CLICK HERE

Friday, April 3, 2015

Internship : Week 8,9,10

Lama pulak rasanya tak berhupdate heheh. Actually aku pon dah lupa apa yang berlaku 3 minggu tak update ni lol. Tapi tulis jelah apa yang terlintas di ingatan kan.

1) Lecturer visit
Mula2 risau jugak sebab macam aku sorang je tak dapat call lagi, hahha. Rupanya En wan datang lambat sikit lah dari lecturer yg lain. Seminggu sebelum visit tu En wan dah msj, so aku inform kat QA manager. Then dia tanya supervisor aku, apa keje yang aku dah buat sepanjang 2 bulan lah jugak intern kat mamee ni. Actually sepanjang 2 bulan ni aku tak ada dapat apa2 project yang long term, that means satu2 kerja kalau aku dapat lepas 2 hari dah habis ( pebenda aku tulis nih ). dan kerja aku cuma data compiling, selebihnya aku banyak buat kerja lab je. 
Tapi manager tu cakap, dia tak assigned aku kat bahagian lab. 
( salah ke aku nak duduk kat lab as long as i learned something new ). Diorang pun busy so aku paham2 sendiri lah independent.
So semenjak itu sampailah sekarang, sv assigned aku buat kerja2 bahagian online. 
Lecturer pon datang sekejap aje ( Yang penting dah dapat baucer buku kahhh ).
Lagipun lecturer visit terlalu awal, hehe actually im sure most of us not familiar yet dengan tempat masing2, macam aku kat kilang besar macamni banyak lagi benda yang aku tak tahu ( Aku pon tak tahu 6 bulan ni aku dapat belaja semua benda atau tidak ).
Apa pun terima kasih kepada semua lecturer yang sanggup datang dari jauh untuk bertanya khabar haha.

2) Management lunch
Tak silap aku, management lunch diadakan sebulan sekali kot. Then untuk bulan ni, turn QA department untuk handle majlis. So kami(interns) kena jadi waiter/arranged chairs and tables/something like that lah. Ko paham tak that situation when you need extra manpowers yang takkan boss and managers yang kena arranged kerusi. Tapi nak sedapkan hati, Desmon cakap kita bukan waiters, kita sedang practice food service lol. Maklumlah students foodtech. Padahal nya kitorang memang kena senduk lauk pauk for guests tapi yang bestnya bila dapat makan free hehhe.

With interns. First picture with them hehe. 

3) Standard product display
Disebabkan mamee terlalu banyak produk including exports, diorang akan guna carton yang dilekatkan packaging samples so that workers tahu which packaging to use. Each carton have their own codes and colours(different colours to differentiate export and local products). So aku kena check and update the lists. Make sure each carton have labels, kalau yang takde labels kena buat label. Pastu kena always update the lists, pening kepalo den. Ingatkan dah habis rupanya tak habis2 hahah.

Dan data compiling memang aku kena always update untuk monitor fried noodle cake weight and oven temperature. Yang lain random works, I mean kalau mana2 exec atau lab assistants mintak tolong, buat jelah semua kerja tu haha.  zhi zhao cakap,
 "kita intern kan. Buat ja la semua kerja" . Iyolah.

No comments:

Post a Comment