CLICK HERE

Friday, May 27, 2011

KMM's orientation week

dah 5 hari aku berada di tempat baru , katil baru dan segala-galanya baru .
di Kolej Matrikulasi Melaka .
dan as a new student , wajiblah ada minggu orientasi .

aku dapat bilik B3.2.5 . aku tak kenal sesaper pon .
rommate aku budak kelantan , seremban and budak melaka .
diorang baik . even baru kenal 5 hari , tapi kitorang
dah rapat . borak macam dah lama kenal aje . alhamdulillah .

first day kat sana , dah kena berkumpul kat depan astaka . Dan aku sgt
terkejut , gile punye terkejut . Terlalu ramai !
ade lebih kurang seribu lebih . oke , maybe takdela ramai sgt tapi sbb aku tak biase
dengan keadaan macam ni . agak terkejut jap . aku rimas ramai org .

lelaki ade 5 blok , perempuan ade 10 blok! ketidakseimbangan alam
yang menakutkan . perempuan sgt ramai . lelaki dah pupus kot .
setiap pagi kena bangun berjemaah kat surau . pastu pukul 8
berkumpul depan astaka . pastu aktiviti sampailah petang . kakak2
dan abang2 fasilitator yg uruskan .

kat sini , susah nak jumpe kengkawan sekolah aku dulu .
kekadang terserempak kat cafe atau kat surau atau kat tengah2 jalan .
sebab kawasan kolej luas dan ramai org .
alhamdulillah , diorang kat sini kebanyakkannya baik -baik .
Ramai yang bertudung labuh . malu jugak . Budak satu praktikum ngan aku
sekolah padang temu tapi tudung labuh . aku skolah
agama pon tak camtu .ngeh3 .

macam biasa laa , taklimat sana , taklimat sini .
penat . Blok nye mengelirukan . selalu tersesat . kahkah .
pegi surau jalan lain , balik dari surau jalan lain pulak . tak taulah jalan yang sebenar .
takpelaa , lama2 bolehla kenal jalan tu kot .

kesimpulannya , aku seronok jugak lah kat sini .
dapat ramai kwn baru . kebanyakkannya dari kelantan, terengganu,Johor .
tak ramai melaka . dan aku jumpe ramai dak sekolah
rendah aku dulu . gile happy .

tapi aku dah stat tensen bile denga taklimat pasal
subjek . satu semester 10 tajuk! gile laa .
seminggu 31 jam belaja ! pengsan jap aku denga . minggu depan dah stat
kuliah . cepatnyeeeeeee .
kena sesuaikan diri secepat mungkin . moga aku dapat belaja
dengan baik,aminn .

oh ye!aku penolong ketua praktikum . cikgu pilih secara rawak ,
ntah kenape aku yang kena . terpaksa redha .
ngeh3 .

6 comments:

  1. Salam... Tahniah sbb diberi kprcyaan..usah disia2kan... Sronok dgr bbrpa bait catatan awk td...ttg "keseimbangan alam yang amat menakutkan", ttg "suasana islamik di sana, ramainya bdk yg brtdg labuh , even kwn sepraktikal yg dr pdg temu pun brtdg labuh, tp aku...".

    Aqilah Khairunnisa'... jaga diri baik2 di sana. Ingat segala pesanan org yg prnh beri pesan, amal sgala ilmu, terutama ilmu keagamaan yg pernah awk dpt di SMKASR... Ckg nak nk mintak tlg-sampaikan salam rindu ckg kpd ckg sorang ni...Pn Fauziah, rasanya mengajar Kimia...isteri kpd Ust Md Noor, naqib ckg di UKM dlu. Wassalam.

    ReplyDelete
  2. waaaaa . insyaallah cikgu . doakan sy=)

    ReplyDelete
  3. suasana stdy mmg tersangat la syok..
    btw..good luck dear.
    dan tahniah sebab diberi jawatan.

    ReplyDelete
  4. seribu lebih? prmpuan 10 blok? 31 jam seminggu? aish... dahsyatnyer... scary saya dgr.. (=.=") utp 400 lebih je time kitorng... prmpuan 1/3 je.. laen sume laki... kelas? 16 jam seminggu... so? conclusion? korng mmg mntp ar weyh... =O klaw saya? i'll die b4 start. heheh... (^^,)

    ReplyDelete