CLICK HERE

Sunday, April 9, 2017

Japan 2016 part 8: Osaka Day 1

Assalamualaikum.
Hai ! Lagi satu part je lagi sebelum officially habis update japan entry hahah. Ajet2 busy padahal tak busy pon, malas je sebenarnya zzz. Actually taktahu nak start dengan apa sebab honestly dah macam ingat2 lupa hahah. Takpelah, update jelah apa yang ingat kan.

Like I told previously, selama 2 hari kitorang kat Osaka, kami menggunakan Osaka Amazing pass. Memang sangat2 amazing sebab jimat sangat2. Ada banyak tempat yang kita boleh masuk secara percuma, dan sangat banyak tempat yang dapat diskaun. Memang tak sempatlah kalau nak pergi ke semua tempat, so kena select lah tempat yang kitorang nak pergi. Kitorang pilih yang free je heheh. 

Osaka Amazing pass: 3000 Yen. Mari kira berapa banyak penjimatan yang akan kita dapat kalau menggunakan pass ini. Semua tempat yang ktorg pergi ini free sahaja menggunakan Osaka Amazing pass!

First destination, Umeda sky building floating garden observatory.
(Fee:800 yen) Yang silapnya, ktorang datang waktu siang. Kalau waktu malam, memang cantik sangat2. So kalau datang siang, dapat apa? Dapat penat je hahahaha. Dahlah panas, ktorg naik kejap je, ambik gamba pastu gerak untuk ke tmpt lain pulak. 


Get ready untuk naik atass!

Amazing bulding!

Osaka City view!



Kat sini ada padlock, alah macam kat penang atau kat korea tu. Kita lock love atau relationship kita kat situ kononnya ia akan kekal selamanya hahh gitu.


Selepas puas menikmati pemandangan hahaha, kitorang gerak pulak ke next destination. Gerak pulak ke HEP Five Ferris Wheel (Fee: 500 yen). Aku dah tak ingat ktorg naik train ke jalan kaki untuk ke setiap destination hahha. Tapi sepanjang kat Jepun naik turun train dan berjalan kaki adalah rutin kami, memang aku rasa dah turun 5kg dah duduk 10 hari kat sini. heheh. Kalau beli amazing pass, akan dapat sekali buku panduan. Kat situ akan tercatat semua info2, termasuklah nak naik train apa semua. Siap ada suggestion map skali. So easy for tourists. 

HEP Five ni adalah sebuah shopping complex yang pelbagai fashion dan makanan dan kat shopping complex ni ada ferris wheel. So ktorg akan naik ferris wheel ini lahhh. Tapi ktorg dtg target nak naik ferris wheel aje, so tak shopping pun. Lagipun mahal bhai barang kat Jepun ni. Kejadahnya keychain pun sampai 40 hengget kalau convert wakaka.





15 minit 'skywalk'. Lebih kurang sama je macam floating observatory tadi, kita menikmati pemandangan Osaka city dari atas hahaha, cuma ini lebih thrill lah kot sebab seram wei bila gondola tu berhenti tengah2 kat atas tu wahhaha.

Next, ktorg ke Osaka Science Museum (Fee: 400 yen). Yang ni liah yang nak sangat pergi, ikutkan hati aku, memang tak lah nak jadi macam bebudak rombongan sekolah ke museum hahaha. Dak liah nak pergi, ikutkan jelah.

Lawak gila, bila pergi museum ni, everything in Japan! LOL. Nunun dengan member dia paham lah, aku dengan liah dah tercangak tak paham ape bende. Ibaratkan macam kau masuk pusat sains negara atau petrosains, tapi semuanya dalam tulisan jepun, termasuklah shows pon in Japan. Haha abah dia dahlah ramai bebudak je. Tapi bagi aku takdelah advance sangat science museum dia, tahap bebudak sekolah rendah jelah contohnya tentang magnet, tarikan gravity etc etc. 


Haha kantoi kan berat si mok cun..



Selepas pengalaman yang mengantukkan di Science museum, gerak pula ke Osaka museum of housing and living (Fee: 600 Yen). Museum ni kira macam kita back in time to the late Edo period in Osaka, atau bahasa lainnya mengalami sendiri zaman dahulu kala di Osaka. Kat sini aku jumpa ramai org Korea hehehe, sebab dengar bahasa diorg. Ewah, banyak nau tengok drama korea, tak boleh blah masa dalam lif ada two koreans borak2, I was amazed by myself when I understood 50% of their conversations! hahaha, not fully understand tapi aku boleh faham diorg borak pasal apa LOL. Tak sia2 kan aku tengok drama korea automatiknya paham plak :p Pergh bila nak gi korea ni haha. 
The amazing thing ialah museum ni dalam bangunan tapi suasana nya macam betul2 ada kat perkampungan Osaka. 





Impian aku ialah nak berkimono kat sini dan jalan2 pakai terompah(??) . Malangnya kimono semua habis dah ada orang sewa pastu yang orang beratur nak pakai kimono pon ramai. Malas mak nak tunggu, maka tengok jelahh. Huwaaa. Dan menyesalnya tak ambil gambar dengan mereka yang pakai kimono sebab.. segan? LOL.

Seterusnya..kitorang jalan2 kat Dotonbori. Kat sini tengok lifestyle org Osaka, ada joget2 ke apa tah kat tepi sungai tu. Sambil naik Tombori River Cruise (Fee: 900 yen). Sambil menyusur sungai, sambil tengok pemandangan hahaa. 

Famous glico sign. Orang kata tak sah kalau tak ambil gambar dengan sign ni kalau ke Osaka hahha.

Banyak jual ais batu ni.

Its just ice with syrup LOL.
Tapi musim panas2 ni memang laku lah bendalah ni. Untuk melegakan tekak fuhh.


Dinner at kennyasia, kedai makanan orang malaysia. Menu pon macam menu di malaysia, nasi lemak ada, nasi goreng ada, sambal2 ada. Harga sepinggan nasi goreng kalau convert RM40..
Gambar ni aku ambil dari facebook page Kennyasia, setiap kali ada orang Malaysia makan kat sini, owner kedai tu akan ambil gambar dan letak di facebook page sebagai kenangan. Thank you!


Ni river cruise yang ktorang naik tu. Sambil2 tengok sunset :D

Atas boat. Maafkan jelah muka tak berbedak masing2 kahkah. Selekeh gila.

Pastu, balik rumah dan tidoqqq. 
Esoknya ialah hari terakhir untuk berjalan di Osaka.

Stay tuned !



No comments:

Post a Comment