 2 tingkat ini mungkin yang pertama di pantai timur sangat unik menyediakan menu minuman berasaskan kopi, ice blended serta hidangan seperti salad ayam, sandwish, pasta kek, pastri termasuk beberapa makanan high tea dan makan malam.

Nama Qawa diambil sempena arabic term untuk coffee dan juga term oleh earlier local people in Terengganu to pronounce coffee. Quite creative and unique, huh? Tu lah prof selalu cakap kalau nak buka business sendiri nanti, kena pandai pilih nama yang best2 dan catchy supaya ianya sentiasa lekat di ingatan dan hati orang yang mendengarnya hahha.


Kitorang datang waktu malam, sadis sungguh, semua gambar gelap gulita.


Bahagian bawah adalah ruang menyediakan pesanan pelanggan. Macam kafe lain, korang buat pesanan, tunggu 3 minit dan nikmati kopi korang. Slurp!



With Prof Che Lah  !
Prof the bestt haha.


Okay tentang harga.
Kalau korang student, tunjuk je kad student dan boleh menikmati diskaun 15%.
Kalau pelajar sekolah, separuh harga wow. Lain kali nak datang sini pakai baju sekolah la lalala.
Range price dalam RM10 - RM17 kot. 
Yang aku ingat, paling sedap caramel hazelnut(RM14). Aku order choc mint, sedap jugak ! Tapi espresso2 coffee tu memang aku tak bole minum, tapi kawan yang coffee lover cakap sedap.
Disebabkan kami dah kenyang, order air je. Sandwich and cake tak order pun hehhe.


Tingkat 2 ada ruang makan berhawa dingin. Jadi, ada 2 ruang makan - indoor & outdoor. Ruang makan tingkat 2 agak trendy kerana korang perlu naik tangga melalui belakang kontena. Bila dah sampai level 2, tarik pintu kontena & masuk ke ruang makan.  Decoration ruang makan ini sangat trendy dengan susunan koleksi antik pemilik Qawa Cafe seperti kamera antik, buku komik lama, barangan limited edition selain beberapa barang warisan keluarga.

Tapi masa kitorang pergi ni level atas sekali tidak dibuka. Cantik kalau bergambar dari bawah. Macam ni :

Picture credit to owner.

Seorang pelanggan yang berpuas hati mencadangkan agar sesiapa yang berkunjung ke Terengganu supaya memasukkan Qawa Coffee ke dalam list.

Personally, i will come here again InshaaAllah nak try ice blended pulak hihi.

Chicken Cottage
Chicken Cottage yang mula beroperasi di Wembley, United Kingdom pada tahun 1994 adalah satu nama yang semakin kukuh dalam industri restoran makanan segera dengan mempunyai 102 francais di United Kingdom, Eropah, Afrika Utara dan Asia Barat.  Dan cawangan yang pertama di Malaysia adalah di Kuala Terengganu ! 
Mereka juga bakal memeterai kerjasama dengan Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu dan UniSZA untuk R&D dan membangunkan pembekal dari kalangan anak negeri. 
More info - Chicken cottage pertama di Malaysia dibuka.

Location:

Geng mayoking aka geng lepaking.

The menu.
Tak berapa banyak sangat menu, dan agak pricey kalau nak compare dengan KFC. Kitorang order burger, daging ayam dia memang sedap ! Rasa macam sate, marinated, with spicy sauce, taktau sauce apa tapi pedas.
Tapi honestly aku lebih prefer KFC la taktau sebab dah biasa ke apa. hehe tapi it depends la pada preferences masing2. Kalau korang suka jenis yg grilled marinated chicken, highly recommended lah chicken cottage ni !
Oh dan tempatnya cantik dan best ! Tapi malamtu semua penat tapi nak berjimba jugak so takdelah banyak sangat gamba.

Uptown Kontena Dapo Pata

Tempat ni adalah tarikan terbaru yang terdapat di Pantai Tok Jembal, Kuala Terengganu. Mula2 aku ingatkan 'dapur patah' and i was like apahal dapur tu patah lalu aku pon mengannoyed kan mommy, tanya bebanyak kali KENAPA DAPUR TU PATAH WEI haha.
Akhirnya menurut kak ana classmate terengganu, pata = pantai. Shame on you 4 tahun kat terengganu pata pon taktahu boo.

Location:
Dekat sangat dari pintu belakang UMT tu.

Uptown kontena ni adalah tempat makan hipster yang berkonsepkan makan terbuka dan penyediaan makanan semuanya dibuat dalam kontena. Setiap kedai2 makan yang ada kat situ diperbuat dari kontena aww. Kreatif dan lain dari yang lain. Cuma kalau hujan? krikkk krikk jelah kalau tengah enak makan spagetti hujan turun.

Time kitorang pergi belum 100% siap, dan ada lebih kurang 10 ke 13 kontena kedai. Dan boleh pilih lah nak makan apa, setiap kedai menjual makanan yang berlainan. 
Antara makanan yang dijual di sana ialah - waffle, nasi lemak, churros, sizzling, nugget and fries, lempeng, takoyaki, meatball, pizza, popia goreng, soto dan nasi air etc, kebab, coffee dan minuman2 lain.


