CLICK HERE

Wednesday, February 19, 2014

sem 4 bermula..

Assalamualaikum.

Tak perlu nak bermula sangat lah kan, dah lama mula dah pun sem 4, nak masuk minggu ketiga. Ke minggu keempat ? *tetiba blur* Malah U aku paling awal sekali start semester baru. And I was like waddehekk lahh baik duduk rumahh pergh. Seriously Besut bosan, sorry to say. Kuala Terengganu is better =,=
Apa pun Melaka is better wkwkwk.

Sem ni sangat sibuk, ada 14 jam kredit je. JE ! 
Tapi seminggu ada 2 hari pergi lab = 4 kali lab = 4 lab report.
Hujung minggu plak ada koku, dapat bayangkan weekend yang busy ? kekeke.
Dan Lab kat kampus tembila ni tak siap lagi, so kitorang still kena pergi kampus kota di Kuala Terengganu.Dapat bayangkan weekdays yang penat ? Keluar pukul 7 pagi, balik 7 malam. Daebakk.
Banyaknya pahala kami berpenat lelah demi ilmu, inshaaAllah ;)
Yang bestnya dapat shopping kat mydin haha. bosan gila econjaya/pasaraya pantai timur kat besut =,=

Kampus Tembila dah ada mesin atm ! Tak perlu lah kami ke bandar lagi semata-mata nak keluar duit je. Dahlah sewa kereta kat sini susah nak dapat, van oren plak naikkan harga. Sorry lah pok, makin tak laku lah van pok tu. kahhhhh

sebelum ni aku ada mention yg kitorang punya fakulti tak siap lagi, so sem ni dah siaplah sikit2. Ada kelas kat sini dah. Tak sabar nak ada lab kat sini. Harap2 dapatlah buat final year project kat lab serba mewah serba besar serba segalanya hahaha.

baju korporat setiap Ahad. Food Science Students Association.


sem ni lab semua menarik tauu !
Kalau boleh aku nak je update setiap eksperiment yang kitorang buat kat sini kalau ada masa, tapi report pun tak siap lagi ada hati nak update blog haha.
contoh eksperimen food processing 1 - High temperature preservation technique-canning. That means heat is applied in order to extend shelf life of foods ( tahan lama) .
We used fish(low acid food) and pineapple ( high acid food) .
Canning untuk low acid food ( fish/vege/meat etc ) pun berbeza dengan high acid food(pineapple/sauce/etc ) .

Baru aku teringat. Masa sekolah dulu, tak ingat form berapa. Masa tu aku ngan member2 borak pasal future job lah kan (cewaah). Pastu dak A ni cakap, ''si B punya kakak kan kerja kira2 protein/carbo/fat/etc yang ada kat label biskut tu ". 
Masa tu aku takde cita2 tau(lol) lepastu aku pun cakap, "wahh best gila ! Aku nak kerja macamtu gak aa" . 
Dan, siapa sangka aku ambik foodtech, pastu masuk lab food analysis( kira kandungan water/lipid/protein etc dalam certain food samples ).Teringat cerita lama hahha.

Di kampus kota.

dalam kelas. Lupa nak cerita dulu mula2 pakai kerusi buruk je tapi tu dah ada kerusi baru, alhamdulillah. haha unisza banyak kekurangan tapi cuba jugak untuk bersyukur..

Itu je update untuk 3 minggu ni.
Will update more, inshaaAllah.

p/s
Taktahulah yang berkenaan baca ke tak entry ni, ada org tanya kalau pointer matrik 2.6 takkan dapat ke course foodtech ni ?
my answer, sorry im not sure. Kalau intake for my batch semua 3 pointer ( above 3.3 ) .
Tapi kalau bebetul minat try je mintak, kalau ada rezeki, ada lahh :D
Dan foodtech unisza is the best, tak tipuu ><

No comments:

Post a Comment