Kalau nak cantik, datang waktu malam sebab banyak lampu2 berkerlipan ewah. Tapi kitorang datang petang sebab kami lagi pentingkan muka kami. Kalau malam tak nampak muka, nak ambik gambar pon tak syok hahaha.
Tapi memang sangat ramai orang, kitorang datang lebih kurang pukul 5.30 petang. Kalau makin malam makin ramai la kot. 


Semestinya tempat duduk atas menjadi pilihan. Sambil makan sambil gosip sambil menikmati keindahan pantai tok jembal ceh ! Tapi tangga agak scary, bawak makanan naik atas tu kena berhati-hati and for girls dinasihatkan memakai seluar bukannya kain haha LOL. Tempat duduk tu rapat sangat, kalau datang satu family memang tak muat satu meja. Kitorang nak borak pon macam tak selesa sebab orang boleh dengar dengan jelas. Lagi2 kitorang punya suara bukan boleh control sangat pon haha.

Kalau nak borak lebih2 boleh ke tepi pantai. Bagi orang lain nak duduk makan pulak, tempat dahlah terhad. Kitorang order sizzling dan spagetti, harga agak affordable ! Sedap pon boleh tahan. So we are lucky sebab pilih kedai yang best. Ada member yang datang sini, makan (jenis makanan dirahsiakan) dahlah mahal dan tak sedap. Kata mereka lah. 
Kitorang takdelah try makan bebanyak kedai, makan satu jenis pon dah kenyang masing2. 

Lepak tepi pantai pulak. Ambik gamba je tak sempat nak lama2 sebab dah nak maghrib.

Sory takde sape nak ambikkan gamba, selfie je mampu.






Highly recommended untuk sesiapa yang datang melawat Terengganu ! Datang sini 70% orang nak bergambar, 30% je nak makan rasanya haha.
Ada tandas dan surau, ada tempat parking yang luas. Tapi kena hati2 lah parking tu jangan sampai termasuk kat kawasan berpasir. Jenuh nak tolak kereta nanti haha.

For more info, boleh ke page facebook uptown kontena terus. 

Tapi ada cerita menyedihkan..time kitorang tengah makan tu, tiba2 ada orang kecoh2 cakap ada orang lemas kat pantai. Masa tu dalam pukul 6 mcm tu la. Kitorang nampak polis, pasukan penyelamat etc kat pantai masa tu. Sampai malam kitorang lalu semula kat tempat tu, proses pencarian masih diteruskan. Sampai hostel, kitorang dapat berita rupa-rupanya yang lemas tu ialah seorang pelajar tahun satu UMT. 
Esoknya, mayat pelajar terbabit dijumpai lebih kurang pukul 2 petang, Innalillahiwainnailaihiraajiun. Yang lebih terkesan di hati sebab kitorang ada kat situ. Aku ada baca, yang lemas ada 2 orang, seorang sempat diselamatkan tapi sorang dihanyutkan ombak dan lemas. Aku tengok gambar family arwah lepas mayat dijumpai, sedihh sangat. Aku pon menangis jugakk :( Semoga arwah ditempatkan di kalangan hambaNYA yang beriman, Al fatihah. 
So untuk kawan2 semua, please be careful. kalau boleh elakkan tempat yang berbahaya lagi2 yang jauh dari family. Memang ajal maut di tangan tuhan tapi benda yang mampu dielakkan, kita elakkan :D

Air buah gelas besar Pak San

Gerai ni kitorang pernah pergi first year dulu, nostalgic sangat masa tu tayar kereta terbenam dalam pasir haha. Tapi sekarang sign board gerai makin besar, papan menu pon dah upgrade, hamboi maju pak san kehh.
Macam 3 tahun lepas, kitorang tak order pon gelas besar gedabak tu. Kitorang order gelas kecik je, tu pon share sebab masing2 dah kembung perut haha. Air yang beli kat uptown sebelum tu pon tak habis lagi !
Demi mengelakkan pembaziran yang dimana ianya adalah amalan syaitonnirrajimm, kami share jelahh.


Kalau jenis yang perut tak reti kenyang walaupun baru lepas makan, gerai pak san ni ade jugak jual makanan2 ringan macam sup2 dan keropok lekor. 
Sape tah yang tak kenyang2 tu, orang lain yang tengok pulak rasa sengkak haha.

Pasar malam
Tak special pon, sama je macam pasar2 malam biasa hahaha. Cuma ianya agak nostalgic bagi kami, sebab masa kitorang first year dulu, setiap hari selasa tak pernah miss pergi pasar malam naik van bayar 50 sen. Tapi pasar malam ni best gilaaa sebab besar dan macam2 ada. Menu wajib ktorang dulu adalah keropok lekor dan buah oren kecik2. Lepastu aku suka beli mi rojak. Rinduu sangatt ! Alahai kejap je dah sem 8 sobs.
Setiap selasa dan khamis ada pasar malam ! Dekat2 unisza dan UMT. Mewah betul bebudak kampus sana, macam2 ada. Sedangkan kami kat tembila hanya mampu krik krik je.

So,
kalau ada tempat lain yang best kat Kuala Terengganu, feel free to share with me ! 

No comments:

Post a Comment